Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem. Hodně jsem se zde o této problematice dozvěděl,přesto bych se rád ujistil o pár věcech. Bylo mi nabídnuto auto, které je podle slov prodávajícího třičtvrtě roku provozováno ve stavu nepřihlášení, čili v polopřevodu. Prý stačí auto přihlásit. Chci se zeptat: 1. Půjde udělat přepis na mou osobu i když prodávající není zjevně oficiálním provozovatelem vozu?(auto nebude odhlášeno na mne) 2. Nehrozí mi nějaké sankce plynoucí z toho,že jezdil zřejmě i bez povinného ručení? 3. Má kupní smlouva hodnotu, když prodávající není uveden v TP jako vlastník vozidla? Děkuji .
Bezne se to dela, kupni smlouva (spravne napsana) by mela byt dostatecnym dokladem o vlastnictvi. Kazdopadne hned pri koupi pojistit a do 14ti dnu zaregistrovat, jinak by problemy mohly byt. Neplaceni poj. je IMHO veci prodavajiciho.
Díky za radu. Samozřejmě Pojistka a přihlášení proběhne. Auto bude mít novou STK,tak snad by mohlo být vše ok. Realizuji výměnu většího vozu za menší. Moc nabídek není,proto se zajímám i o tyto nestandardní věci.
Mohl bych se zeptat, co je myšleno pojmem "hned při koupi pojistit"? Pokud koupím (/podepíšu kupní smlouvu) na vozidlo (auto nebo moto) v sobotu večer, těžko ho hned někde pojistím (vyjma pojištění přes internet). Když ho přihlásím a rovnou už pojistím za 10 kalendářních dnů, je toto v pořádku? Někde se tuším píše, že vozidlo má být zaregistrováno/přihlášeno (pokud je v polopřevodu) a pojištěno do 10 pracovních dnů, nepletu-li se? Nicméně z vlastní zkušenosti můžu říct, že i přesto, že jsem vozidlo do 10 kal. dnů přihlásil a pojistil, přišel mi nyní dopis z ČKP, že vozidlo nebylo 9 dní pojištěno a chcou za tuto dobu povinné ručení doplatit (i když bylo vozidlo v polopřevodu). Mají na to nárok ze zákona, nebo takhle postihují každého, kdo nestihne vozidlo pojistit ihned ve stejný den, kdy ho koupil (ve většině případů se mi to nezdá reálné, ne každý má hned k dispozici velký TP a údaje z něj, potřebné k vyplnění smlouvy o pojištění). Díky za případné rady či upřesnění.
Tak jistě, ovšem domnívám se, že je protizákonné vést na vozidlo dvě pojistky zároveň - zde si myslím hrozí obvinění z případného pojistného podvodu. Navíc nevím, jestli je dobré pojisťovat něco, co ještě fyzicky nevlastním (vůz si odvezu např. až za 5 dní) - v případě, že by prodávající s vozidlem havaroval, šlo by to na mou hlavu, přišel bych o bonus, atd. Ale pokud je to opravdu tak, pak je snad lepší v dnešní době nic nekupovat..
Myslim, ze uzavreni libovolneho poctu pojistek na jedno auto vubec nicemu a nikomu nevadi, poj. udalost se stejne vyplati jen z jedne pojistky (nebo asi nekdy vice ale do celkove max. vyse dle pravidel). A o bonus prijde jen ten, na jehoz pojisteni se udalost nahlasi, take lze do 2 mesicu pojisteni bez udani duvodu zrusit. Proste v tom nevidim problem, max. riziko je, ze tech par dni nebo mesic pojisteni zbytecne zaplatite, pokud auto nekoupite.
Ok, pokud tedy lze mít na vozidlo více než jednu pojistku, a je to bez případných sankcí, tak pak je to v pořádku. Děkuji tedy za upřesnění.
imteku, divím se kde berete tu znalost o protiprávním jednání, to že nelze pojistit 2x, klidně i 5x, ale proč?
Auto koupíte dnes v 19hodin, odjedete s doklady a zelenou (od prodejce), druhý den uzavřete pojištění...
nevidím problém..
Vy se musíte ČKP do 30 dnů ozvat a vykecat se z toho, že jste neprovozoval vozidlo, a tudíž nemusíte mít uzavřené pojištění.
ICQ 55180641
Léta jsem tohle nemusel řešit, takže jsem měl hlavě zafixovány nepřesné informace: kdysi mi totiž někdo tvrdil, že dvě smlouvy o pojištění na auto mít nelze, právě z důvodu pojistného podvodu, ale nejspíš se to týkalo havarijního pojištění. Nicméně jsem vděčný za v tomto článku uvedené aktuální informace, které mě více přivedly do reality a několik věcí jsem si ujasnil. Jelikož s ČKP jednám již v druhé i když jiné záležitosti, předpokládám, že snad s nimi nebude žádný problém, když napíšu, že vozidlo nebylo provozováno, jelikož bylo v polopřevodu. Stejně nechápu, jestli se to týká jen mně, nebo ČKP takto postihuje každého. Když řeknu konkrétněji: 2.4. byla podepsána smlouva, na základě které bylo vozidlo 4.4. přepsáno, majitel si 5.4. zrušil pojistku. Za týden od prodeje 9.4. jsem obdržel zbytek dokladů (velký TP, apod.). Dne 13.4. jsem vozidlo přihlásil zároveň s pojištěním. 20.6. přišel dopis, že vozidlo nebylo pojištěno od 5.4-12.4. Za těch pár dní včetně administrativního poplatku mám zaplatit několik stovek. I kdybych to šel pojistit hned v pondělí 11.4., stejně mi žádná pojišťovna vozidlo zpětně nepojistí, tak nechápu, kde si obyčejnej člověk bez internetu v sobotu pojistí vozidlo. To mi na tom připadá trochu absurdní.
Jardo, jasně, špatně jsem četl ano, pokud sdělí, že nybylo provozováno bude to OK.
Omlouvám se popletl jsem to.
(reagoval jsem na jiné okno, v ICQ a pak špatně přečetl souvislosti...
Ten druhý jezdil normálně s nepojištěným...
omlouvám se za chybu....
Milane, nenasel jsem nikde odpoved na otazku co me hrozi ci jake jsou sankce za prosvihnuti 10 denni zak. lhuty pro registraci vozidla...Auto je v "poloprevodu", zaplacene povinne ruceni. Z nejruznejsich duvodu se to muze stat..Co me hrozi? Vy jako odbornik na auto=moto byste mohl vedet.
Dekuji za odpoved,
M
Trhači, bacha na některé nepravdivé odpovědi.
1. Půjde udělat přepis na mou osobu i když prodávající není zjevně oficiálním provozovatelem vozu?(auto nebude odhlášeno na mne) Jistěže to jde, pokud budte mít všechny dokumenty není problém.
2. Nehrozí mi nějaké sankce plynoucí z toho,že jezdil zřejmě i bez povinného ručení? Určitě Vám nic nehrozí, páč nemůžete za jiného že nesplnil povinnost zákonem 168/1999. Na vozidle nevázne dluh.
3. Má kupní smlouva hodnotu, když prodávající není uveden v TP jako vlastník vozidla? Není vůbec důležitý, kdo je v techničáku uveden jako majitel či provozovatel, právní majitel je ten co uzavřel kupní smlouvu dle práva ČR. (Občanský nebo obchopdní zákoník).
Technický průkaz neřeší právní vlastnictví.
STK si nechte napsat na SVOJE jméno, nikoliv na toho kdo je v techničáku uveden!
Ještě jednou díky za rady! To nabízené auto má technickou propadlou a já řekl prodávajícímu,ať jí zařídí, že bez ní to auto nechci. On bydlí poměrně daleko a tak nevím, jak toto reálně uskutečnit. Tedy zápis na mé jméno,když k obchodu ještě nedošlo. Myslím,že je důležité,aby se o provozuschopnost auta na komunikacích postaral ten, co ho prodává, aby se s ním dalo eventuelně vůbec přes půl republiky přijet .
Taky jsem to takhle najare udelal, podminka ze koupim auto byla nova STK na moje jmeno - a prodavajici se snazil az se malem pretrhnul
Naprosto musím souhlasit s Jardou, nechtějí občanku, ale musíte jím přesně sdělit na koho mají napsat tu technickou.
Takže Trhač Tomáš, Rasošky 96
OK?
Milane, nenasel jsem nikde odpoved na otazku co me hrozi ci jake jsou sankce za prosvihnuti 10 denni zak. lhuty pro registraci vozidla...Auto je v "poloprevodu", zaplacene povinne ruceni. Z nejruznejsich duvodu se to muze stat..Co me hrozi? Vy jako odbornik na auto=moto byste mohl vedet.
Dekuji za odpoved,
M
Martine nehrozí nic a pokuta až 30000Kč, ale záleží na několika faktorech. Za jak dlouho to stihnete nechat zapsat změnu.?
je to složitější, zrovna teď již 40 minut řeším na ICQ neznalého, který špatně přečet techničák a pak je rada jiná...
Diky za odpoved Milane. Je udavana zakonna lhuta 10 dnu. Pov. ruceni mam zaplacene,ale auto je momentalne v servisu a tak nemuzu udelat evidencni kontrolu cimz nestihnu onech 10 dnu. Pokud budu s autem jezdit, dozvedel jsem se ze v tomto stalu poloregistrace je to dost velky hazard, jelikoz v pripade nehody se pojistovna zrika povinnosti platit auto za neregistrovane auto.To sice chapu, nicmene v obecnych podminkach jsem toto nenasel...
Takze, od koho me hrozi ta pokuta az 30 000,-Kc?
Dobrý den, neměl by být problém auto v pohodě na sebe přihlásit. 1. Půjde i když je odhlášeno na stávajícího majitele, tudíž by měla být ve velkém Tp odhláška na něj plus jeho adresa, atd. Pouze na něj není napsáno na příslušném magistrátu, nicméně ačkoliv je jenom v odhlášce, auto už je oficielně vedeno pod jeho jménem. Jediné čeho se tímto docílí je neplacení za přepis, značky a eko dan. doporučuji si zjistit jestli byla zaplacena jinak ji cálujete Vy. 2. Tot otázka,řešit s pojištovnou 3.Má hodnotu,pokud je napsán dotyčný prodávající v odhlášce.
Trhači, pro krista pána, v čem je problém zvednout telefon, nebo zadek a zeptat se přímo na OdbDSA. Možné přece je, že každý úřad, úředník bude postupovat trošku jinak i když by neměl, dá jiné informace, vykládá si zákon po svém. Takže každá odpověď tady je více méně subjektivní, ze své zkušenosti se svým místně příslušejícím úřadem, nebo domnívám se, nevím ale ...
Rozlišuj vlastníka vozidla a provozovatele. Pojistku hradíš od zaregïstrování na sebe (nebo po domluvě s původním vlastníkem).
Pojistit vozidlo má povinnost vlastník, rozhodující den pro zánik pojištění je den, kdy došlo oznámení pojistiteli. Platit pojistku může třeba tetička.
Nelze než odkázat na zák. o pojištění odpovědnosti z provozu vozdla.
Provozování nepojištěného vozidla viz i zák. o přetustupcích.
Nejlépe je do kupní smlouvy uvést, kdy končí povinné pojištění a je to pak jasné, než se dohadovat.
Auto lze pojistit i na VIN, nemusí mít RZ.
Proč lidi něco provedou a pak ex post žádají co s tím...
Trošku mimo, zákonné požadavky v podstatě nedodržují autobazary při výkupu vozidel, ale to je jejich problém.
bussi-nahodit dotaz na dopravní odbor v praxi(většinou) znamená získat ne zcela fundované a objektivní informace-právě proto,že i sami úřadové často nevědí,v horších případech vědí,ale řekněme mlží-a to z jednoduchého důvodu legislativní situace,prostě co zákon neupravuje,to de facto povoluje-ale to se od úřady nedozvíš(zcela vzácně),on ti prostě ani tak nějak z proncipu nemůže říct,že třeba smíš jezdit s autem v polopřevodu-zcela v souladu se zákony,jelikož žádný zákon neupravuje doregistraci(neexistuje zákonná lhůta)a tím pádem nemusíš platit žádné "ekovýpalné" a "převodné"(800,-)...Neřekně ti,že nesmí stříhat a jinak poškozovat ORV,že tím páchá tr.čin poškozování a pozměňování veřejné listiny,právě proto,že je absence patřičné zák.úpravy a interním příkazem "nahrazuje" MD zákon..Neřekně ti,že u odhlášení de iure nemá nárok požadovat doložení i ORV(malý techničák)-odhláška se provádí v registru samotném a příslušném TP,ORV tím není jakkoli dotčeno,míněna třeba jeho platnost),právě aby ho mohl dle interní směrnice(tuším č.147) "střihnout"-ale že tím omezuje výkon vlastnických práv právního majitele movité věci(kupce právě zakoupeného automobilu) a brání mu v užívání právně nabyté věci,jelikož bez ORV je jí zas dle jiného zákona nesmí legálně užívat-tedy provozovat...A ještě jeden poznatek,cituji-"Pojistit vozidlo má povinnost vlastník"-to není tak docela pravda,jelikož "provozované vozidlo musí být pojištěno"-a v tom je ten rozdíl-a je jedno kdo(podmínkou je svéprávnost a právní způsobilost,čili zletilost)vozidlo pojistí...Vlastník,dle zákona-nerovná se "vlastník" v registru,potažmo v TP-není v tom přímá úměra,jelikož registr je jen registrem,a má informativní charakter a není právně závazný...To jsou takové ty nuance,hra se slovíčky-ale v konečném důsledku velmi důležitá(všeobecně)...Jinak správné tvrzení,že jedinými směrodatnými údaji na pojistce jsou VIN auta a doba platnosti-ostatní je podružné a tudíž zanedbatelné...
Dobry den,
dekuji za odpoved. Rozumim tomu dobre, ze pokud nemam poskozeny ORV lze v klidu s autem jezdit a vyhnout se jak ekovypalnemu 5000 tak 800 za prevod...?
Nejradsi bych to tak udelal, ale na jine diskuzi jsem si precetl toto:
Ne, neplatí. Ale je to jen benevolence úřadů, protože kdyby tam seděl nějaký byrokrat, tak to může považovat za porušení vyhlášky a vyžadovat pokutu a byl by v právu a pokuta by byla právně vymahatelná. Zatím, aspoň pokud vím ze života, tak s tímto problém nedělají, oni předpokládají, že vozidlo v polopřevodu není užíváno. Je zde ale mimo pokutu jiné nebezpečí, například v případě nehody bylo použito neregistrované vozidlo, za které se sice musí platit i v polopřevodu zákonné pojistné, ale při plnění škod se pojišťovna zbaví povinnosti plnit právě proto, že bylo vozidlo použito v rozporu se zákonem. Veškeré škody potom hradí viník nehody a vlastník vozidla. Je těžké požadovat škodu po člověku v polopřevodu ale velmi snadné po původním vlastníkovi. Původní vlastník se zase může se svojí škodou obrátit na občanskoprávní soud. Prostě jízda s vozidlem v polopřevodu je z právního hlediska dost velký hazard.
Martine, sice je to názor, ale není ničím doložený, jakou vyhlášku či předpis porušuje. Občas si provozovatelé pletou pojmy odhlásit a změna majitele, vyřadit a převod...
"pojišťovna zbaví povinnosti plnit právě proto, že bylo vozidlo použito v rozporu se zákonem." toto je taky na spekulaci oč vlasně pisateli šlo.
Jak píše erikch a já, není v žádném předpisu uvedeno do kdy se musí dokončit. Vysvětlím, vozidlo se prodá, na registr se dostaví majitel a odhlásí, nahlásí ...změnu a nechá zapsat Vás. Tímto je započat (polo)převod vozidla, změna majitele,...
teď protiprávně úředník (ale chápu jejich důvod) označí tečkou, dírkou ustřižením rohu malý techničák...pokud neudělá omezeí platnsti osvědčení, můžete jezdit jak dlouho chcete, popřípadě, jak dlouho vydržíte připomínky a vyhrožování policie...
OK? stručně?
Diky Milane. Myslim si to same a bylo me to potvrzeno i z jine strany. Co ale v pripade, ze onu dirku na malem technicaku urednik vyznaci? Tim padem jizdou s takovymto dokladem urcite porusuji jiny predpis, ze...?
M.C.zdravím,je to přesně o těch slovíčkách,někdy stačí i posunutá čárka...pamatuji si ze střední- ..." popravit,ne osvobodit..." a zcela opačný význam posunutím čárky-"...popravit ne,osvobodit..." Měli bychom být hrdí,jak máme krásnou(a záludnou zároveň)mateřštinu... Jinak ještě k tématu samotnému,je lepší při kontrole na silnici na dotaz čí je auto,sdělit,že půjčené-nikdy nevíte na jak dalece inteligentního policistu narazíte(bohužel i pokud je to jedinec s IQ 22,čili je schopen zadržet moč,pořád je to veřejný činitel s podstatně většími kompetencemi a možnostmi než mi...),a kdyby jo chtěl něco ve smyslu odhlášky řešit-vždy přes správní řízení-tam už je vždy nutné jakékoli rozhodnutí podložit patřičnými zákony a z nich vycházející vyhlášky-a opravdu neexistuje žádná právní norma,zákon,ukládající doregistrovat do...,čili není co porušit...
Diky za odpoved. Mam to potvrzeno. Eriku, pujcene auto je take nutne dolozit malym technicakem, ne? Az uvidim policii, vznesu dotaz na prodirkovany maly technicak a prinesu Vam poznatek...
bohužel doposud si nikdo nedal ty nervy,čas a i kačky,aby podal žalobu,resp.tr.oznámení na některého konkrétního úředníka co právě nějakým způsobem úmyslně poškodil ORV(malý techničák)-on totiž úředník v tu chvíli poškodí,pozmění veřejnou listinu-čímž spáchá tr.čin-jenže kde není žalobce,není soudce...Poslední dobou ve mně trošku hlodá "červík",že se do toho asi obuju- bytostně mě přímo vytáčí skutečnost,že stát si s náma doslova vytírá prd...le,ale že stát záměrně porušuje zákon a- pohoda,klídek...To že mají nějaký interní předpis,že to tak mají dělat nikoho nezajímá,zákon je nadřazen jakýmkoli předpisům(nejen interním) takže asi až budu řešit nějakou mršku auto na odhlášení-třeba tu Fiestu se Sam11 ze sousedního vlákna ,tak tradá videodokumentace,několik nezávislých svědků a obětuju těch asi tři tisíce kaček za podání žaloby k soudu a "užiju si" předvánoční čas lítáním k soudu... Jinak k věci-policista je sice veřejný činitel,ale ne právník,takže sdělí to co mu "sdělí" vedení,a sice -"ty lidi jsou vyčůraní,nechtějí platit ekovýpalné,převodné a schválně jezdí v polopřevodu-sice můžou,ale zkuste dělat bubáky,třeba se někdo chytí(bohužel se chytí)no a my budeme mít kladné bodíky,a budte mít vyšší os.ohodnocení,čili výplatu..,a možná nám na stanici zas pustí teplou vodu na celý den..." asi takhle nějak bych to viděl...Policista není rádcem-policistův plat (jeho nezanedbatelná část)odvisí od množství vyzískaných pokut,odhalené tr.činnosti,odhalených přestupků atd...to je třeba si uvědomit...
erikchu, téměř vždy s Vámi souhlasím, až si někdy říkám, kdy se splete, abych ukázal že to vím...
ale řešil jsem po ICQ asi dvě hodiny s tazatelem, obviňoval mě, že se dostal kvůle mé radě do dluhové pasti...že namá na pokuty atd...když jsem mu poradil aby jezdil v polopřevodu. Upozornil jsem ho, že mu policie nemůže dát pokutu, ale pokud to nezná, dá mu pokutu za něco jiného..
A ejhle věděl to, a klidně si nechal dát pokutu za §22, odst1 písmeno L. 1000Kč...
klidně to zaplatil. Kde není rady...tomu není pomoci.
Milane, pro nas nevedouci...co je §22, odst1 písmeno L. 1000Kč...?
pokud na to nekdo nema (ekovypalne) doporucuji se domluvit se s ZTP, na internetu nabizi sve sluzby slusny pocet...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.