Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna oleje doma - jak na to?

Od: smakaballl* odpovědí: 18 změna:

Zdravím všechny,mám nějakou dobu forda focuse v dieslu a chtěl bych si vyměnit motorový olej doma sám .

Prosím o radu jak nejlépe tuto operaci provést a na co si dát pozor.

nebo jestli to svěřit nějakému servisu dík :)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

2x

záleží jak se na to cítíte-sama o sobě výměna oleje není problém...1.pořídit správný ol.filtr(mann,fram apod.vyhnout se nejlevnějším polským...)2.olej-značka není až zas tak důležitá,hlavně specifikace např.5W-40...(možství postačující je 5l kanystr) 3.ohřát motor-vypustit ,povolit výpustný šroub na vaně,do nějaké připr. "vaničky",poté nádoby...sundat původní filtr a nechat vykapat i zbytky původního oleje.5. našroubovat nový filtr a utáhnout výpust.šroub-ani ne moc a ani ne málo(pozor na měd.tesněníčko) a tradá nalít nový olej dle manuálu(nevím kolik přesně má mít)-nechat chvíli protočit motor,aby čerpadlo vyhnalo olej až nahoru do kanálků a dle měrky event..docmrndnout...:D a je to...-ušetřené pětikilčo...

smakaballl*
hodnocení

dík pěkně napsané *palec*

doplněno 14.06.11 18:58:

to těsnění u filtru mám potřít olejem?

erikch*
14.06.11 19:01

jj...

stirecek*

ještě se ti bude hodit torx klíč na sundání toho plastového deklu pod motorem, ale za boha si nevzpomenu který. Možná to půjde i šroubovákem. No a klíč na filtr, jde to i rukou, ale nikdy nevíš, jak ho dotahoval ten před tebou.

smakaballl*
hodnocení

torx s dírou nebo bez torx klíč to je něco takovýho?

Výměna oleje doma - jak na to?
olaf71*

Filtr máznout gumičku olejem a utáhnout jen rukou.

hodnocení

0x

Napřed bych si zjistil celkovou cenu za výměnu v servisu. Oni mají totiž ten olej citelně levnější (daň), takže se může stát, že Vás ta osobní výměna vyjde nakonec dráž a ještě máte starosti, co s vyjetým olejem. O ne zrovna příjemné práci ani nemluvím.

erikch*

jen tak mimochodem,olej nejsou třeba cigarety kdy jejich cena je vcelku jasná(trafika kolek)a velkoobchody o cca 4 až 4,50 kaček méně-a to ať třeba v Plzni nebo ve Vyškově...Takže je jasný,že olej se nechá sehnat tentýž za 200,-/litr anebo stejný třeba za 95,-kaček/litr...No a pokud pán není úplně tech.antitalent,jakože asi nee,tak to v poho zvládne a to pětikilčo ušetří...No a s vyjetým olejem-sběrné dvory nebezp.odpadů apod.,nic neřešitelného...

smakaballl*
hodnocení

jj

jenom mě zajímá ,jestli mě může u forda něco překvapit ( o proti škodovce )

myslím tím třeba to jak psal stírek ten klíč torx atd. díky

doplněno 14.06.11 20:39:

pardón né stírek

ale STÍRECEK*zed*

stirecek*

erikch mě předběhl, výměna oleje v servisu trvá 15minut a nikdo to za stovku neudělá, takže žijí ze zisku na oleji a běžná cena od 1500Kč výš za výměnu. Do fokuse jsem bral olej sudový třeba z čsad - 5,5litru cca 500Kč, filtr cca 200Kč, takže úspora je značná. A pokud má člověk montážní jámu nebo rampu, pak už to není žádný problém. Klíč na filtr cca 70-100kč plus sada těch torxů, ano to jsou ty zahnuté, ale jde to i šroubovákem, pokud má ideální velikost:) Jo a ještě klíč na výpustný šroub, teď bych kecal, ale myslím, že to byla zrovna velikost, kterou jsem neměl zrovna po ruce, tuším 18, ale už si to nepamatuju.

erikch*

s tím překvapením-překvapit vás může(zdaleka nejen u Forda) spousta věcí-člověk až leckdy žasne co všechno inženýři nevymyslí...,ale k věci-thorxík si klidně můžete koupit-velikost 20-to je taková nejběžnější na klasické šroubky plastů(jak interiér tak exteriér),sólo piko stojí klem 100,- a rozhodně se neztratí...(jakože hobby sady nemá smysl pořizovat-akorát je "žvejknete" a vyhodíte zbytečně kačky...)

smakaballl*
hodnocení

Tak jó díky chlapi za užitečnné rady*palec*

koupím si sadu těch torxu a pak se do toho nejspíš o víkendu pustím :)

stirecek*

Velikost torxu ti neřeknu, nejlíp bude vyšroubovat jeden šroub třeba u blatníku z toho plastového podběhu a podle toho koupit tu velikost, protože celé sady jsou poměrně drahé a pokud je nevyužiješ, je to zbytečné, takže ti bude stačit jedna velikost. Já koupil celou sadu za 30kaček a vydržel na dvě výměny, jak psal erikch, pak už jsem to dělal šroubovákem. Ještě nezapoměň na vzduchový filtr...

tomason*
hodnocení

0x

Ještě jaký je to motor u mého Lynxu je to trochu na palici, filtr zezadu při vyšroubování to pobluje kus ramene a pokud není jáma tak je to na prd.Dělám to na nájezdech,ale naposled jsem to nechal udělat v pneuservisu to zvládne i lama.Olej a flitr svůj.

hodnocení

0x

Dovoluji si upozornit, že na mém FORDU Mondeo je třeba k povolení olejového filtru nástrčkový klíč OK 36. Dost dlouho jsem ho sháněl:)) Možná, že máte podobný motor a stejný filtr a bez toho klíče olej nevyměníte!

olaf71*

A kam se ten klíč nastrkává?

Předpokládám tak, že máte olej. filtrační vložku pod plast.víčkem.

Filtr je docela dobře přístupný a matice víčka směřuje kolmo k zemi. Vyměňuje se pouze vložka filtru, ale přesto stojí cca 170,- Kč! Ničím jiným to povolit nejde než GOLA OK 36 s nasazenou pákou (už jsem zapomněl její název - snad trhač :)) . Já jsem sehnal delší trubkový klíč, do jehož otvorů na konci zastrčím tyčku.

stirecek*

Focus má normální filtr, ale nevýhoda je, že vždy něco vyteče na motor, poloosu a nápravu. Pokud nejde povolit filtr rukou, je třeba použít klasický klíč na filtr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]