Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký olejový filtr? Mondeo 2009

Od: petr685 odpovědí: 7 změna:

DObrý den, jaký mám koupit olejový filtr do Ford Mondea r.v. 2009? Např. v Autokelly mají na výběr hned 4, ale koukal jsem, že nemají stejné rozměry - to nevadí? Myslel jsem, že rozměr filtru musí být stejný.

www.autokelly.cz//...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

0x

Petře, bohužel nemusí, u dnešních aut je to celkem běžné, že potřebujete znát jak rok výroby tak i měsíc a ještě se někdy dokonce uvádí do čísla motoru a od čísla motoru. Nezbude nic jiného než mrknou na filtr který je namontovaný a podle toho objednat nový. V každém případě bych se vyhnul jakému koli výrobku pod názvem Starline.

reeve*
hodnocení

0x

Nemáte-li jistotu, že kupujete správný díl, obraťte se na prodejce originálních dílů Ford. Jejich seznam najdete například zde:

direct.ccford.cz/...

Přijedete tam, nahlásíte VIN a můžete si vybírat díly, které s jistotou pasují na váš vůz. Chlápek v recepci vám u počítače udělá objednávku do skladu (většinou i odborně poradí) a než dopijete kafe z automatu, máte díly připravené na pultě. Ceny jsou sice o něco vyšší (nijak přemrštěně) než nejlevnější alternativy u univerzálních prodejců typu Autokelly, zato máte záruku, že jde o díly přímo doporučené výrobcem a používané značkovými autoservisy. Navíc tam seženete i speciální díly, které v univerzálních prodejnách nemají.

erikch*

@reeve nechci být impertinentní,ale malinko to zavání propagováním zn.servisu-? Právě tato oblast-olejové(a jiné)filtry-je ukázkovou,kdy de facto neexistuje "originál"-jde o to s kterým výrobcem a v kterém časovém období má zrovna ta která dotyčná automobilka nasmlouván odběr(za jakou cenu)do prvovýroby,takže třeba použitím filtru od Mannu,Bosche,Vectoru a dalších renomovaných značek "nešlápnu" vedle(u normálního auta)a je to pouze o tom,za kolik jsem schopen jej sehnat...Ale už z obecně známého principu velkých marží zn.servisů pro něj nepoběžím do zn.servisu,kde za tentýž zaplatím min.o 30% víc než v běžné prodejně autodílů-a mám ho zovna tak nahned na pultě,ještě než dopiju kávu...

reeve*

Klidně buďte impertinentní, ale věřte, značkový servis nevlastním. Jen interpretuji svoji osobní zkušenost s nákupem náhradních dílů.

Obchody typu Autokelly jsou dobré, pokud přesně víte, co chcete: Díl si v klidu vyberete v on-line katalogu, ráno objednáte (telefonicky, jste-li příležitostným kupcem, anebo přes web, jste-li registrovaným zákazníkem) a odpoledne máte díl připravený v některé z poboček.

Jenže u některých dílů si stoprocentně jistý být nemusíte, například proto, že k přesné identifikaci často nestačí znát přesný typ vozu a rok výroby, neboť některé díly se ve výrobě několikrát měnily i v průběhu jednoho roku (pro Ford velmi typické), takže se lze řídit jedině podle VIN. Pak také existují spousty specializovaných dílů, které Autokelly prostě nevede (všelijaké speciální hadičky, příruby, těsnění...). A nakonec - u dílů často existují zdánlivě rovnocenné alternativy, ale jen jedna z nich má parametry (odzkoušené výrobcem), jimiž výrazně převyšuje ostatní. Zrovna u některých Fordů je tohle velmi důležité: Typickým příkladem jsou motory Zetec - z určitého pohledu výkonné a odolné, ale nesmírně náchylné na poruchy při použití "neoriginálních" dílů - dokonce i takových prkotin, jako jsou svíčky nebo kabely. Právě v těchto případech se vyplatí navštívit prodejnu orginálních dílů (což nemusí být nutně součást servisu).

Ano, vím: Díly s logem Ford (nebo Motorcraft) jsou ve skutečnosti přebalené díly jiných značek. Ale jsou to vždy díly výrobcem odzkoušené a zpravidla určené jako optimální. Cena je v průměru o cca 10 až 20 % vyšší než v obchodech typu "Autokelly". Za tento příplatek máte dvě výhody: Jistotu, že díl bude pasovat (i dobře fungovat) a také odběr i velmi speciálního dílu (např. ventilu odvětrání klikové skříně) ihned, bez čekání.

Ano, olejové (palivové, vzduchové...) filtry nejsou dílem, kde by byly nutné nějaké super-extra-optimální parametry (i když zrovna k tomu vzduchovému vám ve Fordu jako bonus přidají i malý filtřík na zachytávání olejových výparů z víka ventilů). Autor dotazu si však není jist rozměry. Nevím, zda se v roce 2009 do Mondeí montoval jen jeden typ olejových filtrů. Pokud ne (což je u Forda běžné), je mnohem lepší si dvacku připlatit za spolehlivou identifikaci dílu v prodejně, než kupovat stylem "pokus - omyl".

xxx*

Osobně se raději budu držet ještě menších prodejců než je Kelly, Elit apod. I zacenu nákupu pokus-omyl. Tímto stylem ušetřím tísíce, až desetitisíce. Kelly je sakra předražená i po jejich tzv. slevě a autorizovaný servis je s cenami napováženou! Kdo vydělává hromadu peněz, tak si může luxus v podobě předražených dílů dovolit. Já mezi takové nepatřím a proto se musím smířit s metodou pokus-omyl! K takovéto situaci dochází stejně minimálně.

erikch*

musím trošku ještě zareagovat-samozřejmě jsem nechtěl v žádném případě vyzdvihovat Akelly-mínil jsem tím celkově srovnání zn.servisů(prodejen s tzv."originálními" díly dané značky)a prodejen s autodíly všeobecně...Jak již shora uvedeno cca.60-70% veškerých dílů použitých při montáži na lince,čili jakoby originálních,z prvovýroby jsou subdodávky vyrobené spec.firmou vyrábějících danou oblast komponentů...A tím,že výrobce prodává tyto díly ve své síti pod svou hlavičkou(přebalené z orig.obalů subdodavatelů)nezískávají tyto komponenty na větší kvalitě-jsou stále shodné,se stejnými parametry jako při prvotní montáži na lince,akorát že vyskočí jejich cena(a ne o zanedbatelných 10-20%,ale reálně min.30%)-ato je za zdánlivý punc originality trošku moc...Ještě trošku narazím na onu zdánlivou odzkoušenost nějakého konkrétního dílu-bohužel ve skutečnosti automobilky taktéž postupují metodou pokus omyl-zadají nějakému výrobci dané oblasti segmentů požadavky a po vybrání cen.nabídek(ta leckdy jediná rozhoduje) začnou komponent mastit v sérii(na nějaké osvědčení,ozkoušení není čas a ani prostor-je potřeba vyrábět,prodávat a vydělávat...)...Leckdy se časem ukáže,že to není to pravé ořechové,tak tradá změna výrobce daného komponentu...Názorně třeba Peugeot(kdysi jsme provozovali vrakoviště se servisem této značky,takže jsem se s tím poměrně detailně setkal v praxi)-během jediného roku výroby byly u modelu(nejen)206 motorizace 1.4 8V dávány tři typy řídících jednotek(Siemens,Magnetti Marelli a tuším Bosch)a s tím související zcela jiná elektroinstalace atd.-a která říd.jednotka je originál,osvědčená...? Bohužel ani jedna a všechny zároveň...A ještě poznatek k nákupům dílů v menších nezn.prodejnách(většinou se jedná o nějakou osvědčenou prodejnu v blízkém okolí)-samozřejmě mám při nákupu toho či onoho doklad,a nepasuje-li mi daný díl,tak ho prostě vyměním(zdarma),takže metoda pokus-omyl mne nestojí nic víc než den dva čekání,než zavezou ten správný-a jelikož mám onu prodejnu ve svém okolí ozkoušenou a vím,že mi výjdou vstříc,tak to prostě není problém a za ušetřených x desítek procent oproti "originálu" ve zn.servisu mi to rozhodně stojí...A ještě poznatek se sháněním spec.komponentů-kdysi jsem měl R Safrana,což bylo vládní auto-to mimojiné znamenalo,že Renault uvalil embargo na druhovýrobu veškerých dílů po dobu 10ti let a vše buď " origoš" v Renaultu(za nehorázný kačky)anebo použité(vrakáč apod.),no a i přesto se dalo leccos pořešit,když člověk trošku zapátral s čím se co shodovalo,do kterých dalších modelů se daný komponent dával,výrobce apod...Prostě vše se dá řešit-i jinak než návštěvou zn.servisu a zaplacení zbytečných x tisíc za onen jakože punc originality...

stirecek*
hodnocení

0x

V autokelly vám mnohdy neporadí, sháněl jsem vzducháč na c max 08, ale pořád mi nabízel hranatý na c max 07. Tvrdil jsem mu, že mám kulatý, prý ať se stavím na druhý den, že ho objedná - a druhý den ho opravdu měl, ale zase hranatý - s tím, že jiný filtr na c max není. Nakonec jsem auto přistavil k mému prodejci a opravdu než jsem dopil kafe, tak to měli vyměněné i s olejem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]