Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odebrání řidičáku po autoškole

Od: jajajajenomja odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.Jeden den v Pátek jsem uspěšně absolvoval autoškolu a dostal jsem papiry se kterými jsem měl zajit na svuj městký uřčad ale bylo zavřeno tak jsem to chtěl nechat na Pondělí jenže hned v sobotu mě chytli policajti.Chci se zeptat jestli mi vezmou 5P uplně a budz muset absolvovat autoškolu znovu.Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Asi takhle:
Pokud nemáš při řízení motorového vozidla u sebe řidičský průkaz, provádí se lustrace v registru řidičů. Budeš-li mít v registru řidičské oprávnění příslušné skupiny, jedná se o přestupek podle § 22/1l) zákona o přestupcích (nemáš u sebe při řízení ŘP), nebudeš-li mít v registru řidičů příslušnou skupinu řidičského oprávnění, jedná se o trestný čin dle § 180d trestního zákona (řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění).Pokuta do 25 000kč.

erikch*

@des jen tak mimochodem řízení vozidla bez patřičného(případně jakéhokoli)řidičského oprávnění již opětovně není tr.činem od 1.1.2010,ale "pouhým" přestupkem...Jinak získal-li dotyčný ŘP řekněme 30.5.2011, kladným absolovováním patřičné závěrečné zkoušky,může již od 30.5.2011 řídit vozidla k nimž toto oprávnění získal...To že nemá de facto v tu danou chvíli onen doklad u sebe není jeho chyba,ale prodleva st.aparátu,jelikož de iure(právně) již toto získal onoho 30.5.2011...Pro lepší ilustraci obdobně třeba svatba-novomanželům se mění "stav" dnem svatby,nikoli dnem změny tohoto údaje v OP-byť tato změna je fakticky provedena až třeba po 10 dnech-zkrátka právní účinnost nabývá dnem rozhodnutí ne dnem zápisu do registru,převzetím dokladu(ů) atd...Kdyby byl nějaký problém-řeš věc správním řízením-jednoduchou lustrací bude úřadou zjištěno,že řídit smíš ode dne 30.5.2001...

erichu, domnívám se že úspěšným složením závěrečných zkoušek je předposlední bod k získání oprávnění k řízení příslušní skupiny. Příklad jako vy, žadatel požádá o získání rozšíření řp... chodí do autoškoly, vše OK, před koncem udělá (mimo autoškolu) přestupek a je mu vystaven zákaz řízení...(třeba) klidně dodělá autoškolu, a složí zkoušku... Tíma zakončil studium nikoliv získal příslušné oprávnění. Toť můj názor, kdysi ověřovaný, dneska již nedoložím...

doplněno 02.06.11 20:33:

erikchu,

zákon 361/2000 §92... vše jasně popsáno, mám to sem zkopírovat?

erikch*

beru to tak,že jsem(bohužel) získal poměrně velké zkušenost s tr.právem,mimojiné všelijaké lhůty,nabytí účinnosti atd.-no a mimojiné třeba rozsudek nabyde účinnosti okamžikem vyhlášení(neodvolá-li se,a neponechá-li si lhůtu, ani jedna ze stran sporu),ne až okamžikem vyhotovení,natož třeba doručení,písemného vyhotovení...Prostě neznám bohužel přesnou normu,ale obecně platí,že rozhodnutí nabývá účinnosti ve chvíli vydání tohoto rozhodnutí(nikoli vyhotovením a předáním,patřičné písemné formy apod.)-v našem případě ŘP nabyde účinnosti úspěšným složením závěrečné zkoušky se všemi zákon.náležitostmi(komisař,test,praktická zkouška atd.) nikoli až převzetí dokladu o tomto úspěšném absolutoriu... Mimojiné v obdobné věci(lhůta nabytí účinku rozhodnutí)existuje i poměrně rozsáhlá judikatura Nejvyššího soudu(v tomto duchu co se tu snažím naznačit),která je obecně závazná pro veškerou "nižší"státní správu(což je vše krom Ústavního soudu),čili i PČR,úřady atd...

k2

Ja bych to opravdu tak jednoznacne nevidel:

ridicske-prukazy.info/...

nevim tedy, za jak verohodny zdroj lze tuto stranku povazovat a jak moc by bylo v pripade sporu ci az soudu takoveto stanovisko (pravni vyklad) napadnutelne...

buss

Jenže řidičský průkaz u nás nevydává autoškola, jen provádí výcvik. Judikáty NS nejsou obecně závazné, jen v konkrétní věci, že se z nich v praxi vychází, je jiná věc (třeba neschopnost soudce argumentovat?).

erikch*

ano řidičské oprávnění nevydává autoškola,ale stát,stejně jako stát třeba vydává TP a ORV-ovšem na základě platné TK(mimojiné) provedenou soukromou firmou Dekra,stejně jako vydá ŘP na základě úspěšného složení zkoušky v jiné soukromé firmě(autoškole X.Y.)-od toho jsou akreditace a další...Jde o to,že absolovuji-li "něco",co mne k něčemu opravňuje(doklad dle zákona k provozování oprávněné činnosti-zde ŘP),je rozhodný den absolutoria takové zákonné podmínky,nikoli den vyotovení,vydání a převzetí následného oprávnění...,a o tom jsou mimojiné ony zákony dané "účinky" nabytí,rozhodný okamžik a další formulace...A ještě poznámka-judikáty NS a ÚS jsou rozhodnutí vyššího soudu, které má význam pro další rozhodování obdobných věci v kterémkoli "nižším" řízení(počínaje soudy nižších soudů až po zasedání zastupitelstva v Horní Dolní),zkrátka obecně závazné-v opačném případě snadno napadnutelné a soudem vyššího stupně takové rozhodnutí zrušené...

nejakyclovek*

mnooo... pokud ma nekdo zakaz rizeni, nemuze delat zadnou autoskolu a nemuze byt ani pripusten ke zkouskam...

nějaký člověče, o tom není pochyb, ale teoreticky...

nemá zákaz, školí se, zítra dělá zkoušky, ale dneska (včera, předevčirem) dostal zákaz, a komisař má informace ze včerejška převčerejška...

Ale to již opravdu zabíháme do spekulací a dohadů.

Asi bych navrhnul, že výklad si můžeme udělat každý jak chceme, jedině soudní spor by toto vyřešil.

Chápu erikcha, někdy nechápu rozhodnutí na úřadech jako logické a právní , ale je možné zdůvodnit vše...

des*

Je pravda,že to už není trestný čin.Ale ikdyž udělal řidičák,neměl ho usebe,neměl tedy sedat za řízení.Jaksi přes to nejede vlak.Pokud dotyčný funguje fér,tak nám sem napíše jak dopadl.

jarda3*

No pokud nemam ridicak u sebe, jde celkem o houby, to vetsinou vyresi pokuta par stovek nebo domluva, tady jde IMHO o to, ze nebyl uredne vubec vydan a to bude jako by ho vubec nemel... Proste blbost a za tu se plati.

erikch*

Jardo3-takhle je to obecně chápáno,ale právně to je trošku jinak-akorát,že se to samozřejmě nikde neventiluje,aby jakože stát neměl další práci navíc(prověřování kdo vlastně kdy přesně složil závěrečnou zkoušku atd.)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]