Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji radu. Před cca dvěma měsíci jsem od autobazaru koupila starší citroen saxo. Včera mi na technické kontrole řekli, že auto je nezpůsobilé. Je totálně shnilá zadní náprava. Ve zkratce mi bylo řečeno, že můžu být ráda, že jsem se nezabila. Oprava by stála asi 10000. Jak nyní postupovat? Mám nárok na náhradu od autobazaru nebo od původního majitele? Ve smlouvě s majitelem je věta, že majitel prohlašuje, že mi nezatajil žádné skryté vady. Je jasné, že ta vada tam v té chvíli byla. Člověk, který tomu trochu rozumí to pozná už podle toho, že zadek auta je sesedlý, takže se dá předpokládat, že to věděl jak majitel, tak i bazar. Ach jo... Co teď?
Jak jste si to prohlížela, nebo s sebou nevzala někoho znalého? Nebo nenechala prohlédnout? Sama píšete, že se to pozná podle sesedlého zadku (skrytá vada, to je stav starého ojetého vozidla ..). To v době koupi nebyl? Totálně to neshnije za dva roky, co bylo na poslední STK? Do auta se po koupi vráží více, než jen 10 000. Jak dokážete vlastníkovi, že to věděl? Jiná věc je bazar, jaký je protokol, či to není jen komisní prodej to neuvádíte, kdo tedy nese odpovědnost.. Prohledejte tady historii.
Koupila jste kočku pytlovanou.
Autům nerozumím. i kdybych se koukla na spodek, tak tam nic neuvidím. bylo mi řečeno, že auto je bez závad, tak jsem tomu věřila, ve smlouvě je též napsáno, že je bez závad. když jsem si auto vyhlídla, jeden zadní práh byl ve špatném stavu. bylo vidět, že s tím někdo strejchnul o obrubník, nezajímal se o to a začlo to rezivět. po autobazaru jsem si vymohla opravu v ceně. musel to opravovat nějaký spřátelený servis a když měli auto zvednuté, museli to přeci vidět...nejde o nic malého, když mi na technické řekli, že je to na zabití. Přece nemůže autobazar prodávat životunebezpečné auto? Jinak jsem koukala na smlouvu a majitel auto dal bazaru plnou moc, tudíž předpokládám, že náhradu bych měla požadovat od majitele, ano?
Servis opravoval, co mu bylo uloženo, víc ho nemuselo zajímat, za to nebyl placený. O jakou náhradu vám jde? Snad jim vrátit auto, ne? Nemusíte rozumět, vezmete někoho s sebou (nebo se poptám, na co se podívat), nebo lépe zajet na prohlídku do nějakého serviu, ať se na to mrknou. Pokud to prodávájící neumožní, tak utíííkám. Smlouvy se píšou a skutečnost bývá jiná, tak to už chodí. Proč jim věřit? Kolik by se pak aut neprodalo (za požadovanou cenu). Totálně shnilé není skryté, ale zjevné.
Dobry den,
upresnim slova pritelkyne.
Na smlouve je uvedeny puvodni majitel vozu, predpokladam tedy, ze autobazar je z toho venku, protoze asi mel plnou moc. Pri koupi auta jsme meli sebou kamarada mechanika. Na zvedaku jsme nikde nebyli, nicmene jsme alespon pod auto kouknuli. Zadni naprava byla mirne snizena (ted je o mnoho vice), vypadalo to jen na vymenu tlumicu/per.
Nyni po TK je auto v servise. Po odstraneni kabercu a tapucirunku mechanik zjistil, ze cela zadni nosna cast je zrezla a ze je nebezpecne s tim jezdit. Spravit to pujde, ale stat to bude cca 10000,-. Prorezivelost byla skryta za koberci, zvenku vypada auto normalne (nikde rez). Ze spoda to vypada orezle, ne nebezpecne, ale spravit se to musi.
Chteli bychom auto vratit, nebo pozadovat slevu ve vysi opravy. Jak k tomu pristoupit? Utrit nudli nechceme...
asi jediným konstruktivním řešením této situace bude sehnat jinou zadní nápravu-máte štěstí v tom,že je zcela shodná s Peugeotem 106,jak I tak II řady-což značně rozšiřuje možnosti a snižuje cenu...Bohužel dohady co bylo,nebylo vám realisticky nepomohou(a zkusíte-li to,uvidíte nakonec sami...tím vás nechci od "dohad" odrazovat,ale připravit na jejich výsledek...auto bylo pojízdné,tudíž náprava o.k.-jinak by s tím pani neodjela...)-u torzní nápravy francouzké provenience je ten problém,že postupně zkrut(torze) únavou materiálu jakoby povoluje až jednoho krásného dne se "protočí" onen tisícihran na konci,co torzní tyče drží v bočních "ramenech",ozve se taková kovová rána a auto si klekne-za nějakou dobu,hodiny dny,povolí i ta druhá torzka(pokud nemáte Saxo VTS,tak máte dvoutorzku) a auto bude sedět už jen na pneu v podbězích(tlumiče v žádném případě onu váhu celého zadku neunesou)...A toto vám nikdo už z principu neuzná jako nějakou skrytou vadu,to je prostě buď anebo,pokud paní s autem odjela-byla ještě o.k.(i když už třeba byla znát ona únava matroše a byla o 3 cm níž než by měla)...Takže,mrkněte třeba na aukro,annonce-kupte nějakou bouračku-P 106,Saxo-je to jedno a výměna samotná je otázkou cca.hodiny-včetně napojení brz.trubiček a lanovodů ručky...Ten zbytek(nemusí být notně bouraný-jde vám o z.nápravu)tradá do šrotu a rázem se vám 2/3 celkové ceny výměny a pořízení vrátí...A ještě rada závěrem-nezatížená zadní část musí mít u 13" kol mezeru mezi hranou pneu a podběhem alespoň 10 cm...A výmysly technika STK,že byla zrezlá-toho si moc nevšímejte-jelikož náprava má asi 45 kg čistého železa(takže pořádná masa kovu),čili koroze povrchu nemá na její pevnost vliv
-to bych se technika zeptal,zda jí někdy viděl(a držel)vymontovanou,poněvadž by jinak nemohl vypustit takovou kravinu z úst..(třeba přední spodní ramena mají asi 1/6 tloušťky zadní nápravy-pro představu o jakou tloušťku se jedná...).Ta náprava je o těch torzkách,o ničem jiném...
Diky za odpoved.
Podle servisu je pry naprava ok (tak jsem to pochopil), ale ty nosne casti karoserie jsou zhnile, takze nevim, zdy by vymena napravy stacila, nebo toto resila. Nerozumim tomu. Servis si za vyvareni te nosne casti rekl 10k. Pak ze by mi slevil. Bazar se distancuje, ale jako projev dobre vule jsou mi schopni zaridit opravu levneji.
Kdyz mluvite o bouracce, jak by se resila koupe z hlediska nejakych prepisu, odhlasovani, nebo eko likvidaci apod?
předpokládám že v kupní - prodejní smlouvě je uvedena kouzelná věta že auto kupujete" jak stojí a leží" a pak jste bez šance, autobazar jako zprostředkovatel je mimo hru a soudit se s majitelem nemá cenu, protože soud asi prohrajete...převzít auto jak sotjí a leží zmaneá že auto kupuijte a přebíráte při plném vědomí ve zkorodovaném a shnilém stavu...to snad chápete...nosné části karoserie lze bud vyříznout a nahradit zdravým materiálem, jde o to kdo a jak co vyřízne a nahradí, a jak to posudí technik na STK, a také co se stane když s takovým autem nabouráte, nebo vyměnit celou karoserii, která není shnilá, lze jen s písemným souhlasem výrobce, karoserie pak musí být z provozovaného vozidla, a musíte k ní mít doklad o nabytí...každá z uvedených variant Vám auto pěkně prodraží...
aha-tak to jsme si nerozuměli-pochopil jsem,že je problém v nápravě samotné...-s nosníky je to horší-a zase-to že případně uvidíte navařený plech zdaleka nestačí-nosníky je profilovaný a aby to mělo vůbec smysl-bude to značná "pakárna"(flexa+ COčko) Ale 10 000,- je trošku nadsazená(těžko ale objektivně posuzovat,když to člověk nevidí)-napadá mne se porozhlídnout třeba na autoscout24.de nebo mobile.de po stejném zdravém Saxu a udělat si přestavbu-to bude asi nejrozumnější a v konečném důsledku i nejlevnější řešení-protože jsou-li takhle nosníky v pr...li ,tak zbytek podlahy,a nosníků,na tom nebude o moc lépe...
a ještě jedna "rada" - nekupujte francouzské auta starší výroby
jedno jsem měl a byl to pro mne pak "finanční očistec"
Tak s novyma to neni taky zadna hitparada, znamych C4 jela uz 3x do servisu na odtahovce behem zaruky (zatim to maji asi 1.5 roku, tvari se, ze to hodeji ze skaly...)
jen tak mimochodem,myslíš,že starší auta třeba německé(o českých nemluvě)provenience nereznou...?! Ony bohužel reznou i relativně nová auta-klasika VW a zadní okna- Transporter,Passat,samozřejmě Fabie a Oktavky jakbysmet -a to bohužel už "jen" rok stará,prostě koncern "ušetřil" za bausety na zadní okna a už to jede-a ve chvíli kdy to někde jednou začne,tak už je to prostě nezadržitelný a nezvratný proces...Tím se nechci zastávat jedněch a druhé hanit-ale taková je realita...Pro majitele zánovních B7ček nebo T5ek velmi smutná realita...Zkrátka žádné auto není dokonalé,bez ohledu kde vzniklo...
Jednoduché a prosté, nekupovat staré auta (levné), poptat se jaké závady ten který typ má, co se nejčastěji opravuje. Neříkat nemám na to, pak se opravuje, nebo auto odstaví a skřípe zubama. Může být staré, ojeté dobré? Bylo dojížděno co se dalo. To raději bez něj nějakou dobu vydržet, nebo úvěr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.