Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou rychlostí přes přejezd?

Od: outman odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, dneska mě zastavila Policie ČR, že jsem prý jel přes přejezd vyšší, než povolenou rychlostí. Chci se zeptat, jak je to tedy s rozlišením přejezdů a následnou rychlostí?
Když je přejezd označen světelným ukazatelem a bliká bílé světlo, 50m před přejezdem a jeho přejetí lze konat v 50 km rychlosti? Na přejezdu bez světel. ukazatele je povolená rychlost vve vzdálenosti 30m a jeho přejetí v 30 km rychlosti? Liší se nějak, jestli je přejezd v obci nebo mimo ní? Díky.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drich*
hodnocení

1x

Přesně tak jak píšete.

CITACE ZDE:

Železniční přejezd

§ 28

(1) Před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet.
(2) Vozidla se před železničním přejezdem řadí za sebou v pořadí, ve kterém přijela. Nejde-li o souběžnou jízdu nebo o jízdu podle § 12 odst.2, smějí vozidla přejíždět přes železniční přejezd jen v jednom jízdním proudu.
(3) Ve vzdálenosti 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 km/hod. Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km/hod. Při přejíždění železničního přejezdu nesmí řidič zbytečně prodlužovat dobu jeho přejíždění.
(4) Dojde-li k zastavení vozidla na železničním přejezdu, musí jeho řidič odstranit vozidlo mimo železniční trať, a nemůže-li tak učinit, musí neprodleně učinit vše, aby řidiči kolejových vozidel byli před nebezpečím včas varováni.
(5) Před železničním přejezdem, u kterého je umístěna dopravní značka "Stůj, dej přednost v jízdě!", musí řidič zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na trať.

§ 29

(1) Řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd,

a) je-li dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení,

b) je-li dávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku přejezdového zabezpečovacího zařízení,

c) sklápějí-li se, jsou-li sklopeny nebo zdvihají-li se závory,

d) je-li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak nebo jiné drážní vozidlo nebo je-li slyšet jeho houkání nebo pískání; toto neplatí, svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení,

e) dává-li znamení k zastavení vozidla zaměstnanec dráhy kroužením červeným nebo žlutým praporkem a za snížené viditelnosti kroužením červeným světlem,

f) nedovoluje-li situace za železničním přejezdem jeho bezpečné přejetí a pokračování v jízdě.

(2) V případech uvedených v odstavci 1 písm. a), b) a c) smí řidič vjíždět na železniční přejezd pouze tehdy, jestliže před železničním přejezdem dostal od pověřeného zaměstnance provozovatele dráhy k jízdě přes železniční přejezd ústní souhlas. V tomto případě je řidič povinen řídit se při jízdě přes železniční přejezd pokyny pověřeného zaměstnance provozovatele dráhy. Pověřený zaměstnanec provozovatele dráhy je povinen se na požádání řidiče prokázat platným pověřením provozovatele dráhy.

hodnocení

1x

Se světlem je to 50 m a 50 km/h, beze světla je to 50 m a 30 km/h. Více pak zde:

vsechny-autoskoly.cz/...

Pokud jsi jel vyšší rychlostí, měl jsi požádat o fotografii z radaru.

outman
hodnocení

Tak díky moc, o fotografii nemělo cenu žádat, jen mě upozornili, nepokutovali, protože neměřili, ale jeli hned za mnou, tak si asi všimli, že jsem jel trochu rychlejc, no. Ale muselo to bejt o o pár km.

stirecek*

V tom případě nechápu, proč se ptáš, když sám víš, žes jel rychlej...

buss
hodnocení

0x

Vrátit řidičák i s policií, když jela stejně rychle...

jarda3*
hodnocení

0x

No je to jedno z nesmyslnych univerzalnich pravidel, idealni na rozdavani pokut... Drivejsich 30/30 bylo IMHO lepsi, nakonec blizit se 50m tricitkou k prehlednymu prejezdu, nebo vlecce kde je stopka a zavreny vrata do zavodu, to je fakt na palici...

hop®

Souhlas, ale víc mě se*e, když padesátkou vlítnu na přejezd a upadnou mi z auta kola nebo mi to aspoň přerovná veškerej vercajk, protože optimální rychlost by byla tak deset...

erikch*

...optimálně by bylo většinu přejezdů u nás nad-nebo pod-jet...;)

hop®

... nebo přeskočit...

stirecek*

Přesně tak Hope, neznám přejezd kde by mě necvakly zuby, nejvíc mě ale bolí u srdce, jak trpí auto, proto nemusím řešit rychlost, i třicítka je hodně...

aaaab
hodnocení

0x
že jsem tak smělý, kde to bylo? V nás je jeden a tam kamiony 80, ostatní vesměs rychleji. Tak aby náhodou.

jabraka*
hodnocení

0x

Jak o tom přemýšlel řidič,co včera chtěl projet přejezd kde už před ním a červeným světlem stály dvě auta a on se snažil vlevo vše předjet.Nu dopadlo to výborně,už jezdit nebude a dvě ženy s ním.

JABRAKA

jarda3*

To ale asi nijak nesouviselo s rychlosti...

Kazdopadne stejne je mi zahadou ucel tohoto predpisu, chapu to u prejezdu, kde neni zadna ochrana, tam stejne zastavim (ale 30/50m stejne asi nedodrzuju, proste se da zpomalit na kratsi draze). Ale u chranenych prejezdu stejne v hustsim provozu nema clovek moc sanci proverit, jestli signalizace funguje a nejede nahodou vlak... A kdyz tak tech 50 i 30 je proste na to moc velka rychlost, to se musi jet krokem. IMHO je tam ta vzdalenost jen proto, aby se to dalo dobre merit a pokutovat, kdyby to byla rychlost primo pres prejezd, nemam s tim zadny problem, to ani rychleji vetsinou nejde, pokud se auto nema rozpadnout.

traktorista
hodnocení

Hraje nejakou roli to,jestli je prejezd v obci nebo mimo ni?

tr

NE, vše důležité je v zákonu, takže to má každý pochopit, ono není na škodu se celou knížku přečíst. Sám jsem jí četl asi 15x celou. Skoro vše si pamatuji doslovně.*hi*

traktorista
hodnocení

No s prominutím jsou naše některé zákony psány stylem, pro jejichž pochopení by musel mít obyčejný člověk vysokoškolské vzdělání.

tr

To je jasné, ale když to člověk prečte dvakrát a zamyslí se, tak v mnohých případech na to příjde, ale máte pravdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]