Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych poprosit. Koupil jsem nově starý Suzuki Samurai a vyrazil na evidenčku, kde mi za 300 (a projetých 200) vystavili protokol, že vše je v pořádku, jen ten přední nárazník (taková jeepová konstrukce) není v TP. Takže v pondělí mě asi úředník na registraci pošle do háje, že? Nebo je nějaká šance? Nechápu teď nakolik je to nesmysl, když bych teda nárazník odmontoval, zajel na evidenčku a pak si jej zase přidělal?
Je ten nárazník pak nějak zřejmý, jakože neschválený, při běžné silniční kontrole?
Celé mě to štve, protože mít vhodný šroubovák, tak jsem to mohl sundat už takhle přímo na místě evidenčky. Takhle mě znovu asi čeká výdaj 500
A nebo ještě - jak komplikované je zhruba nechat ten nárazník schválit?
Děkuju
evidenčka je OK?
nebo je se záznamem o nárazníku, a pak není OK?
Jestliže máte zápis o evidenčce a je OK, tak úředník nemůže rozhodnout ze není platná evidenčka...
doplněno 29.05.11 20:27:demontovat
Je se záznamem o nárazníku.
doplněno 29.05.11 21:03:Demontovat a znovu na evidenčku? Nebo to ještě jde řešit dodatečně s úředníkem na registru vozidel, přijet tam s demontovaným? A pokud demontuju a znovu přidělám, tak silniční kontrola mě za to pohánět nebude? Není to někde uvedené?
Cílem evidenční kontroly je zjistit, zda přistavené vozidlo je ve stavu, který se shoduje se stavem uvedeným v technickém průkazu. Konečným výsledkem tedy může být buď ANO nebo NE. Jestliže v techničáku nový typ nárazníku nemáte (zřejmě jde o zásah, který v TP být uvedený musí), nový nárazník sundejte, nahraďte ho původním a absolvujte novou evidenční kontrolu.
Teprve pak, až projdete evidenčkou, můžete uvažovat o případném zapsání nového nárazníku do TP. Zřejmě však k tomu budete potřebovat nějaké osvědčení o homologaci nárazníku pro daný typ vozidla, možná i doklad o odborné montáži. Nemáte-li nic takového, raději na schválení zapomeňte, neboť schvalování nehomologovaných dílů je sice teoreticky možné, provádějí ho však jen některé STK a za velmi mastnou cenu (kontroluje se pevnost spojů, vliv na stabilitu a bezpečnost, změny deformačních zón, úhly ostrých hran ap.).
Pokud si neschválený nárazník po demontáži a kontrole znovu namontujete, bude záležet jen na bdělosti a ostražitosti policajtů, zda si toho při silniční kontrole všimnou. Některé "tuningové úpravy" jsou tak okaté, že si toho všimne každý hlupák, jiných si na první pohled nevšimne ani znalec. Mnozí "tuningáři" před STK auto běžně přestrojují do továrního kabátu a po absolvování zase zpět. Zvažte, zda vám onen nárazník za podobné martyrium (a riziko při kontrolách) stojí.
žádné nárazníky a podobné kraviny se do TP nezapisují, obecně platí, že se zapisuje jen zo, co mění rozměry vozidla, a pokud se namontuje na auto něco jiného než to, co montuje výrobce, musí to být pro uvedené auto schváleno
Tak ještě novinka - předchozí majitel auta mi říkal, že s tím problém nikdy neměl, protože ta přední rámová konstrukce je originál příslušenství auta, které v TP nemusí být uvedeno.
Takže co teď? Je možné, že zaměstnanec STK by tohle nevěděl? Mám nějak šanci to ještě urgovat?
Aha, tak to jste asi klasickou obětí chaosu, který u nás kolem ochranných rámů funguje. Mnozí úředníci i policajti si mylně vyložili jakousi eurosměrnici 78/2009 (vztahující se na nová auta) a vyžadují dodatečný zápis ochranných rámů do TP i u starších aut, u nichž byly rámy součástí základní výbavy. Nejjistějším řešením by bylo získat potvrzení od výrobce (resp. jeho zastoupení v ČR), že rám je součástí původního příslušenství (možná by se to dalo zjistit podle VIN).
Pokud rám zasahuje do obrysu vozu, možná by šlo jeho přítomnost odvodit i z délky auta zapsané v TP (pokud byl rám součástí základní výbavy, měl by být teoreticky započítán do celkové délky vozu) - ale který technik na STK se bude obtěžovat s přeměřováním délky auta v milimetrech, že?
Každopádně vám doporučuji specializovaná fóra majitelů offroadů - tam se zápis předního rámu do TP řeší docela často.
Rám musí být homologován, a pokud jde o legislativu vztahující se k ochraně chodců. musí tuto směrnici ochranný rám splnit, chaos vzniká tím, že kdekdo montuje na auta kdeco, Honza z Bukvic doma ve strodole cokolic, co si vyrobí na koleně nebo co sežene na vrakáči, pokud je rám na autě od prvoppočátku z výroby, je věcí výrobce aby to uvedl do TP,společně s prodávaným autem, rám v každém případě změní provozní hmotnost vozidla a minimálně jeho délku, cca o 16-26 kg a o 8-10 cm...Dodatečně lze zapsat rám podobně jako tažné zařízení, tedy po předložení typového listu, bohužel chaos vládne i v autorizovaných autosalonech, kde personál vůbec neví, že má dát zákazníkům spolu s namontovaným rámem doklad, potvrzující jeho homologaci a potvrzení o správnosti montáže...pak se to řeší na fóru offroadů a ne tam, kde by se to řešit mělo...
Několik firem, které to dělají poctivě a mají s tím proto vyšší náklady mají licenci k provádění hromadných přestaveb a zapisjue montáže čelních a bočních rámů do TP, protože mají k tomu oprávnění...ostatní jen rychle vydělávají...
Ochranný rám je konstrukční část a každá konstrukční část podléhá typovému schválení, stačí si to přečíst v zákoně...Napsáno je to tam jasně a srozumitelně...Pokud žadatel doloží vše co má, není problém rám zapsat...
Pokud jde o počítání hmotností souprav vozidel, tedy při rozhodování co k čemu lze připojit 26 kg navíc výzmanmá hodnota...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.