Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bio Ethanol E 85

Od: pittas* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,máte někdo zkušenosti s Bio Ethanolem e85,u jednobového vstřikování,nebo karburátorovym motorem,oba dosud jezdily na Natural 95... zajímají mě následky,co čekat atd..moc děkuji

doplněno 06.06.11 12:09:

Děkuji všem za info,dost jsem si z toho vzal,a bylo to všeobecně poučné..už vím,co jsem potřeboval...

Mám doma kadetta e kabrio s 1.6 motorem,celé auto dávam pomalu dohromady,je to takový hokus pokus :) levně přidat nějakýho toho koníka,tak mě zajímalo i toto palivo..ještě jednou díky všem

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

2x

poměr tankování max. 1:1 s benzínem-teď v létě pohoda(v zimě horší startovatelnost) a není problém,je (asi subjektivně)i znát,že to jede malinko líp,čistí to komplet palivovou a spalovací soustavu-osobně občas taky "nacmrndám"(cca.rok a půl) -dnes už ve výsledné ceně není takový rozdíl(jen benzín,nebo mix benzín ethanol),takže to nevyhledávám,pouze když zastavím někde na pumpě s ethanolem...Jinak není se čeho obávat,dodržíte-li max.poměr 1:1...

pittas*
hodnocení

Proč ředit?Nebudeme li se teď bavit o zimním provozu?...Děkuji

stirecek*

Líh má o 34% nižší výhřevnost, takže pro dosažení stejného výkonu se ho musí právě o tolik více vstříknout do motoru. Zaručeně to umí, jen motory vyrobené pro tohle palivo, sériové vozy obvykle jen do jistého poměru, takže přemíra lihu v nádrži může znamenat dražší provoz. Ale třeba taková felicie 1,3mpi si s poměrem 1:1 poradí celkem dobře, záleží motor od motoru a schopnosti vstřikovacího zařízení. Poměr 1:1 je ideální, ale i tak se zhoršují starty a o nějaké úspoře se nedá mluvit, možná nějaký desetník na kilometr, což je deset kaček na sto. Na druhou stranu je třeba zhruba o polovinu zkrátit výměny oleje, protože olej dřív degraduje. Taky hrozí poškození palivového čerpadla, palivového vedení - požár a opotřebení ventilových sedel. Dále může dojít k vyhoření katalyzátoru, při delší jízdě na plný výkon. Pokud vstřikování nezvýší dávku, je směs chudá, motor se dusí, vynechává, katalyzátor nemůže fungovat správně. Nakonec to poznáte podle kontrolky motoru.

nu*

A proč zrovna bioethalol?

erikch*

protože drandit čistě na ethanol si žádá změny-a tudíž i investice...ohledně zimního provozu,resp.horší startovatelnosti v zimě-chtěl jste znát bližší info,tak jsem v kostce poskytl bližší info...Jen tak pro úplnost,do čeho to chete ethanol tankovat(Felda 1.3)?

tomas123345667
hodnocení

0x

mam Fiat Brava 1.8 Gt r.v 2000 taknuju cisty etak, jede to dobre,...po 1000km sem kontroloval vstriky svechny davali spravne a souhlasilo to s namerenyma hodnotama kdyz sem jezdil na benzin... je pravda ze jsou spatny starty to jo ale po ohrati supr...druha nevyhoda je ze se musi casteji menit palivovi filtr...ale to je cca 200-600kc...a na jedno bodove vstrikovani jezdi znami taky na cisty a je natom stejne jako ja...rano na po-3 to chytne a parada... na zimu je to lepsi redit. radsi vic benzinu a bude klid... takze z mich skusenosti se toho nemusite bat.

jarda3*

No ale stale mi unika smysl, motor ktery neni primo pro toto palivo optimalizovan (vyssi kompresni pomer) ho proste sezere o hodne vic nez benzinu (tech 34 se mi ale zda moc, slysel jsem spis o 20%, mozna se spalovani castecne zlepsi i tak) a financni uspora se nedostavi...

Výhřevnost benzinu 9,1 kWh/l , vyhřevnost etanolu 5,9 kWh/l . U modernějších motorů může řiídící jednotka zvýšit předstih na základě údajů z čidla klepání. Etanol má vyšší oktanové číslo. A tím zvýšit účinnost motoru.

erikch*

neznám technické parametry(viz.Jura2)-ale ze zkušenosti jede auto malinko líp a motor je klidnější-tím myslím své vlastní auto(které velmi dobře znám)a mohu tedy relativně objektivně posoudit rozdíl sólo benzín a mixík s ethanolem...

nu*
hodnocení

0x

moderní auto FFV-flexi fuel vehicle si dávku paliva upraví samo podle poměru směsi, tak aby byla jízda optimální, u starších aut která to neumí to bude individuální, buď to pojede, nebo nepojede...

V každém případě je to možnost pro 70 čerpacích stanic na E85 a pro několik firem, které mají licenci k přestavbám staršíc h vozidle na FFV jak slušně vydělat...

jarda3*

... a pro ostatni danove poplatniky moznost, jak to vsechno zaplatit :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]