Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde elektrika na moto

Od: akr* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, zničeho nic mi přestala jít kompletně elektrika na motocyklu. Když jsem zjistil že je prasklá pojista a vyměnil ji tak opět praskla tak jsem to skusil několikrát i při dání silnější pojistky pokaždé praskne. Motocykl má i kopačku takže ho lze nastartovat takhle. Pokud se to neturuje tak to chcipne. Nejde vůbec nic ani když je nastartován. Jedná se o motocykl Adams jl 125-c

Čím to může být? Nějaké přepětí či skrat, které mají na vině praskání pojistek? Ještě jednou podotknu že se to stalo zničeho nic.

Děkuji za případné odpovědi!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janmega*
hodnocení

2x

Ahoj,

je tam někde šlus - zkrat. Nezbývá než hledat. Může to být v nějakém přepínači, tam stačí vydrncaný šroubek, sepnuté relé, prodřený kabel,taky ve světlech, atd. Postupným zkoušením jednotlivých obvodů by se měla zjistit závada. Třeba u spínací skříňky odpojit jeden kabel, pustit do něj proud rovnou z uzemňené baterky, samostatným kabelem / při vyndané pojistce / proud si vem z toho kabelu co vede od baterie k pojistce. Postupně se zjistí který obvod svítí a který dělá zkrat.. Až se najde kde je chyba, tak zase hledat dál. Pojistky tam nedávat silnější než mají být.

Čau Honza

akr*
hodnocení

Děkuji za odpověď! Zkoušečku mám takže asi nezbývá než skoušet. Zvládnu to i když elektrice vůbec nerozumím?

Asi to není práce na 10 min viď? A u čeho by jsi doporučil začít? Kde je největší pravděpodobnost?

janmega*

Těžko radit. Relé u dynama, světla, prodřený kabel, atd. Jedině zkoušet a hledat, pokud to není vidět.

Čau Honza

akr*
hodnocení

Tak jsem skoušečkou projížděl, hledal očima, odpojoval el. svazky a skoušel i bez nich nejde pořád nejde.

Akorát při vrtání do blinkru to na 5 min. šlo. Od te doby už to zase nejde. Skoušel jsem to i bez blinkru (odpojil jsem ho) ale nejde!

Takže čím to teď může být? Nebo doporučuješ servis?

janmega*

A našel jsi ve kterém kabelu je zkrat?

S blinkrem opatrně, přerušovače nesnáší zkraty, mohl by se odprásknout. Jenom tak lehce / nesmí odebírat moc proudu / , ťuknout a měl by se rozsvítit.

Ještě zkusit odpojit přívod proudu k relé dynama a taky přívod do přerušovače blinkrů. Jestli na pojistce už šlus nebude, tak je chyba v jednom nebo druhém.

Jestli se dostaneš k přepínači blinkrů, nebo k jeho kabelům tak zkus přídavný kabel přiložit na jednotlivé šroubky, měly by svítit. Jestli je to složité, tak vyndat žárovky pravou i levou a na střed do objímky / ta je odizolovaná / ťukni kabelem a měla by svítit ta druhá na té samé straně.

Čau Honza

buss
hodnocení

0x

Sednout nad papír a zpracovat algoritmus - postup od zdroje ke všem spotřebičům, kontrolovat a odškrtávat, musí se ten pes zakopaný najít

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]