Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem poskytl známému svůj nepojízdný vůz, neboť mi za něj nabídl 3.000,- Kč s tím, že mi sežene vůz nový a cenu od něj pak odečte. Po nějaké době, cca měsíci kdy se nic nedělo a já začal být nervózní, mi můj vůz - nyní již pojízdný - půjčil do doby, než mi slíbený vůz skutečně sežene. Oprava jej vyšla cca na 6. 500.- Kč za motor plus práce. Bohužel, u tohoto vozu došlo k defektu motoru a vůz je znovu nepojízdný. Nyní po mě dotyčný požaduje kompletní opravu vozu, v jakém mi jej předal.
Otázka : Má na to právo, když jsem od něj zatím žádné peníze za svůj vůz nedostal?
Co když bude oprava vozu dražší, než na kolik vyšla jeho?
Dovětek : Dal jsem mu napsané plné právo disponovat s vozem / jeho přepis na sebe /, ale nemá ani on, ani já napsanou smlouvu o prodeji vozu.
Děkuji
Pro posouzení problému by bylo potřeba vědět, jakou smlouvu jste uzavřeli, t.j., co přesně jste si dohodli (smlouva nemusí být písemná, může být i ústní). Druhá věc je dokazatelnost.
Z mého pohledu se to jeví, že to mohlo být tak, že jste uzavřeli ústně kupní smlouvu, Vy jste vystavil písmně plnou moc, dohodli jste si, že kupující si převezme věc hned (a stane se jejím vlastníkem), zaplacení jste si ovšem dohodli až na pozdější termín. Vlastníkem vozu se tedy stala vaše protistrana, dotyčný nechal vůz opravit. Následně jste ústně uzavřeli smlouvu o výpůjčce (§659 a násl. obč. zák. - právo bezplatně užívat věc). Pokud jste defekt motoru (škodu na voze) nezavinil, nenesete za ni odpovědnost. Nic není třeba opravovat, vůz se vrátí majiteli s požadavkem, aby ho na sebe přepsal a zaplatil kupní cenu 3000 Kč.
A co když mi dokáže, že vůz byl v době mého používání v pořádku - že jsem tedy motor zničil já?
PS.: Dnes mi napsal, že v Německu našel motor za 7.500,- Kč, tedy o 1.000,-Kč vyšší.
Vzhledem k tomu, že mi dodnes nezaplatil ony 3. 000,-Kč, můžu požadovat, aby se mi z této částky odečetly ony 3. 000 Kč?
Děkuji Všem, opravdu mi moc pomáháte
tyhle kšefty mezi známými jsou cestou do pekla, podle dusatky máte u něj pohledávku 3tis, on u Vás nic. Nevím, co byste musel dělat, abyste zničil motor pokud nebyl načatý... nebyl po GO a nehnal jste jej do otáček nebo tak něco?
Myslím, že Clayman má velmi věcné připomínky. Ačkoliv se nejedná o vysoké částky (a tím tedy zároveň nepředpokládám, že by to jedna nebo druhá strana řešila soudně), je tu příliš mnoho nejasností. Např. na čem jste se konkrétně dohodli, proč není možná reklamace opravy, jak by vám mohl dokázat, že jste škodu zavinil, jak jste byli dohodnuti s vlastnictvím auta apod.
Takže, mám-li odpovědět, pokud to tedy vidíte jako Vámi způsobenou škodu na jeho majetku, kterou mu jste ochoten kompenzovat, lze částky započíst. Doporučuji nahlédnout do obč. zák. §580 a násl. - všechno je ovšem možná jinak, viz výše, mám málo informací.
Já to vidím tak, že si buď může auto nechat, a já mu zaplatím za onen motor částku 6. 500,- Kč, nebo mu auto nechám a zaplatím mu rozdíl, tedy 3. 500,- Kč. Nevím zda do toho započítat i práci, ale budiž.
Rád bych jen zdůraznil, že se jedná o stále moje auto a tudíž mi připadá koupě nového - a dražšího - motoru zcela nepřijatelná. Proč kupovat nový motor a nechávat auto znovu zprovoznit, když mi ho doposud nezaplatil? Může snad vymáhat vyšší částku, když se tento motor prý nedá sehnat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.