Nejste přihlášen/a.
Prosimvás, má cenu něco podomácku dělat s velkou korozí? Jsem amatér, ale rád se pustím do nových věcí, pokud bych věděl jak.
Zajímal by mě například tento případ na fotkách. Je to zadní blatník, navazuje na něj zadní nárazník. Celý díl je po zatlačení velice pružný. To asi bude durch rezavé. Má cenu s tím něco doma ještě dělat? Abych to trochu zakonzervoval? Někde jsem tu četl, že i drobný amaterský zásah ve formě odstranění rzi je účinný, že prej lepší než aby tam ta rez zůstala. Ale co v takovém velice pokročilém stavu - má třeba začít dlupovat ty kry rzi zevnitř? Se může stát, že tam nic nezůstane a ulomí se celý roh, že? Co by se v takovém případě dělalo? Přivařovat doma vytvarovaný plech?
Mám to risknout a brousit z venku a odlamat zevnitř?
Nebo ještě takhle obecně - je dobré, i když jen odlamuju kusy rzi, i když bych nic jiného nedělal? Já vím, je to jakoby nic, ale lepší než nic nedělat? Nebo je naopak lepší ty kusy nechat a být rád, že to ještě drží?
Hodně jsem takových aut vyvařoval, přidám tuto osobní zkušenost: Na vyvařování je nejpohodlnější a nejrychlejší použít plech 2 mm silný.Kladivem jde z ruky volně tvarovat a hlavně-jde pohodlně navařovat na rezem zeslabený původní plech.Svár vedu po silném plachu a slabý plech k němu jen přitavuju.Když použiju karosářský slabý plech, je to díra na díře. Ze 2 plechu jsem dělal i celé prahy. Větší váha auta nehraje roli.Mimo to, než prorezaví 2 mm plech, tak to auto přežije několikanásobně.Nejlevnější ochrana je Rezistin, stále se vyrábí, ale je třeba ho co dva roky obnovit.
Děkuju. A k tomu sváření. Je možné to "patlat" i obloukovou svářečkou? Protože tu doma aspoň máme.
Tak silným plechem bych vyvařoval možná rám, ale kastli nikdy, osobně používám maximálně milimetrový na nosníky, pokud je k dispozici svěrák nebo kovadlina, dá se z něj jěště něco rozumně vytvarovat. I tenký plech se dá vařit trafem, pokud se to umí, jinak je to opravdu samá díra. Jestli tu dvojku vaříte na "rezem zeslabený původní plech", tak se nedivte, že se propaluje, vařte tenčí na zdravý plech s nizším proudem, ušetří to čas, peníze a v neposlední řadě i déle vydrží.
Nejlepší by bylo se poptat po známých na COčko, určitě ho někdo bude mít. To se pak vaří úplně samo, práci s ním zvládne i člověk, který nikdy nesvařoval (ale doporučuji nechat nejdříve nastavit podle svých požadavků). Pokud je to auto do lesa a svářečka není, stačilo by zkorodovaná místa vyříznout, ošetřit a dotvořit laminátem, ale ne na nosných částech, navíc je to podle mě časově náročnější.
Nějak nevidím ty fotky, ale nevadí. Rezavých aut jsem v životě pár měl, takže si to umím představit. Pokud není ještě plech prorezavělý skrz, je třeba důkladně místo odrezit (bruska, smirkový kotouč a podobně (a tak říkajíc "lidské sádlo")) až na zdravý plech. Pak použít nějaký odrezovač, základní barvu, tmel a vrchní nátěr. Je dost velká naděje, že se to povede zastavit. Pokud ale již odlupujete vrstvy rezu, je záchrana prakticky nemožná. Odlupáním rezu a zakonzervováním toho, co z plechu zbylo, sice proces zpomalíte, ale nezastavíte. Jestli máte přístup k autogenu a umíte s ním náležitě zacházet, je odstranění zkorodovaných částí a jejich náhrada novým plechem jediná možnost. (samozřejmě mimo výměny celé části karoserie). Má to ale tu vadu, že opálíte antikorozní úpravu v nejbližším okolí sváru a toto místo je pak logicky náchylnější k další korozi.
Jo, tak už ty fotky vidím. Pokud se jedná o pracovní vozidlo, asi bych to neřešil, pokud se nejedná o nosnou část karoserie. V tom případě bych do toho zbytečně nešťoural a řešil bych to, až to bude fakt nutné.
Autogenem bych to nedelal, lip a levneji to jde IMHO COckem ale musi se to asi lip ocistit. Zas se min vyhreje okoli.
Jo, to jsem zapomněl dodat, otázku, jestli to vůbec řešit a vy jste mi odpověděl. Nemá to tedy moc smysl. Já jen, jestli třeba loupat ty kusy rzi, jestli to třeba oddáli zkázu o nějakých pár "týdnů".
A velice hrubě, jen na to nastříkat nějakou "věc" moc smysl nemá? Teď si na netu čtu o nějakém "zázračném" dinitrolu. Nemá cenu aplikovat bez jakýchkoli předchozích kroků něco ihned na ten popraskaný lak a nebo i zevnitř? Prej to zakonzervuje stávající rez a ta již dál nepokračuje, že to má vysokou vzlínavost.
Jsem ze staré školy, tenkrát moc možností nebylo. Dinitrol neznám. Já bych to asi očistil od nejhoršího a natřel třeba rezistinem (jestli se ještě dělá). Zkázu možná trochu oddálíte, ale nečekejte zázraky.
Ted si o tom ctu jinde, kde vice lidi pouzivalo drive rezistin a presli spokojene na dinitrol, bude to podobne. Ja jen trochu nechapu uplne zaklady. Na aute vidim sem tam rez, nahodile. Kdybych ty mista mel prebrusovat a zatrit, tak budou na aute vsude skvrnky barvy, coz mi zas tak vzhledove nevadi jak jsem psal, ale kdybych to pak chtel nekdy prodat, tak mi prijde vizuelne lepsi (bohuzel) na prodej auto, ktere ma sem tam rez, nez kdyz ma sem tak fleky barvy. Ale kdyby to melo prospet veci, tak jakoukoli rez je proste lepsi prebrousit a zatrit odrezovacem, odmastovacem a zakladni barvou (nejakou akrylovou?) a lakem? A brousit bych to mel jen "nejak" pod vodou?
pokud je koroze povrchová, je dobré ji včas odstranit. Když píšu odstranit, tak myslím skutečně odstranit až na zdravý plech. Pak odrezovač (pro jistotu), základní barvu (primer), brusný tmel (granit - ten se brousí pod vodou šmirglem zrnitosti cca 100) do hladka, potom stříkací tmel (nitro - přebrousit pod vodou šmirglem zrnitosti 400 do matného lesku) a nakonec několik vrstev nitrokombinační barvy. Pokud to uděláte poctivě, bude auto jako nové. Počítejte ale s tím , že na tom necháte ruce a zbytky mládí. Asi dneska existují dokonalejší materiály, ale to je už jaksi mimo mě. Pokud je koroze hloubková, nepomůže ani svěcená voda. I když se Vám podaří rez zamaskovat, dlouho to nevydrží.
Děkuji pěkně, to byla myslím dost podrobná odpověď. Teď budu už jen kalkulovat, jestli se vůbec celá tato investice na jeepu do terénu v hodnotě 50 tis. vyplatí.
Neone, nechci brát nějak iluze, ale na foto je zřetelně vidět , že je to již několikrát opravované a zaplácané tmelem. Je potřeba si uvědomit, že koroze je něco podobného jako ledová kra. Vždy je vidět na povrchu jen zhruba 10%. Jak to vidím já, tak se už nejedná jen o povrchovou korozi. Bude potřeba opravdu vysadit nové kusy plechem nebo rovnou koupit nové lemy ( boky).
Nechci nijak krytizovat rady od magdona,ale popisovaný postup je opravdu již hodně dávná hystorie. Snad jen ta první část obroušení na kov zůstala. Granit (olejový tmel) ten se snad už ani nedělá, nevím. V každém případě se na vyrovnání nerovností používá polyesterový tmel, který se brousí jen nasucho. Po obroušení papírem cca 100-120 se to "vezme" plničem (tady bude určitě lepší) ten se pak brousí pod vodou papírem 800 (pod metlu 1200). Po vybroušení se to lakuje nejlépe namíchaným akrylátem (dle odstínu nebo kodu barvy).
Ta nitrokombinace by sice šla, ale i když se podaří namíchat odstín, časem barva odstín změní. Nevím jeslti se práce a finance vynaložené ještě někdy vrátí. Nevím sice co je to za auto ,ale dle zadního pantu a náraníku to vypadá na starší dodávku.
Na ten spodek bych ten Dinitrlo použil, ale nejprve taky obrousit, na natřít polyuretanovou barvou a pak teprve bych to přikryl Dintrolem 482
Díky moc, je to Suzuki Samurai.
V těch tmelech mám zmatek. Píšeš polyesterový, někde jinde hliníkový, někde mám pocit silikonový. Je to víceméně jedno?
A kdyby chyběly větší kusy, tak je to nesmysl navařovat to obloukouvou svařečkou, kterou máme doma a otec s ní umí?
Neone, Polyesterový tmel může obsahovat třeba i hliník a ještě lepší je s se skelným vláknem, ten je na hrubší nerovnosti a netvoří se časem trhliny. Vždy se jedbá o tmel dvousložkový . Na toho samuraje bde asi nejlepší. Silikon tmel to je zcela něco liného, ten se tak maximálně pouřívá na utěsnění, rozhodně né pod barvu.
doplněno 28.05.11 22:17:
No jó, no. Poslední auto jsem takhle oprvoval před nějakými... no... řekněme 20 lety. To jsem na to ještě měl náladu a sílu
. Tenkrát jiné materiály nebyly, teda aspoň ne pro normálního člověka. Existoval sice dvousložkový polyesterový tmel, ale ten měly jen servisy. Mezi kutily se platil zlatem. Jóó, je holt jiná doba
.
No taky je moznost vzit dvouslozkovy tmel, nejake plechy (na prahy treba pouzivam profily na sadrokarton), perlinku nebo skelnou tkaninu a udelat na aute kulisy Idealni na STK a nejaky rok (1-2) to docela vydrzi
Prace na jedno odpoledne, barva se da striknout sprejem a pri trosce sikovnosti i metla, ze to na prvni pohled neni moc videt .
neone, udělám Vám radost.
Osobně bych nedělal nic, nevyvařoval ani neopravoval, Nestojí to zato. Do lesa je to zbytečné. I shnilé auto v lese bude OK, páč kdo vyzkoušel "autošťouch" se shnilým autem co vše vydrží...
Pokud byste chtěl vylepšit vzhled u takového auta, doporučil bych kvalitním ředidlem (třeba C 6000) a hadrem celé auto očistit, molitanovým válečkem natřít celé auto. Vydrží to. Do lesa určitě. A náklady 250Kč?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.