Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se zeptat, když jsem u kruhového objezdu a stojím do kopce. Musím mít začazený neutrál a držím spojku a brzdu, když si už vjed na kruhový objezd, že už mám volno z leva tak lehce pustím spojku poté brzdu spojku dám do podlahy zařadím 1 a šlápnu na plyn poté hned zařadím 2?je to tak nebo ne děkuji za odpověd
Já od začátku svého ježdění nepoužívám ruční brzdu. A podle svých zkušeností tak doporučuji i ostatním včetně začátečníků. Stojím-li v kopci (dejme tomu před kruhákem), mám vyřazeno (neutrál) a stojím jenom na brzdě. Když se chci rozjet sešlápnu spojku, zařadím 1, pomalu pouštím spojku a nohu mám na brzdě až do okamžiku záběru spojku (to poznám tím, že se auto začne mírně klepat). V tomto okamžiku teprve pravou nohou přešlápnu na plyn a spojku stále uvolňuji. Dvojku zařadím dle otáček (poznám podle zvuku nebo otáčkoměru)
To proč nedoporučuji umět jezdit jen s ručkou je proto, že si pak představte, když vám známý řekne at´ mu vemete auto. Sednete tam a ejhle. Ručka nefunguje - už by jste nemohla řídit. A přijde mi dost ubohé, když někdo jede v koloně a každých pět metrů slyším jak tam dává ručku, protože se jinak neumí rozjet. Jinak si myslím, že pokud máš možnost, chtělo by to vzít s někým auto na nějakou lesní cestu v kopci a potrénovat, aby se ti to vrylo do podvědomí. Když pak musí člověk na silnici přemýšlet kdo má přednost, kudy jet a kterej pedál sešlápnout, tak je toho moc.
Jak vůbec můžete jako slušný řidič užít k jízdě vozidlo, které je technicky nezpůsobilé provozu?
Jak je možné, že někdo musí za každou cenu do všeho rýpat. Nevzpomínám si, že bych někde napsal, že mi v autě nefunguje ručka a proto ji nepoužívám. Už vidím, jak někde 300km od domova vám praskne lanko ručky, vy zastavíte, odmítnete pokračovat v jízdě, protože vůz se stal technicky nezpůsobilým a budete volat odtahovku.
Možné to je právě proto, že "je" do čeho rýpat. Příště použijte vhodnější příměr a nebude rýpání.
Rozjíždíte-li se do skutečně prudkého kopce, kde vám pár centimetrů za zadkem stojí další auto, přijde vám každý Newton brzdící síly vhod. I kdyby ta ruční brzda byla vytahaná jak guma od spartakiádních tepláků.
Vámi popisovaný rozjezd do kopce bez ruční brzdy se dá použít u aut s motorem, který při poklesu otáček hned tak nezhasne. Například taková stará škodovka 105/120 se vám na brzdě a se spojkou v záběru neroztřese, ale chcípne. Tam musíte levou nohou jemně pouštět spojku do záběru, patou pravé nohy brzdit a špičkou pravé nohy současně přidávat plyn. Zdaleka ne každý řidič tento ekvilibristický kousek zvládl. Nedivme se, že spousta z nich si názvyk rozjíždění s ruční brzdou zachovala dodnes, i když vám to připadá "dost ubohé".
Ja teda pouzivam metodu, kdy nemusim slapat na oba pedaly zaroven - proste brzdu pustim a rychle pridam plyn a spojku do zaberu. Ale chce to cit a rychlost. Ale nejradsi mam stejne automat, tam me takove nesmysly nezatezuji
Souhlasím, když jsem se učil jezdit (po poli se 120ítkou), používal jsem vámi popisovaný způsob paty a špičky, ale myslím, že u dnešních aut zbytečné.
Delší čas nepoužívaná ruční brzda znamená zatuhnutí v pohyblivých částech a poté po některém zatažení stálé přibržďování zadních kol, což se projeví zvýšenou spotřebou paliva a ohříváním disků zadních kol. Ruční brzda tam je proto, aby se používala!
Ruční (neboli parkovací) brzda tam je proto, aby se používala při parkování. Tj. pro zajištění vozidla proti pohybu. Když už mě chytáte za slovo, musím se nějak bránit. Jinak, at´ si každý dělá co chce. Názor mého instruktura v autoškole byl: Ruční brzda je jen pro ženský a zoufalce. Aby na mě zase někdo neházel špínu. Zdůrazňuji, že se nejedná o můj názor a z 90ti procent s tím nesouhlasím.
Čirou náhodou mě to taky zajímalo, jak se rozjedu bez ruční brzdy, ale to jde jen na mírnějších kopcích dle mého názoru, možná a kopci v polabí. Zajímalo by mě jak by jste projel konkrétně Liberec a Jablonec N/N, tímto způsobem by jste projel tam a nazpátek a byl by jste s autem na nejrychlejší cestě do servisu, či do domácí dílny a opravoval.
Jinak nejlepší metoda jak v kopci couvnout a ukázat druhýmu svůj kufr. Při provozu to uděláte 2x za sebou a už stojíte někomu na nárazníku a ten Vás tahá za flígr.
Jak říkám metoda dobrá, ale ne vždy použitelná!
Jinak co jsem byl v autoškole tak jsem to zkusil s učitelem jenom jednou a se slovy takhle si můžeš k*rvit svoje auto!
Na motce je to obdobné jen se používá brzda buď zadní je pohodlnější při solo jizdě, ale při bagaži a "batůžku" je nejideálnější prst na přední brzdě.
Jinak všem hodně km bez nehod.
Jak píše frame-naučte se rozjíždět do kopce mimo frekventovanou silnici.Já to řeším tak,že nechám při zastavení jedničku a držím to jen na spojce.Ale to chce cit a praxi.
Tím chcete říci, že stojíte do kopce bez brzd, jen s jedničkou a prokluzující spojkou? Tak to se k ní zkuste někdy naklonit a nastražte uši: Uslyšíte, jak vám ta spojka tichounce šeptá "Sbohem!"
Až se jednou začnete pomalounku rozjíždět, přestože motor bude vytočený do maxima a spojka sepnutá, připravte si pěkných pár tisíc nejen na novou lamelu, ale především na její demontáž a montáž.
Z vlastní zkušenosti radím: Raději ničit brzdy než spojku, vyjde to levněji.
Jak jsem napsal,chce to cit a praxi nejlépe dlouhodobou.Ještě mi žádná spojka "neumřela" a to už nějaký ten pátek jezdím.Samozřejmě že záleží na dané situaci,do prudkého kopce stojím na brzdě a přestože se umím rozjet i s pomocí ruční brzdy,tu používám velmi sporadicky.Pro Vás a další rejpaly typu knowhow mám radu.Neumíš-li něco,co dokáže jiný,tak ho nekritizuj a můžeš jen tiše závidět.Hoši až najedete víc jak půldruhého milionů kilometrů,tak se to snad naučíte také.
Vážený pane Jirko, nikdo vám nebere "um" udržet auto v kopci na spojce, na to člověk určitě nepotřebuje mít odjeto více než půl druhého milionu kilometrů, z toho vyplývá že závidět vlastně není co.
Jen jsem vám chtěl naznačit, že to pro spojku není dobré, kdby spojka měla ruce, věřte že vám za tohle nafackuje.
Zdravím.
Umím. Chcete-li, naučím vás ještě, jak při poruše volnoběžného ventilu, kdy se volnoběh samovolně vytáčí až k 5 tisícům otáček, pomocí spojky a brzdy udržet správné volnoběžné otáčky a neuvařit motor ani při delším čekání na křižovatce. Díky této dovednosti se mi podařilo odpravit spojku za necelý měsíc. Nejlevnější spojková sada + práce = 10 tisíc Kč.
Já to chápu tak, že píše jen o rozjezdu, tj. pokud v kopci čeká dýl jak pár sekund, tak vyřadí a pustí spojku a normálně stojí na brzdě (nebo zatáhne ručku, pokud mu funguje .
Pak (bez ručky) sešlápne spojku, zařadí 1, pak odbrzdí a současně pustí spojku těsně před hranici záběru, rychle přešlápne na plyn, přidá plyn a současně pustí spojku do záběru (to se musí udělat rychle tak aby auto necouvlo dozadu z kopce), a může ještě chvilku viset na spojce nebo se rozjet. Ideální otáčky pro "visení" jsou kolem 1500 - 2500 (záleží na motoru, nákladu a kopci), při menších "klepe" motor, při větších se pálí spojka.
Zkráceně: stát s neutrálem a spuštěnou spojkou, pak na okamžik viset na spojce a hned přejít do rozjezdu. Viset na spojce delší dobu je prasárna, neumět viset na spojce je nedostatek v umění řídit.
Z mé zkušenosti - z autoškoly jsem vylezla jen s tím, že jsem se uměla rozjíždět jen za pomocí ručky - což pro mě bylo třeba půl roku vyhýbání se našeho rušného bulváru do kopce, protože představa nalepených aut a moje manipulace rozjezdů s ručkou
- strach takový, že jsem opravdu vždy plánovala cestu předem, abych se rozjíždění do kopce vyhnula...Uběhlo pár set kilometrů, tréninků na samotě a bulvárem si popojíždím stylem brzda, plyn, pohodička, klídek
...Je to jen o cviku a praxi a o tom své auto znát, kdy zabírá spojka atd...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.