Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehlášení vozidla bez malého a velkého TP

Od: zbynek1* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím poraďte mi, co můžu dělat, pokud jsem prodal auto a majitel si auto odvezl i s malým a velkým TP. V kupní smlouvě je uvedeno, že jsem mu TP předal a že nový majitel je zplnomocněn k převodu vozidla. Bohužel jsem později zjistil, že na kupní smlouvě nevyplnil rodné číslo, ani datum narození. Nový majitel doposud vozidlo nepřehlásil (už je to 17 dní) a pořád se na něco vymlouvá, TP od něho nemůžu vymoci. Dá se něco v takovéto situaci dělat, aby vozidlo nebylo stále přihlášené na mě v evidenci vozidel a vyhnul se tedy případných pokut od ČKP?

Děkuji za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

2x

směrodatnou je pro vás kupní smlouva,a i přesto že neobsahuje r.č. a datum narození druhé smluvní strany,je z pohledu zákona platnou(Obč.zákoník)-vy totiž jako fyz.osoba ani nemáte právo vědět tyto osobní údaje,natož je po někom vyžadovat...Je to trošku v kolizi(Obč.zákoník-upravující majetkoprávní vztahy mezi fyz.osobami a zákon na ochranu os.údajů)-každopádně smlouvu pečlivě uchovejte-kdyby případně do budoucna cokoli(ať už ČKP nebo PČR),s tou smlouvou,jedině,deklarujete že od toho a toho dne již nejste majitelem toho a toho vozidla-pokud je součástí smlouvy i klauzule o závazku kupujícího přehlášení vozidla,což stvrzuje svým podpisem-jste z obliga(lze takto z pohledu zákona řešit),jinak bych zavolal panu X.Y.(kupujícímu),že druhý den jdete na dopravku,obětujete 100,-poplatek za vystavení duplikátu TP a normálně provedete odhlášku,v tu chvíli pán X.Y. užívá neplatné doklady a bude mít sám velký problém(při případné lustraci ORV-malého,hlídkou PČR)-no a nový,jediný platný,TP mu pošlete dobírkou za poštovné a správní polatek-je to na pánovi...

zbynek1*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Jen ještě malý dotaz... Vystavení duplikátu a přehlášení na kupujícího jsem také zvažoval, ale odradilo mě, že pro přehlášení potřebuju práve RČ. Půjde provést odhlášku i bez RČ nového majitele? Pokud budu chtít provést odhlášení, tak to budu odhlašovat z důvodu prodeje vozidla, tudíž po mně budou chtít i RČ nového majitele. Nebo to půjde i bez toho?

erikch*

tady bude malinko problém-právě tato situace je názornou ukázkou kolize výše uvedených zákonů-prostě po vás na dopravce budou chtít specifikující údaj pana X.Y.(třeba r.č nebo číslo OP)a vy je nemáte-nicméně máte-li jméno a adresu pana X.Y.,není až zas tak nemožné tyto údaje zdarma a legálně získat...Stačí troška brouzdání po netu-třeba obchodní,živnostenský rejstřík,katastr nemovitostí,úřední deska místně příslušného úřadu a další...Nemohu zde popisovat přesně kde a jak a co-ale začnete-li trošku hledat,ono vás pak zjištěné samo jaksi navede a dostanete se k tomu...Nejdřív bych ale zkusil ještě napsat pánovi sms s výše uvedeným záměrem duplikátu TP a odhláškou,uvidíte dle reakce...

jabraka*
hodnocení

0x

Zásadní chyba je v tom,že jsi vozidlo na základě údajů od kupujícího neodhlásil z evidence.Auto je tvým majetkem,zodpovídáš za dopravní přestupky a jsi povinen platit povinnou pojistku.Asi by bylo třeba,pokud není možná dohoda o odhlášení,jít na policii a říci,že ti někdo auto ukradl i s doklady.

JABRAKA

Jardo, promiň, ale píšeš bláboly.

Jak může oznímit krádež, když ho najdou a "zloděj" předloží kupní smlouvu. Klidně může být trestneě stíhán.

Jak zodpovídá za svoje vozidlo, když ho právně prodal...

a za přestupky zodpovídá řidič, nikoliv vlastník.

Promiň Jardo, ale nevyjadřuj se k tomu.

buss
hodnocení

0x

Co si člověk neudělá, to nemá. Proč věřit více jinému? Co když už ho prodal dále?

zbynek1*

Jn, jsem holt důvěřivej blbec :/

zbynek1*
hodnocení

Tak naštěstí je všechno v pořádku, nový majitel měl lidi na přepsání vozidla, proto neměl vůbec přehled, jestli vozidlo už je přepsaný nebo ne. Byl jsem si tedy zkontrolovat, jestli je vozidlo přepsané a naštěstí bylo. Jinak jsem byl připraven nechat si vystavit duplikáty a auto na něho přepsat. I když nový majitel byl nakonec poctivý, tak příště si každopádně převod zařídím sám, za ty nervy to nestojí ;)

Děkuji všem za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]