Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,už dlouhé roky vlastním škodu 120,auto je dobře udržované,jezdím pravidelně i hodně dlouhé trasy a vždy bez sebemenšího problému,najeto kolem 350 000...při cestě z výletu(250 kilometrů)při rychlosti 125km/h po D1 jsem začal pozorovat že pravé zadní kolo nějak zvláštně vibruje,na nejbližším odpočívadle jsem zastavil a kolo bylo docela zahřáté,jelikož už jsem byl 15 kilometrů od domova jsem to riskl a sníženou rychlostí dojel domů,druhý den jsem zvedl auto na hever,na nápravě vizuálně vše OK,ale když bylo kolo ve vzduchu šlo s ním poměrně lehce hýbat do všech stran(asi o 1-2mm)a při bouchnutí do něj se ozve výrazná zvuková odezva(jakoby klepnutí) a při zhoupnutí jde od kola také zvuková odezva...otázka zní na jak drahou opravu se mám asi připravit,podle mě je vyběhaný náboj kola,nevím moc se v autech nevyznám...to auto mám rád,mám v něm plno vzpomínek a nerad bych to řešil až ve škarpě s upadlým kolem
Díky za odpověď
Tak pozor, jizda jen krokem. Máte vymačkaný náboj a skoro určitě i kužel poloosy. Viděl jsem únavové zlomeniny hřídele poloosy a kolo pryč. Jak už tady někdo radil - hřídel stačí z vrakáče a buben podle opotřebení od paken. Ložisko můžete také preventivně vyměnit, je tam dvouřadé kuličkové naklápěcí (pokud mi paměť slouží pravděpodobně 2309). Samozřejmě výměna 2 simerinků, ať vám neteče olej do brzd. A klidné nervy při nasazování kamenů do diferáku.
Tak myslím že buben nebude vymačkaný,ten jsem dával nový nedávno,je to zvláštní,ještě před 3 měsíci když se měnily oba bubny a dělali se brzdy tak s kolem nebylo vůbec nic...ale každopádně dám na vaši radu a radši vyměním i poloosu,nechci sledovat ze sanitního nosítka jak mi moje milovaný auto odtahují na ekologickou likvidaci bez zadního kola,jestli bych to vůbec ješte viděl ...
Každopádně až to za několik,snad,desítek let úplně dojezdí tak se určitě neubráním slze v oku...bylo bude a je to nejlepší auto co jsem kdy měl,co toho odtahalo a udělalo služeb,díky němu jsme postavili barák,všechen materiál se tahal na vleku a dojeli jsme 10x na dovolenou do bulharska a 3x do chorvatska,ještě minulý rok jsme s ním byli v chorvatsku a bez jediného problému...ještě minimálně na 10 let tohle auto plánuji
xyo, tak je třeba buben sundat. Pečlivě očistit, očisti a očistit. Celá plocha kužele poloosy a bubnu musí být kovově lesklá, bez známky rezu. Namažete olejem a vložíte kroužek (prodával se k tomu) mezi buben a ložisko. Kdybyste měl katalog, najdete to tam. Bohužel nemám ho u sebe až o víkendu.
Upřimě sdělím, jakmile to začalo "zlobit" po čase oprav a broušení přišla výměna poloosy. Tímto Vás nechci strašit, ale jen konstatovat.
Pokud kolo kmitalo tak je jasné že je buben i poloosa v háji! Takzvaně vydřené kuželové plochy!
Jinak by melo stacit vymenit lozisko, nebo celou pulku napravy z vrakace... Pokud nejde o pokus o rekord, kolik km to vydrzi, tak to nechat opravit ve vysoke peci a koupit AUTO
Jak říkám,celý roky nebyl problém,akorát věci co podléhají běžnému opotřebení(destičky,náplně atd...)jinak 350 000 to zase na tyto auta není tak moc,viděl jsem i co měli najeto daleko více než to moje...dělám servisní intervaly u kamaráda každého půl roku,co je potřeba vyměnit tak vymění a jezdím pořád,za rok do toho investuji tak 6000,dávám tomu to nejlepší co jde,žádný čínský díly nebo něco podobnýho a dojel jsem absolutně všude kam jsem chtěl...já to nepovažuji za auto druhé kategorie,pro mě není výkon motoru na prvním místě,ty služby co to nadělalo je obdivuhodné a motor stále šlape jak švýcarský hodinky...tohle to je první nečekaná závada za hooodně dlouho co to vlastním...jinak to ložisko jsem si myslel taky,ale nebyl jsem si jistý
Are, při vší úctě k tobě, u kyvných ramen (ne vlečených) výměna naklápěcího ložiska neřeší vymačkaný kužel na polose a bubnu.
Juro, to nebylo mašleno tak, že bude vadné jen ložisko. Bude tam toho víc, ale co všechno bude potřeba vyměnit se zjistí až to "rozhodí " a prohlédne. Na tom vrákáči to možná bude problém, na tyto ročníky a modely aut tam toho moc neskladují, ale zkusit se to může. Já bych ještě "projel" aukro. Dost často tam jsou nové díly, které byly uloženy doma "do foroty". Mnohdy se podaří kup za cenu více než symbolickou.
xyo,
z osobní zkušenosti škodek 120.
Většinou to začíná tím, že kolo "chroupe"a "vrže". Nejdříve se demontuje závlačka,silou dotáhne matka (tuším klíč 32) na poloose a bubnu, (ani nemusíte sundávat kolo). Zapamatujete si, jakou silou jste dotáhl a kolik asi závitu. Zajistíte závlačkou a jezdíte. Po 100-300 km pokus opakujete. Pokud opět matku dotáhnete stejnou silou, popřípadě závlačku musíte prostrčit jinou dírkou blíží se problém. Budete muset "sehnat"jiný buben a jinou poloosu. Ale dobrou, nikoliv někým již vyhozenou. S upadnutím kola to není tak strašné, pokud řídíte auto i sluchem. Vždy vozidlo varuje svým zvukem. Když řidič nedbá, kolo upadne. Pokud máte šikovného kámoše, co se trošku vyzná, podle sluchu to pozná. Osobně jsem nikdy neměnil ložisko z důvodu vady ale jen z důvodu hlučnosti. To jsem pak vyřešeil zesílením rádia.
malinko o tom vím... cukrar.rajce.idnes.cz/...
No právě první co nás s kamarádem napadlo že se povolil buben,ale ouha,nešlo to dotáhnout ani o nic,zkoušeli jsme to přes metrovou páku a ani se to nehlo,dotažený je to úplně na doraz...dneska jsme to byli projet a nějaké zvuky už se při jízdě ozývají,hlavně při zatáčení do prava od toho kola(klep klep klep klep-intenzita je přímo úměrná rychlosti a poloměru zatáčení)...právě to muselo být něco co se vytvořilo hodně rychle,před 3 měsíci se dělali komplet brzdy a vůbec žádné vůle nebo zvuky se neozývaly,kolo úplně v pořádku,připadá mi jako by se tam uvolnilo něco(nějaký aretační kroužek,pokud tam něco takovýho je )a za velmi krátký čas se vytvořila vůle takových rozměrů
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.