Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rovnou k věci, dnes přijel zájemce z daleka na koupi mého automobilu na splátky, auto se mu líbilo a dohodli jsme se, že se vše sepíše a auto si odveze, musim do zítra vše připravit a problém vidím v těch splátkách, ono se zdá lehké to zformulovat do jedné smlouvy se všim všudy, ale já jsem nedůvěřivý člověk a byla bych ráda když ve smlouvě bude ÚPLNĚ VŠE a aby KUPUJÍCÍ neměl žádnou možnost od odstoupení od smlouvy, vidím problém v těch splátkách, co když nebude platit? Jak to pořešit smlouvou? Opravdu nevím jak to zformulovat, s kupujícím jsme se dohodli, že se s autem může cokoli a kdykoli stát, ale víte jak to dopadá, když se s autem stane něco například za rok, to už bude přemýšlet jinak a já bych měla ráda jistotu v té smlouvě. Splácení by mělo být každého 25tého v měsíci po dobu 16měsíců.
Tímto Vás někoho žádám, jestli by mi nevypracoval smlouvu, kde by bylo opravdu vše a nebylo by možnost od odstoupení a různých spekulací o tomhle a tomhle atd, snad chápetem manžel je na služební cestě a vrátí se za měsíc, řekla jsem že vše zařídím a nerada bych to zkazila, musí to být do zítra připravené, protože kupující je zdaleka a nyní je v hotelu. Za právníkem nemám bohužel čas jít, tak jsem zvolila tuto cestu.
Pokud se někdo najde, odměním se finanční odměnou, nechci manžela zklamat.
Prosím všechny, odpovědi typu do toho nechoďte, nevolte tuhle cestu a zbytečné odpovědi od tématu prosím ušetřete, nemyslím to zle, mockrát děkuji, spěchá. (můj email popřípadě d.e.v.i.1@seznam.cz ) Děkuji
Já bych se i obával, že není neprůstřelná smlouva. Jedině, že by v ní stálo .. jak stojí a leží co se týká stavu. U ojetého vozu ručíte za vady 6 měsíců. A proč to prodáváte na splátky? Ať si kupec prachy sežene, vezme úvěr. A jak si můžete být jistá, že vám pošle někdo "dokonalou" smlouvu? Jak vám někdo bude popisovat stav auta? Fikaní si najdou důvod, proč vrátit. A budete se soudit. Buď aby ve smlouvě bylo, že po neuhrazení splátky je splatná celá cena, ale když prachy nemá, či vrátit auto. Pro sichr si nechat TP ... Nebo i vystavit směnku..., nějakou zástavu. A kde pak bude radost muže až se vrátí ... Dnes je to vždy sázka něco prodávat, čekat, jak se to vyvrbí, jak je kupec čestný. Já bych do toho dnes, po všech zkušenostech co v této republičce je možné nešel. Utíkejte ráno za advokátem, ale ani to nebude záruka.
Pane Milane: OK
Buss: Ano, ten stav tam obecně napíšu, napadlo mě: Automobil je ojetý a součástky se mohou kdykoli v budoucnu opotřebovat, což není považováno za skrytou vadu, protože je nemožné předvídat která součástka se může opotřebovat. atd
Prodáváme z důvodu koupě nového auta, 2 živit nechceme, už je tak rozhodnuto, půjde na splátky, prodat normálně jsme ho hotově zkoušeli.
Mám také obavy, možná to je naivní, ale pán byl opravdu správný na první pohled, ale vím co mi s tim chcete říct.
Já jen nevím, jak pořešit tu smlouvu, jak jí sestavit, jaké tam dát podmínky atd atd, s kupujícím jsem se dohodla, že ve smlouvě bude stát, že od smlouvy nemůže odstoupit z toho a toho důvodu (viz výše) a že nemůže přerušit jen tak placení, jen nevím, jak si to pokrýt co nejlépe smlouvou.
Byla bych ráda za vzor, děkuji a dávám bod za odpověď.
Už je to domluvené s kupujícím, že si auto veme, já musím obstarat smlouvu, kde bude uvedeno to co píšu výše.Kupující na podmínky smlouvy přistoupí, důrazně jsem mu řekla, že nestojím o problémy a do smlouvy napíšu vše co bude v mojich silách, aby nebyly žádné problémy.
Vážená, obávám se, že tu smlouvu zpatláte. Proč raději nenabízíte keš a trošku nepočkáte na kupce? Rozhodit kopu inzerátů. Kdybyste tam vypsala všechny možné vady, tak se to neprodá, tedy za nějaké slušné prachy .. znáte ten film se Svěrákem, jak prodával auto?
Podvodník je vždy slušný, jinak by mu nenaletěli. Odstoupit od smlouvy lze, když si tam dáte něco, co odporuje zákonu, tak je to k ničemu! A on to klidně podepíše, s úsměvem. Na internetu je spousta smluv, dejte si něco dohromady. Zvažujte, tady vám někdo napíše něco, vy to pak projedete a na kom se budete hojit? Psal jsme smlouvy na prodeje aut, ale takto bych ji nikomu neposlal. Do úvěrů dělám. Pak se třepete půl roku, jak to dopadne. A je vhodné i auto dobře vyfotit. Proč jste to třeba neprodala přes nějaký solidnější bazar? Dnes není problém jezdit pět měsíců a pak auto vrátit. Víte jak se toho bojí prodejci u lízingu?
Prostě dnes v hotovosti.
Napište pak po nějaké době, jak to dopadlo.
ehm. a víte, že v našich podmínkách je jakákoliv smlouva pouze cár papíru? víte, že do smlouvy si můžete napsat, co chcete ale soud vám to pak smete ze stolu. vždy se najde něco co bude odporovat Občanskému zákoníku (podle kterého bude smlouva sepsaná) víte, že podobné občansko-právní spory soudy řeší naprosto laxně a několik (i deset) let? pokud vám přestane platit, nic nenaděláte. soudit se budete dlouho a budete platit právníkům jak mourovatá. nakonec zjistíte, že dlužník nic nemá a neuvidíte ani korunu.
kdyby byl kupec solventní, tak si vezmě úvěr.
ale vaše volba...
doplněno 18.05.11 20:57: "Co je psáno, to je dáno" ne? ano, ale pouze v souladu s O.Z. něco jiného pak mohou být judikace.Auto je za 40 000,- takže nic tak strašně hrozného, ale nechci o to zbytečně přijít, dnes úvěr také nedají každému, proto si ho kupující nevzal mi bylo řečeno, zkoušel. Já nevím, čekala jsem tyto reakce, jsem si vědoma těch potenciálních problému a ráda bych je minimalizovala. Kupující je pracující, ale prostě nemá příjem takový aby dostal úvěr, nevím, do toho nevidím. Napadlo mě, že by mohl teda něčim ručit? Ale to už se do toho zamotávám. "Co je psáno, to je dáno" ne?
Jestli zkoušel, tak je to jednoduché a prosté (pokud nelhal), jestli měl zájem o bankovní a nedostal, má záznam v registru dlužníků. Nebankovní dostane. 40 táců si mohl půjčit od známých, v rodině. Vašemu konání buď boží požehnání.
Já vážně rozumim co mi tim chcete říci, ale dnes opravdu ne každému dají úvěr. co říkáte na toto? smlouva-zdarma.cz/... v druhém bodě "II. _ dohoda"bych ráda napsala něco, abych si plátky pojistila nebo jak to říct. Toto už je v souladu O.Z.
No, 40 litru splacet 16 mesicu, to je drsny... Kazdopadne mam dojem, ze by bylo lepsi prodat auto hotove za 20 v tomhle pripade... Aby mel vybec na prepis a asi ekovypalne... Ja teda prisel treba o 50 litru pred lety, kdy jsem koupil auto a nikdy k nemu nedostal papiry - no aspon jsem pouzil dily a ted ho davam za slusny peniz do srotu, tak to mozna vidim zkreslene, ale neumet sehnat 40 tisic na auto mi prijde divne...
Teď jsem s pánem volala a domluvila jsem se, že pokud nepřijde splátka, tak si auto vezmu zpět, velký TP si nechám u sebe, nic se odhlašovat nebude, vše se přepíše, až padne poslední splátka.
To mi taky neprijde jako dobry napad, protoze za auto budete mit zodpovednost - auto proste musi byt bud vase nebo jeho (nebo nekoho jineho) a to by se melo do 10ti dnu upravit na registru. Nesnazil bych se simulovat leasingovku. Co to je vubec za auto, ze je problem ho prodat normalne? Byl inzerat na oblibenych serverech (bazos, hyperinzerce... )?
Bude veden jako provozovatel a pojistku bude platit kupující, ošetřím si to smlouvou, už na tom pracuji. Manžel bude majitel do doby než splátkový kalendář skončí a kupující bude provozovatel, který platí pojistku na auto. (bude předkládat)
Děkuju za odpovědi
Za neplaceni treba pojistky zodpovida jak majitel, tak provozovatel, kdyz to nevyrazi z jednoho, pujdou po druhem... To same vysvetlovani prestupku, i kdyz tady by problem byt nemel, jen komplikace.
doplněno 18.05.11 21:47:Nakonec ale nejvetsi riziko vidim v tom, ze s autem par mesicu pojezdi, pak ho treba streli bez papiru a vemte si na nem dalsi splatky... A co kdyz mu ho ukradnou nebo ho totalne zrusi? To uz nebyva moc motivace neco platit...
a jak si ošetříte, že bude za auto platit povinné ručení? platit bude na vaše jméno a když způsobí dopr. nehodu přijdete o bonusy - v tom lepším případě. udělá přestupek a vysvětlovat půjdete vy...
Pojistku bude platit samozřejmě kupující, platit na manželovo jméno určitě nebude, protože s ním pojištění nemá co dělat, když způsobí dopravní nehodu, tak bonusy strhnou tomu, kdo pojistku platí.
Ráda bych se ještě aspoň zeptala. Při ověření smlouvy notářem musí být u ověřování obě strany nebo stačím pouze já jako prodávající?
pokud budete jen vy, notář ověří jen váš podpis (nikoli smlouvu!). jednáli-se o kupní smlouvu, zákon nevyžaduje ověření.
Kde kdo vám ty splátky vymlouvá. A tento dotaz ... když se necháte ověřit sama, k čemu to je? vy se přece znáte. Co to změní na obsahu smluvy? Ověřením máte jakous takous jistotu, že ten člověk je ten, co předloží doklady (ale co je dnes jisté, že) a nebude se snad vymlouvat, že to nebyl on. Ověření dělá i matrika obce. Přiberte si k tomuto "prodeji" aspoň někoho známého, ať tam nejste sama.
Take jsem kupovala auto na splátky od známe a mam v ni napsane teda patlaly jsme to spolu co nas napadlo stím že tam mame napsane že si auto přebíram ve stavu v jakem je že jsem si ho vyskoušela,napsaly jsme do zavorky veškere věci ktere v autě byly autoradio aaž po sebemenší kravinu a abych nezapoměla mame tam ještě že mám narok odstoupit od kupní smkouvy do 7 dnu ale stím že pokud auto nějak poškodím opravu budu muset uhradit nebo dat auto do stavu v jakem jsem ho přebirala.a splatkovy kalendař mame na druhem listě kde mame v hlavičce udvedeé důl.info jako jmena rod.čisla typ auta,spz atd atd a hlavně datum splatek v excelu to zvladnete za 5 minut je to raz dva.podle mě je lepe napsat každou maličkost než pak mit problemy.Jo a ještě podepisovaly jsme to u notaře obětujte taky těch cca35kč
nic nespěchá, na vše je čas, stačí si v klidu přečíst občanský zákoník do smlovy napsat jasně a srozumitelně větu, že vlastnictví auta přejde na kupujícícho až po uhrazení celé dohodnuté kupní ceny, pak bude auto Vaše až do uhrazení všech splátek, lze tam také uvést, že v případě neuhrazení jedné - dvou splátkek neplatič auto obratem vrací Vám a Vy mu vracíte již vyplacenou sumu...je to jednoduché...také si necháte ve svém šuplíku velký TP, a druhou sadu klíčů...
doplněno 19.05.11 15:49:odměnu mi můžete poslat na můj sporožirový účet
proboha, když čtu naivní představy o tom jak bude splácet apod. dělá se mi nevolno
já se přikláním taky k názorům že ty peníze nikdy neuvidíte a můžete podepsat úplně cokoli
to už rovnou napište darovací smlouvu a ušetříte aspoň za právníka
já bych do toho fakt nešel i když přímo píšete že podobné reakce čekáte... může to být i tak že se prostě fakt dostane ten kupující do svízelné finanční situace - a budete se cítit provinile z něj ty peníze dostat, zkrátka ho už teď vlastně sponzorujete
s tím nepřevodem až po splacení je to snad ještě horší noční můra než se splátkami já na to nemám, raději si půjdu přečíst nějakej horor, u toho se tak nebojím jako tady nic ve zlém
za měsíc, za dva měsíce a kor za rok... všechno všecičko bude jinak, to už vám třeba ani nezvedne telefon nebo neodpoví na pozdrav no a za právníka dáte více jak za 10 takovýchto aut
popravdě ani v mojí nejbujnější fantazii a ani u svých nejbližších známých mě nenapadá situace kdy by to mělo smysl takto dělat
No, já Vaše odpovědi chápu a respektuji, ale vše co jste tu napsali, mám namysli například to neplacení pojistky, když auto rozbije atd atd, ve smlouvě je vše podrobně uvedeno, dala jsem si záležet. Pan nú, to co jste napsal, tam mám přesně psané a mám tam i co se stane když nezaplatí (2krát po dobu splácení) a že musí vozidlo bez námitek vrátit, TP mám u sebe, klíč další také. Dovolila jsem si tam i napsat, že pokud poruší smlouvu, tak mi musí vrátit automobil a zaplatit penále, protože jsem se obávala toho, že za například 6měsíců mi bude chtít auto vrátit a já bych ho kupujícímu jakoby pronajmula na 6měsíců za 15000kč. K té půjčce, už se opakuji, ale dnes jí každému nedají, ať už kvůli příjmu nebo už vzané půjčce jiné, nevím, ale pokud by kupujícímu půjčku dali, tak si koupí auto v lepším stavu než je naše už momentálně prodané. Pojistku, že musí kupující platit, je také v kupní smlouvě a tu má pojišťovna ověřenou, nevím co více už bych měla udělat pro to, abych minimalizovala teoretické problémy.Smlouva má 4listy ta obsahuje splátky a kupní smlouvu + přílohu o technickém stavu vozidla. pokud tedy někdy nedej bože k nějakému soudu náhodou dojde, kuúující to nebude mít určitě lehké, protože ve smlouvě je všechno co tady píšete rozepsáno. Auto je "prodané" tak držte palce, pokud to někoho zajímá, ozvu se po nějakém čase, jak to probíhá. Děkuju za odpovědi
"I když to nemyslíte zle, žádosti tohoto typu sem nepatří."
Omlouvám se, přečetla jsem si to až teď, pokud to sem nepatří a je možnost to smazat nebo přesunout, tak prosim. Děkuju
Ne, není třeba - už je to v pořádku. Chtěla jsem jenom upozornit, že toto je bezplatná poradna. Nakonec se diskuze rozeběhla docela dobrým směrem i bez nároku na finanční odměnu.
Ano ano, mysleli jsme to dobře, aby se paní nedivila, čemu všemu může čelit. Ono jakákoliv smlouva dnes nic moc neznamená a každý advokát si vždy skulinku najde. Co mají říkat třeba ti, co měli původní smlouvy na stavební spoření? Neříkám, že slušný člověk se nenajde, ale to může být jen naoko a třeba si nechá auto ukradnout? Je spousta lidí/věcí, co se může přihodit. K nám do firmy jezdila ženská a dost často střídala auta a kolegovi se jedno auto líbilo a ona mu ho nabídla k prodeji za slušnou cenu, hodně slušnou a dala mu klíče, techničák a jen tak na dobré slovo mu ho na víkend půjčila ať si ho odzkouší. Nicméně jsem ho varoval i s dalším kolegou, ale tak dobrá cena přijde jednou za život, tak prý si ho odzkouší, už už jí chtěl dát i zálohu, aby ho neslíbila někomu jinému, ale prý není třeba atd atd a ...kolegu o víkendu jak na sviňu zastavili poliši a zjistili, že to auto je kradené! V podstatě to pro něho dopadlo dobře a měl i štěstí, že ho zastavii ještě dřív, než ho stihl koupit. A ta paní je nyní v chládku, poněvadž to nebylo první auto.
Netvrdím, že jsou všichni haj.li, ale do hlavy lidem není (ještě zatím) vidět, jaký mají úmysl. Podvodník je a musí! být přesvědčivý, jinak přece neuspěje. A dnes se to jimi jen hemží a jak jsou vlezlí.
Nevím, kde berete to přesvědčení, že banka nedá prachy, oddělte prosím bankovní půjčku od nebankovní, u té se přece na příjmy neptají! 4 listy smlouvy, to byste pak mohla prodávat jako vzorovou... když se vezme, že jen o technickém stavu jde uvést min. 25 otázek.
No, čekejte, máte za sebou 1 den ze lhůty ...
I zde na tomto webu platí, že komu není rady, tomu není pomoci! Já vím, je to těžké dnes prodávat auto, ale na splátky bych auto nikdy neporodával. Máte málo starostí? Tak nyní jste si je přidělala!
Děkuji za názor a upřímnost, dám vědět později jak to pokračuje. Pokud možno, držte palce, děkuji.
Paní, uvědomte si, že čím méně je toho v kupní smlopuvě napsáno, tím lépe pro Vás...Pokud budete prodávat další auto, vše ošetřete jednou větou , že se
" kupující důkladně seznámil se stavem vozidla, že je stav vozidla úměrný počtu najetých kilometrů aýže bylo vozidlo prodáno jak stojí a leží." Dlouhá smlouva je Vám k ničemu, včetně rlůzných protokolů a příloh...ale to poznáte, až se budete někdy s někým kvůli prodanému auto soudit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.