Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákup auta s úvěrem u essoxu

Od: maximus25 odpovědí: 14 změna:

Dobry den,koupil jsem auto a asi po mesici jsem zjistil ze si na nej predchozi majitelka vzala uver u Essoxu a jeste nesplatila.Mam vse potrebne velky,technicky prukaz kde jsem uz majitelem.Ve spolecnosti mi rekli ze si o nej zazadala aby udelala novou technickou a v ten moment mi auto prodala.Ale nejsou schopni se presne vyjadrit jestli mi mohou auto odebrat.Poradite mi?At uz ma s nima ve smlouve cokoli,muzou mi auto sebrat?Dekuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

2x

no to je zajímavá otázka. chtěl jsem udělat skoro to samé, když jsem měl na auto úvěr od Essoxu,ale s tím, že by na to nepřišli, jelikož bych si nechal udělat duplikát,auto prodal a splátky platil dál, jednalo se o 3 poslední splátky. Essox má totiž ve smlouvě, že je jako auto jejich dokud se nesplatí,ale v TP je majitelem ten,kdo auto má. Takže jestli bývalá majitelka bude platit, tak se nic neděje, jestli ne, tak bude problém.

hodnocení

2x

Pokud předchozí majitelka úvěr doplatila z peněz za prodané auto, není se, myslím, čeho obávat. ESSOX má velký technický průkaz v držení do doby ukončení úvěrové smlouvy a vydává ho právě jen na provedení technické kontroly.

maximus25
hodnocení

Jestli bude platit nevim.Maj napsano ze muzou uplatnit pohledavku i na tretich osobach.Tak jsem premyslel kdybych to auto prepsal treba na bratra,jestli by to k necemu bylo.Ja jen doufam ze mi ho jen tak uz vzit nemuzou kdyz mam kupni smlouvu a jsem majitel.

maximus25
hodnocení

To si mylim ze spis nedoplatila.A nevim jestli hodla platit dal,pry jo,ale verit se neda.

erikch*

osobně bych v této situaci auto obratem ruky prodal dál,byť třeba s nějakou ztrátou-ale pořád lepší než o něj přijít úplně a pak se roky soudit a dohadovat...Bohužel u nás tohle je trošku právně pokřivené , nesmyslné právo vymáhat pohledávku po třetí straně už naštěstí narovná nový a schválený Obč.zákon,doposud platí,že Essox by vám auto mohl zabavit,ačkoli s pohledávkou původní majitelky nemáte absolutně nic společného a věc pořídil v dobré víře-z dostupných registrů nemáte ani možnost objektivně zjistit,zda na autě není nějaká pohledávka apod...Jinak důvod prodeje není zjištěná možnost "problémů",ale třeba přechodné zdr.důvody,které vám neumožňují řídit vozidlo apod.

stirecek*
hodnocení

0x

Můžeš odstoupit od smlouvy nebo auto hodně rychle prodat, než ti ho odtáhnou a nebudeš mít vůbec nic. Ještě je třetí možnost, chytnout ženskou pod krkem a donutit ji zaplatit ten zbytek z těch peněz co dostala. Musíš ale jednat rychle, jestli měsíc nezaplatila, pravděpodbně už může být odtahovka objednaná.

maximus25
hodnocení

Ale kdyz auto prodam,tak ho zase vemou tomu komu jsem to prodal?A ten se bude soudit se mnou.Ale take maji ve smlouve alespon myslim ze kdyz auto ukradnou,nebo uz neni pouzitelne atd. tak budou vymahat jinak.

stirecek*

Už vám to psal erikch, auto jste koupil a prodal v dobré víře,vždy na to doplatí ten poslední, takže chtěl jste radu, napsal jsem ji, víc vám neporadím. Auto jste si měl před nákupem prověřit a neudělal jste to, takže už je pozdě řešit to, co bude následovat. Musíte jít za tu ženskou a jednat tvrdě, jinak se vám vysměje do očí. Proti krádeži je auto pojištěné, takže i kdyby jste si ho nechal ukrást, peníze dostane majitel a to vy zatím nejste. Máte ho pojištěné?

buss
hodnocení

0x

Zřejmě všechny úvěrové společnosti mají v podmínkách, že nejde auto prodat a je to logické. Tudíž je načíst. Např. ě zavazuje, že po celou dobu trvání zajišťovací smlouvy bez souhlasu společnosti nepřevede předmět financování na třetí osobu či osoby a současně tento ani jiným způsobem nezatíží (zřízení zástavních práv apod.). Pro případ porušení tohoto ustanovení se sjednává v neprospěch klienta smluvní pokuta ve výši dle Sazebníku, když se současně stávají splatnými veškeré závazky klienta vůči společnosti a vyplývající ze Smlouvy, a to dnem následujícím po zjištění porušení dle tohoto ustanovení společností.

Ve smlouvě kupní to mělo být ošetřeno, vymíněno. Pak by to šlo vrátit. Ale i tak, je to podstatné a zamlčela to. Co když nesplácí? Zřejmě ručí jen autem ...

Klient se tímto výslovn

maximus25
hodnocení

Jiste ze ho mam pojistene,ale jen povinne ruceni.No nvm jak by to chteli resit kdybych to jako rozprodal na nahradni dily.

erikch*

známý dříve smluvně dělal pro Essox onu "černou práci",tzn. auto vyhledat a tradá naložit a odvézt-samozřejmě za asistence PČR,jelikož je vcelku samozřejmé,že když ve dvě ráno nakládáte auto na odtah,že někdo hlídku zavolá-no a ta dostane k nahlédnutí mand.smlouvu+doklady od majitele,čili Essoxu-a stejně tak to vesměs funguje i jiných leasingových a úvěrových společností...Takže nenajde-li někdo auto poblíž místa jak trvalého,tak "přechodného"(korespondenční adresa) pobytu-smolík,není co zabavit(a stávalo se to vcelku často)...Je to pak řekněme kdo s koho,kdo je jak opatrný s prozrazováním svých údajů...A ještě poznámka-ono ustanovení "v dobré víře" funguje i dnes-i když ne tak jak by mělo-ale jak jsem vám již naznačoval,při případném dalším rychlém prodeji auta by bylo dobré před nez.svědky sdělovat kupujícímu,že důvod prodeje jsou třeba nenadálé zdr.komplikace(kvůli nimž nejste s to řídit)a proto rychlý prodej auta...,to funguje i u soudu-nelze prokázat úmysl a je z celé věci řetězec vedoucí k původní paní...Jen tak mimochodem o jaké auto jde konkrétně?

maximus25
hodnocení

Jde o Octavii2,prodavat se mi ji nechce.Spolecnost pry bude resit smlouvu s klientkou dozajistenim jinym prostredkem ci spolumajitelem tak doufam ze tam brzo zajde a domluvi se s nima.Vse jsem dal radsi i na policii.Pokud ne tak budu muset auto nekam skovat do roku 2013.*ee*

erikch*

případně někam schovat(vávat) znamená mít "ošetřené" parkování-prevence zde opravdu přichází v reálnou úvahu-raději ráno a večer chodit x bloků,ulic ...-pouze spoléhat,že se dlužnice s Essoxem nějak domluví,tak aby se vás to nedotklo je podle mne málo...,normálně s ní můžete jezdit(jste právoplatným majitelem a ani v registru nevisí žádná zástava apod.-jinak by nebylo převedeno...)...To je jedna z názorných ukázek práva u nás-prostě úplně na...(nechci být vulgární)*zed*

doplněno 04.07.11 16:54:

vy jste žádnou smlouvu s nikým(krom kupní) neuzavíral,tudíž nejste klientem ani Essoxu ani žádné jiné společnosti-vy jste auto v dobré víře legálně nabyl,to že je možná hrozba domáhání se práv třetí strany na vás(což by se mimochodem v civilizovaných zemích směrem na západ od nás nemohlo stát)je věc jiná-a je lepší jí prostě preventivně předejít viz.shora...

maximus25
hodnocení

Neodevzdá-li klient společnosti předmět fi nancování ve lhůtě dle čl. III. písm.B) odst. 3 písm. b) těchto OP, je společnost oprávněna od zajišťovací smlouvy odstoupit z důvodu jejího podstatného porušení klientem, vzdát se svého vlastnického práva a žádat po klientovi plnou úhradu veškerých závazků vyplývajících z těchto OP, tzn. nejen částku zbývající do celkové výše úvěru, ale současně veškeré příslušenství, náklady a sankce s tímto související tak, jak je toto defi nováno tímto ustanovením výše. Stejnou možnost má společnost i v případě úmrtí klienta, nedojde-li k řádnému vydání předmětu financování. Pochopil jsem z toho spravne ze oni nemusi po me to auto chtit zpet?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]