mám takový právnický dotaz. Nedávno jsem si koupila v autobazaru vozidlo a teprve po 40 dnech mi přišly veškeré dokumenty, nutné k přihlášení na odboru dopravy v Hodoníně. Zajímalo by mě jaká je zákonná lhůta pro vyřízení všech potřebných dokumentů auta dovezeného ze zahraničí? Auto jsem kupovala 4.7.2008 a když jsem v autobazaru sepisovala smlouvu, s autem odjeli a odůvodnili to tím, že s autem jedou na STK a emise. Když jsem do autobazaru 5.8.2008 volala, proč stále nemám dokumenty doma, autobazar to odůvodnil tím, že kolega jel pro dokumenty přímo do Itálie (auto pochází z Itálie), že se papíry asi někde "válí". A dodal, že ve středu 6.8.2008 to půjdou vyřídit na úřad v jejich kraji (Moravskoslezském), takže do pátku 8.8.2008 by mi to mělo přijít, avšak nic nepřišlo. V pátek jsem jim posílala e-mail, že jsem se několikrát e-mailem ptala, proč mi stále nepřišly domů dokumenty, ale vždy bez odpovědi. Takže pokud mi do 11.8.2008 žádné papíry nepřijdou, tak odstupuji od smlouvy a ať si pro auto přijedou a vrátí mi peníze. Jestliže tak neučiní, podám na ně trestní oznámeníza podvod. Počkala jsem tedy do pondělí 11.8.2008, ale žádné dokumenty k vozidlu nepřišli. Proto jsem sepsala oznámení, že odstupuji od smlouvy a chci auto vrátit, toto oznámení jsem chtěla ve středu 13.8.2008 poslat poštou, avšak co se nestalo, dokumenty k vozidlu přivezla ve středu dopoledne expresní pošta. Takže žádné oznámení jsem nakonec neposílala. Když jsem si dokumenty pečlivě procházela, nestačila jsem se divit. Protokol z emisí měl datum 7.7.2008, STK 8.8.2008. Dále mi přišlo rozhodnutí z Městského úřadu v Rýmařově, že vozidlo je schváleno homologací a MěÚ vydal čistopis technického průkazu. Vozidlo jsem kupovala v pá 4.7.2008, takže mi není jasné, jak je možné udělat emise a STK na vozidlo, které nebylo fyzicky k dispozici?! Když jsem na stanici STK volala, jak je možné vystavit novou STK na vozidlo, které není fyzicky k dispozici, technik mi odpověděl, že pokud k nim přiveze majitel autobazaru vozidlo bez některých dokumentů k vozidlu, prohlédne ho a zapíše se si co na vozidle dělal a informace o autu a posílá údajně nějaký "výpis" do Prahy, kde mu potvrdí totožnost vozidla, že je vše v pořádku. Takže vozidlo kontroloval v den, kdy jsem auto koupila, ale protokol o STK vystavil až měl veškeré podklady, nejspíš z Prahy. Nějak se mi to nezdá a proto bych Vás chtěla poprosit, jestli mi můžete poradit, co v takové situaci dále dělat. Nejraději bych odešla od smlouvy a chtěla vrátit peníze, jenže je mi jasné, že majitel autobazaru si pro auto nepřijede a peníze mi nevrátí, ani nepotvrdí, že emise a STK jsou falešné. A řekne mi, že nemám vlastně žádný důvod vozidlo vracet. Děkuji za Vaši radu.
Právní odpověď Vám dá jen právník, a určitě za peníze. Zde Vám jen řeknu svůj názor. Zkuste použít bezplatnou poradnu na autoweb.cz/.... Zkopírujte tam dotaz a po neděli dostanete odpověď.
Cituji Vás: "Nejraději bych odešla od smlouvy a chtěla vrátit peníze, jenže je mi jasné, že majitel autobazaru si pro auto nepřijede a peníze mi nevrátí, ani nepotvrdí, že emise a STK jsou falešné."
Když je Vám to jasné, tak proč se ptáte. Pokud se domníváte, že STK a emise jsou podvod, vezměte doklady od kontroly a zajeďte se zeptat do servisu, jestli je to jejich doklad, nebo podvod.
Proč jste si nedojela sama na STK a emise?
al bunda*
No a já budu ještě drzejší a rovnou se zeptám, proč to auto vůbec kupovala - o těch problémech, co popisuje, věděla už v den, kdy uzavírala smlouvu. Stačilo prostě nic nekupovat, ale lidská blbost a Vesmír nemají hranice. Ačkoli Vesmír je možná má...
elizabeth88*
Děkuji za názor, ale abych to uvedla na pravou míru. STK bylo platné do 6/2010, ale hodně lidí mi řeklo pokud si dovozu auto ze zahraničí, tak si musím stejně udělat nové STK a emise a tohle bylo v ceně auta. Takže proč bych to vlastně dělala. V té době jsem ještě nepředpokládala, že to bude tak dlouho trvat. A nejde mi pořád do hlavy, jak je možné udělat vozidlo na STK a emise, když jsem měla vozidlo doma. Těžko říct, jestli v době kdy jsem sepisovala smlouvu mi řekli, že jedou na STK a emise a když jsem pak o měsíc později volala na STK jak mohli udělat na vozidlo STK, když jsem ho měla doma, tak mi řekli o tom výpisu(viz 1.dotaz) a když jsem volala do náhodně vybrané STK tak tam mi řekli to stejné. Takže nevím. Ale teď už vím, že si mám dát větší pozor.
Paní Elizabeth, je to sice mrzuté, ale musíte se ptát na STK jak to provedli. Pokud máte všechny doklady OK, tak je to opravdu OK. Nebo ještě něco potřebujete ke spokojenosti.
Myslim, ze pokud mate auto, ktere jste si vybrala, to auto je v poradku, spolehlive jezdi a ma platne STK, emise a doklady (technicak) nerozumim proc hledate dalsi problemy. Policie (lepe receno evidence vozidel) preci vydanim novych SPZ a cistopisu TP potvrzuje mimo jine spravnost STK.
Ano, auto jezdí, sice občas vydává zajímavé zvuky..ale opravy ho neminou. Ale těm papírům z STK - fakt jim nevěřím. Už 2 nezávislí automechanici mi řekli, že tohle auto určitě na lince nebylo. A když jsem se ptala při evidenční kontrole, jestli provádí STK na přání zákazníka, aniž by vydali nový protokol o STK, takže řekli ano, za poplatek 540kč. Takže jsem si řekla, že radši dám několik stovek za opravy než za to aby mi někdo řekl co mu je.
Navíc v tomto státě je naprosto normální vydat STK na vozidlo, které by správně nemělo jezdit po silinicích.
Toť vše. Děkuji za vaše názory a příspěvky, pro příští nákup jsem již poučená. Příjemný den Vám přeje Eliška
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.