Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správní řízení - žaloba k soudu?

Od: funscreen odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, mám takovýto dotaz:

kamarád je účastníkem správního řízení za to, že jel na 80km/hod. rychlostí 131 km/h (127 km/h. po odečtu odchylky). Na místě byl zastaven policejní hlídkou a podepsal, že přestupek spáchal. Vše putovalo do správního řízení. Vše probíhalo bez problémů, protože se omlouval správnímu orgánu a schází cca 3 měsíce (srpen 2011) aby přestupek po roce byl odložen. Jenže! Najednou dorazilo Rozhodnutí, že je vinen a má odevzdat řidičák a má půl roku smůlu - s odůvodněním, že se na poslední návštěvu včas nedostavil. A to i přes to, že tam opět posílal lékařské potvrzení. Řízení bylo stanoveno na 18.4. a on zaslal potvrzení až 20.4. (21.4. správní orgán omluvenku obdržel). Mezitím tedy k datu 20.4. bylo řízení ukončeno vydáním Rozhodnutí, které ho shledalo viným. Omluvenka se minula s rozhodnutím a je hotovo. Samozřejmě se podalo odvolání, kde se vypsalo všechno možné, včetně toho, že on zaslal omluvenku okamžitě, kdy mu to zdravotní stav dovolil (jak ukládá zákon). Chci se optat, pro případ, že správní orgán odvolání zamítne, dá se údajně ještě podat žaloba k soudu - ale ta žaloba prý nemá odkladný účinek na výkon rozhodnutí, což by znamenalo, že on musí do nějaké lhůty odevzdat ŘP. Což je pro něj konečná, protože pracuje, jako řidič autobusu z povolání. Nebo existuje ještě nějaká šance? Popřípadě, kdyby ta šance byla, a řešilo by se to soudně žalobou, a přestupek mezitím překročí tu hranici jednoho roku od spáchání, tak propadá? nebo platí konečný verdikt soudu a nehledí se na dobu jednoho roku?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

JEN DOBŘE, ŽE TAKOVEJ DOBYTEK, JEŠTĚ K TOMU ŘIDIČ AUTOBUSU BUDE MINIMÁLNĚ PŮL ROKU MIMO SILNICE.

měl patrony na to, aby na 80 jel 130, proč nemá patrony na to, aby snesl trest? věřte tomu, že takto je to zcela v souladu se zákonem a řídit prostě, nějakou dobu, nebude.

pecenkav*

A zvlast v pripade, ze mu to namerili pri jizde tim autobusem.

boona
hodnocení

Díky za kvalitní názory :-D Doufám, že si to přečte :-D Každopádně, je vidět, že nikdo z Vás asi autobusem moc nejezdí, co? Už jste někdi viděli jet autobus 130km/hod? Takovou konstrukční rychlost autobus ani snad nikdy mít nebude.. Myslím, že se raději běžte usadit zase do svého auta a nechte odpovídat normální lidi ;)

jarda3*

Nebyl bych tak rychly se soudy, copak vite, kde to bylo? Zname ucelove snizovani rychlosti jen kvuli buzeraci a vybirani pokut, je dost mist, kde je rychlost omezena naprosto nesmyslne, da se snadno prehlidnout... Kazdopadne rekl bych smula, no...

doplněno 23.05.11 09:08:

Jinak to bylo v obci, ze se nevesel do limitu +50km/h? Tedy asi nejaky obchvat, ze...

buss
hodnocení

0x

No joo, za blbost se platí a on 2x, jednou ta rychlost a má si být vědom, že to má vliv na jeho zaměstnání a pak ta omluva zpožděná. Ono lze také podat i telefonicky, či majlem. A co by chtěl řešit u soudu, když se přiznal ke skutku? Protahovat to.

boona
hodnocení

Já se tady nestačím divit :-D Samozřejmě, že dle toho, co tady je napsáno, tak přestupek přiznal.. Je pozitivní, že umíte číst. Nicméně, za "protahování", jak jste to nazval žádný trest není. :) Je to naprosto běžná praxe všech, a pokud to má podloženo od lékaře, nemůže NIKDO NIC udělat. A hlavně, pokud jste to četl, tak se ta omluvenka minula s rozhodnutím, takže nemusím být právník, abych řekl, že ten úředník nepostupoval v souladu se zákonem, neboť správní řád udává, že projednat přestupek bez účasti obviněného lze až po době 5-ti prac. dnů, po které ta omluvenka nedorazí. Takže odvolání musí vyhovět, protože to přestřelil ten pán na tom úřadu ;) Přeji našemu kolegovi - řidiči hodně úspěchů a doufám, že ten rok se mu povede dotáhnout do úspěšného konce.

boona
hodnocení

Tedy ještě doplním - těch 5 dnů je doba, kterou udává Česká pošta, jako lhůtu k doručení písemností. Protože nikde není napsáno, že se to musí posílat doporučeně, platí tato lhůta ;) A podávat informace telefonicky a e-mailem není nikde povinné.. Třeba přeci nemá ani pevnou linku a internet? ;) Takže je všechno vlastně v pořádku...

stirecek*
hodnocení

0x

Vidím, že kamarád je dobře znalý různých lhůt a vykrucování, ale znalostmi jako profesionální šofér silně pokulhává. Alespoň si prodlouží nemocenskou a tento deficit co se týká dopravních předpisů dožene. Ještě bych doporuoval obnovit i psychotesty. Kdyby přestupek nepodepsal, mohl dál smlouvat

boona
hodnocení

Je pravda, že profesionálně nejezdím :-D Každopádně, ono jde ten přestupek NEPODEPSAT, když Vás na místě zastaví? Myslím, že NE... Kdyby to přišlo poštou, je to sranda.. Ke Správnímu řízení by to šlo tak jako tak.. Ten policista to musel nějak zaprotokolovat..

stirecek*

Samozřejmě, že nemusíte podepisovat, pokud s tím nesouhlasíte, ale pak to jde vždy do přestupkového řízení, kde to vyjde samozřejmě minimálně o tisícovku dráž, takže třeba pásy nebo menší přestupky je líp platit na místě. "těžší" přestupky jako je tenhle jdou do správního řízení hned.

boona
hodnocení

Tak vidíte, tady jste zase chytřejší Vy. Tohle třeba já jsem nevěděl..Měl jsem za to, že když Vás chytí, nemáte jinou možnost, než to podepsat.. A hlavně když Vám ukáže fotky, a Vy vystoupíte z auta, jako řidič, asi s tím nic jiného ani udělat nejde...

stirecek*

V praxi s tím zkušenost nemám, ale na školení řidičů nám vždy radili menší přestupky platit na místě, u komise, pokud nejsou známosti už je pozdě a vyjde to pak dráž. Na těžší přestupky, pokud není k dispozici dobrý právník v oboru je to taky bez šance, protože pak by mohlo dojít ke zpochybnění policie. Nedávno jsem cáloval dvěstovky za pás, ku..y stály za stromem, pak jsem volal kámošovi jestli by s tím nešlo něco dělat, tak prý jo - pokud bych nepodepsal. Neříkám, že jsem nikdy nejezdil rychle, ale nikdy mě nechytli, navíc tehdá byla trochu jiná klidnější doba, menší provoz. Navíc když člověk živí rodinu jako řidič je takové chování pak nezodpovědnost

boona
hodnocení

Tak, problém je v tom, že tohle je přestupek, který se stal přes rokem (skoro) a jako řidič z povolání ten člověk pracuje měsíc.. Ono tady taky totiž po poradě s právníkem ke zpochybnění policie došlo (udělali tam opravdu nejeden velký kopanec) - ten člověk je můj dobrý přítel. Nikdy nejezdí nezodpovědně (vůbec už ne s lidma), a tady to bylo s dost drahým autem, kde se prostě zapomněl - blbec.. Ano, udělal průser, to bez debat. Ale nikomu nic neudělal, ani nejel pod vlivem či něco podobného.. Proč má platit tím, že příjde o řidičák, což mu způsobí obrovské problémy (ztráta práce atd..) a když někoho přejedete a dotyčný zemře, máte jen podmínku BEZ ZTRÁTY ŘP? (právníkovo vyjádření) Ano, takovéhle máme zákony v ČR... Je to dost na ho***! A ukažte mi, kdo nejezdí rychle...

stirecek*

tak ten problém se zákonama a spravedlností u nás netřeba řešit - viz třeba Trpišovský.

Kamarád, bývalý kolega taklhe po ránu nadyýchal zbytkový alkohol, papíry neodevzdal, po nějaké době ten samý problém, pak už je odevzdat musel, ale aby nepřišel o práci, jezdil na papíry kamaráda, byli si celkem podobní, tak proč ne, když mu je půjčil :) Půl roku měl štěstí, že ho nikdo nezastavil, prostě vyšlo to.

boona
hodnocení

Svatá pravda.. U nás to opravdui nemá obdoby. No, tak samozřejmě, že jezdit bez ŘP je možnost.. Ale u autobusu je to docela opravdu "o hubu"... Na to už bych žaludek neměl.. :( Každopádně děkuju za tip.. I když to podělal, doufám, že se to podaří nějak uhrát.. On není pirát, ani jeden z těch, kteří si rychlostí říkají, že jsou mistři světa. Prostě to jednou přestřelil a neměl štěstí, jako dvacetiletí, kterým to projde a pak někde někoho zabijou..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]