Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
koukal jsem že mám v TP u svého nově koupenýho ojetého Forda Focuse kombi, že je to druh vopzidla "M1 "Montážní"" a v poznámce dole dovětek, že je vybaveno přepážkou, úchyty atd., s tím, že se případná demontáž považuje za přestavbu.
Přepážku nemám a ani ji tam mít nehodlám.
V nové vyhlášce (56/2001Sb.) je, že se mřížka z N1 dá prostě demontovat (svépomocí, bez papírování), ano to vím.
Je to ale stejně i u toho "M1 "montážní""? Pokud ano, řeší se pak nějak dodatečně úprava v TP, aby nebyl v rozporu s realitou?
Asi bych to neřešil, kdybych teď nešel na evidenčku, tak aby se tam v tom nerejpali, když to mám takhle psaný v TP.
Míst k sezení je psaných i reálně klasicky 5.
Předem díky moc za radu.
Nevim, jak to je oficialne - ale take mam v technicaku M1 montážní - když jsem šel na technickou cca rok zpet, tak jsem ji tam schvalne neměl, jesti mne vyhodí. Nevyhodili - bez problémů prošlo - ani policie když mne stavěla, neměla žádné námitky... dokonce i na Slovensku bez problémů s policii
Díky za info. A co ten techničkák, necháš to tam přepsat?
Jinak policie se nebojím - v malém techničáku to není a auto vypadá stejně jako jakékoliv jiné.
Nechavam to, jak to je - je pravda, ze pri koupi jsem tam prepazku mel - delal jsem s ni i tu evidenčku, pak šla hned pryč. Ja jsem si kdysi i zjistoval, kdybych ji chtel opravdu odebrat, tak bych musel mit vyjadreni vyrobce a musela by to udelat odborna firma - jednalo by se o prestavbu a potom by to šlo zapsat do techničáku
Bohužel odhadovaná cena byla kolem 8.000, to jsem raději utratil jinak..
A v malém techničáku to já mam: jako druh vozidla mam uvedeno: osobní automobil montážní 1
u M1-montážní se na M1-osobní "přepíše" TP jedině po provedené přestavbě, ta je buď individuální a musí jí předem písemně odsouhlasit výrobce, pak to řešíte s úřadem, nebo jí provede firma která má oprávnění provádět "hromadné" přestavby, potvrdí to do TP a následně na úřadu za 50,- Kč poplatek změníte příslušné údaje v registru a ve velkém i malém TP, malý dostanete nový, jiná oficiální možnost není
Takže dneska jsem úspěšně "dopřestavěl"... :palecnahoru: :palecnahoru: :palecnahoru:
Jelikož je to celkem oser, tak se podělím o postup. Je zhruba takovýto:
[b]Kdo to dělá, co je potřeba?[/b]
Přestavbu zapisuje do papírů příslušný odbor městského úřadu / magistrátu - instituci vaší obce. Je-li v obci více pracovišť tohoto typu, tak se tomu většinou věnuje pouze jedno vybrané. První krok je tedy zjistit, jaké pracoviště to dělá. V Praze je to pracoviště Dopravně správních agend (DSA), tj. registr vozidel v Praze 1, Jungmannova 35/29, 2. patro č. dv. 242.
Na onom pracovišti vám úředník, který to bude dělat (většinou technik), řekne, co bude od vás chtít.
Zde je mírný problém, protože kromě obecně povinných věcí napsaných ve formuláři to může být i řada dalších věcí, které "uzná za vhodné", takže se to může lišit město od města.
V případě přestavby M1 Montážní na M1 osobní je potřeba de facto jen tzv. přestavbová STK.
[size=85]Technik s kterým jsem telefonoval jako prvním, chtěl navíc ještě doklad o odborné přestavbě, která ale nemusela být z autorizovaného servisu (prostě jakýkoliv servis). Pak jsem ale šel další týden pro formuláře a jiný technik mi tvrdil, že je potřeba vyjádření of. zastoupení značky o tom, zda se to vůbec přestavět dá a pokud ano, tak že řeknou jak - a pošlou do autorizáku. Ten první technik tam nebyl. To mě celkem nasralo :evil: (of. zastoupení Ford za tohle chce 3500 Kč, židi :evil: ), takže jsem šel za jejich šéfem, který tam sice bohužel také nebyl, ale chytl jsem jeho až nečekaně ochotného kolegu. Ten mi v zásadě sdělil, že obojí mají bohužel pravdu a že je na šéfovi, co bude chtít. Ten pak následně potvrdil, že pro můj typ prostinké přestavby vyjádření of. zastoupení netřeba.[/size] :palecnahoru:
[b]Vlastní přestavba[/b]
Abych měl papír od nějakýho servisu, nechal jsem si "odborně vymontovat"montážní výbavu, což byla ona mřížka, nějaký úchyty na montážní výbavu a fólie, ve fordu [b]Frolík&Rataj[/b] v rámci pravidelný prohlídky a rozvodů. V autě byla jen ledabyle vložená mříž, to ostatní jsem už neměl, ale na fakturu jsem chtěl uvést, že se demontovalo vše.
[size=85] :evil: Svině, vzali si za to 1,5h práce, teda 742Kč přitom to mohlo trvat tam 20 min. max.[/size]
[b]Přestavbová STK[/b]
Následně jsem hledal přestavbovou STK. To není každá a každá přestavbová má zase jiný podmínky. Takže chce obvolat více STK a ptát se na podmínky. Některá STK chtěla, aby to demontoval autorizák, jiná řekla ať si to vymontuju sám; nějaká to chtěla ještě vážit (a zacálovat to), další chtěli rovnou udělat emise atd. Zbylo pár rozumných (bez emisí, vážení a demontáž svépomocí), kde by zase dost rozptyl v ceně - od 1500 Kč do 2500 Kč.
Nakonec jsem vybral [url=http://www.tuev-nord.cz/38506.asp]STK v Praze na Černém mostě[/url], kde je přímo v kontaktech uveden technik (p.Žižkovský), který to dělá. Zavolal jsem mu a jelikož se po telefonu zdál ok, tak jsem šel tam. Cena byla jen 1500Kč a jednání bylo super, rychlé a bez problémové, takže max. spokojenost.
[b]Podání žádosti[/b]
Pak následovalo dávání do kupy všech podkladů.
Vyplnil jsem formulář, připojil pěkný úvodní dopis, fakturu od forda za demontáž, přestavbovou STK, techničák a šel na DI. Zde jsem byl předem dohodnut, že moji žádost spracuje ten technik, co nechtěl to dobrozdání od of. zastoupení. Dotyčný rozumný technik se jmenuje Petr Šustr, Petr.Sustr@cityofprague.cz; tel.: 236 00 5424.
[b]Zápis změn[/b]
U techniků se moc nečeká, takže přijetí žádosti bylo okamžité. Následně mají 30 dní na to, aby to zpracovali. Já jsem to měl druhý den. Pak jsem si proto k němu došel - dostane klasický formulář pro změnu zápisu v TP, ale zadní strana byla už od něj předvyplněná na PC, ohledně toho, co se tam má přepsat.
Horší situace je dole na hale, kde jsem čekal asi 2h. Pak mi paní na přeážce přepsala TP a vydala nový OTP (ORV). Jako bonus mi technik přiznal tuhle STK jako klasickou, takže mi ji prodloužili o klasický 2 roky. Zkušenost s technikem byla tedy taky dobrá.
[b]Celkem ta sranda stála:[/b]
demontáž: 742 Kč (ale dá se i levněji)
STK: 1500 Kč
správní poplatek: 1000 Kč
- mínus: něco málo, že si mi prodloužila STK, cca asi o 15M a snad za pár korun prodám tu mříž, takže celkově je to nějak okolo 2000-2500 Kč
Tak doufám, že to někomu pomůže...
druhá možnost je využít odborné firmy, která má oprávnění k tomu aby prováděla přestavby automobilů uvedené značky, tam provedou demontáž úchytů a nadvytečných prvků včetně mříže, pokud jsou už demontovány, jen to potvrdí...mají oprávnění zapsat do velkého TP změny technických údaj, pak stačí zajít na registr vozidel a za 50,- Kč nechat změny zapsat...cenově to vyjde podle toho, kolik si naučtuje odborná firma...
Problém je v tom, že lidé kupjí růžná auta, napříkla litrové fabie Junior po Telecomu nebo jiná auta po různých firmách, napříkla d po španělské policii atd, kde jsou v zavazadlovém prostoru namontovány různé bedny,zásuvky, zuástrčky, hasičáky, nástroje a přístroje, a až auto doslouží a nářadí se vyjme, kupujícímu se na první pohled zdá že kupuje osobák...Postup možné přestavbny záleží na tom, jak bylo auto schváleno, zda bylo přestavěno z výroby nebo dodatečně a jak rozsáhlé změny byly provedeny...Proto se má správně vyžadovat satnovuisko akreditovasného zástupcve výrobce, aby úředník svévolně nezasáhl do podmoínek původního schválení, jehož držitelem je jen a jej výrobce...jsou to jen a jen jeho práva, proto možná následující reakce jardy 33 a dalších pseudooborníků, které možná ještě budou následovat o úřednické mašinerii jsou jen prázné kecy...právo každého musíme ctít...Rozhodující je co je napsáno na zadní stztraně TP v poznámkách a dalších záznamech
příteli nu-rád se připojím do řad "pseudoodborníků"-nezpochybňuji tvou znalost legislativy ČR-jenže ona práva výrobce,které je samozřejmě zapotřebí ctít,"ctíme" až trošku moc...Proč jinde v Unii to jde a u nás ne? Odpovím si sám,jelikož náš přebujelý aparát jednoduše potřebuje činnost,aby tak měl jakousi "opodstatněnost"...Příklad fungování registru(de facto bez registru)v Británii jsem tu už nedávno nastínil(funguje jeden ústřední s počtem max.pár stovek úředníků),změny,převody se "oznamují" písemně-čili bez nutnosti trávit prac.dopoledne na úřadě(jako na našem)-nemluvě o úsporách v řádech milionu na výplatách za tisíce úředníků každý měsíc...Tamější policie je ,stejně jako naše,vybavena on line noťasem s registrem+ přístup k databázi pojišťoven,čili je schopna(stejně jako by byla schopna naše-kdyby se chtělo ušetřit miliony za přebytečné úředníky)v danou chvíli zjistit o vozidle,majiteli a pojištění vše...v případě jakéhokoli rozporu skutečnosti s registrem-hups,bota,odtah-podle situace pokuta(mastná)případně prodej auta ve prospěch státu...A funguje to k ooustranné spokojenosti(sankce jsou tak vysoké,že nikoho ani nenapadne něco "ojeb.vat")...Další příklad-byl jsem předloni na srazu R 19 v SRN -téměř všichni měli 17" kola-a co je podstatné,ofiko zapsané v TP se souhlasem Renaultu(ze zvědavosti a po ukecáváni mi i ukázali TP)-tady je to nemožné...,ptám se proč-podle tvé úřední logiky...?! Kdysi jsem přitáhl jednoho ventila,s napsanýma 16" v německém TP(samozřejmě homologace a opět souhlas výrobce,čili Renaultu),a přesto mi české úřady nebyly schopny a ochotny kola do českého TP zapsat-a to i s vědomím,že porušují Unijní legislativu(jakmile je jednou zemí EU něco schváleno,musí to respektovat i ostatní země EU)-byl jsem schválně i na Chodovci a "mezi řádky" mi tam vedoucí zahlásil,že sice tak nějak tuší,že porušuje zákony(především Unijní-nadřazené našim),ale podle nějakých jejich směrnic jsou na R19 max.15"...Takže to není o svévoli,ale spíš o nevoli-aby náhodou jedinech čecháček nevybočil a neměl něco extra...Bohužel nu-to nejsou prázdné kecy(jak píšeš),ale smutná realita zakořeněného vědomí úředníků,že proti občanovi je třeba přistupovat zcela nekompromisně(často i bez ohledu na legislativu-nutno podotknout,že často i neúmyslně,spíš z neznalosti úředníků)..Kdyby se chtělo-počínaje ochotou úředníků lidem pomoci řešit problém a né ho spíš prohlubovat,ta by to šlo...A reálných příkladů by bylo na týden...
no v unii je náklaďák skutečným náklaďákem a ne osobní Octaviií Combi s mřížkou, pokud jde o výrobce, záleží na značce, nekteří výrobci jako BMW či jiní odsouhlasí v podstatě vše co lze technicky provést, jiní, jako Fiat a spol nepovolí předělat dodávku na obytné auto...S myšlenkou jediného registračního místa se obrať na svého poslance, ať ta líná arogantní prasata z úřadů nemusí města a obce zaměstná
vat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.