Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dohledat majitele podle SPZ

Od: jiristransky® odpovědí: 23 změna:

Jak dohledat majitele vozu podle SPZ? Teoreticky by stačil jakýkoli kontakt na majitele.. Vím jen SPZ, a že už asi 4 roky neplatí povinné ručení. Vůz stojí 4-5 let na tom samém místě před naším barákem a nikdo s tím nejezdí. O vůz bych měl zájem, ale nikdo z okolí nezná majitele a na lístečky na skle nereaguje. Mám 2 známé na policii a po prosbě o dohledání majitele jsem od obou dostal odpověď ve které se shodovali (nezávisle na sobě - neznají se) v to, že nemůžou lustrovat auta, pokud k tomu nemají pádný důvod. (Což chápu), ale jak dohledat toho majitele? nemá pojistku a policie mi to nesdělí.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

3x

No hodně záleží na okolnostech a místě. Ale. Existuje institut zadržení věci. Pokud Vám tím autem způsobil škodu, např. Vás omezil ve výjezdu apod, tak máte právo zadržet věc-nechat auto odtáhnout. Jakou škodu že způsobil? To nechám na Vás. No a pak už máte právní základ pro to, aby jste legálně začal zjišťovat jeho adresu v evidenci vozidel.

hodnocení

Předem děkuji za reakci. Chtěl bych se však zeptat, jestli nemůže vzniknout nějaké riziko jak pro mě, tak pro majitele toho vozu. Nechci mu způsobit nějakou škodu a nechci aby měl kvůli mě nějaké problémy. Čistě mi jde jen o to, abych mu mohl nastínit mojí nabídku koupě jeho vozu. Stačil by třeba tel.kontakt, na který bych mu mohl zavolat nebo poslat sms. Pčr ani registr řidičů / vozidel mi to sdělit nechtěl (nedivím se). Každý s kým jsem se bavil z mého okolí, tak mi vnucoval, že to auto je pravděpodobně odcizené a někdo ho tam prostě zaparkoval. Soused tvrdí, že vůz je člověka, který překupuje podobná auta a jezdí sem za rodinou. Nevím co je na tom pravdy, ale o vůz už dobrý půl rok uvažuji, že bych ho koupil. Už nevím kam se obrátit. Kde má sídlo ten institut na zadržení věci?

buss

oznámit obci, či OP že tam stojí dlouuuho vrak

hodnocení

Podle Vás je každé auto, které má lehce prasklé čelní sklo, vrak? Když to oznámím obci nebo obecní policii, ta zkusí kontaktovat majitele, pokud majitele nedohledá, auto odtáhne a já nebudu mít ani naději. V opačném případě pokud OP zkontaktuje majitele, ten vůz okamžitě odtáhne o ulici dál nebo k sobě do garáže a tak jako tak budu tam kde jsem byl.

erikch*
hodnocení

2x

oficiální cestou(v souladu s legislativou)byste se to dozvědět neměl,resp.nikdo by vám takové info správně neměl poskytnout(viz.přístup známých příslušníků PČR)-ale jsme v čechách(a jsme,šikovní,češi-které jen tak něco nezastaví...)-a stejně jako se dají dohledat třeba r.č. různých lidí(a stejně tak byste se je správně vůbec nesměl dovědět),tak při troše fantazie a invence lze dohledat i zápis z registrů vozidel dle reg.značky...Podotýkám,že volně přístupné a se zcela legálním přístupem(žádné hackování)...Popřemýšlet a zkoušet-ono se dříve či později zadaří...

doplněno 08.05.11 19:12:

jen podotýkám-"natvrdo" to bohužel-právě kvůli platné legislativě,napsat nelze-ale až "narazíte",tak zjistíte,že to není nic složitého...

nu*
hodnocení

1x

Také by někdo cizí mohl chtít dohledat Vás, podle SPZ, zjisti jak se jmenujete, kde bydlíte atd...To by bylo příjemné

erikch*

příteli nu-mne určitě ne-ani jedno auto "nemám na sebe",trv.pobyt mám tzv.úředně přidělený(na radnici jedné městské části Prahy),... ,a tak bych mohl pokračovat...A to vše z několika málo prostých důvodů-řekněme určité prevence.Než aby mi třeba exekutor neopodstatněně vybral byt(jako třeba švagrové),já pak na své náklady a čas řešil vylučovací žalobou,že on(pan exekutor)se asi spletl-a taková je často v našem "právním státě" bohužel realita,tak takhle mám alespoň nějakou šanci,že si to (a hlavně děti)neprožijou...No a k věci samotné-myslíš,že v roce 2011,kdy veškerá možná sledovací zařízení(satelity,nedávno medializované tzv."chytré telefony" atd.jsou schopny říci:ano dnes pan Novák v 7.34 zakoupil na rohu Revoluční a Dlouhé ul.MF dnes a četl si 3.43 minuty kulturní rubriku,při čekání na tramvaj č.26 ),rozmach internetu a spousty dalšího,tak "neoprávněné zjištění" registrace podle značky je něco "divného"-není a vůbec to není nic složitého...Nejsem žádnej profík přes computery(běžnej uživatel)a dohledat registraci podle značky je vcelku nenáročné,a podotýkám,že i zcela volně dostupné...,stejně tak i rodné číslo podle jména, ročníku narození a města pobytu...Jinými slovy-realita je trošku(víc)odlišná od platné legislativy (a její perfektní znalosti-to zas osobně upřímně -smekám...!)a síla netu je až neuvěřitelná-bohužel i snadno "zneužitelná"-ale v takovýchto případech ku prospěchu věci-to je asi potřeba rozlišit...Spoléhat na garanci státu(nejen našeho)na ochranu os.údajů je trošku iluzí-a to jsem u té prevence...

marenka*

Velká pravda. Však to není ani tajné, stačí se podívat na justici, do živnostenského či obchodního rejstříku a najdete tam rodná čísla i s podpisovými vzory. *sok*

hodnocení

1x

Jiří, dohledat majitele (ne)lze.

To je blbá odpověď, ale vysvětlím. Koupím od Vás auto, vy mi dáte plnou moc, abych vozidlo převedl na sebe, j to neudělám, a prodám auto dále, ten zase dále...

a nezjistíte majitele podle SPZ, páč jste na registru vozidel stále uveden vy!

Toto je důsledek (ne)přepisování vozidel po česku!

Pokud je vše v OK na registru musíte předložit právní zájem... a pak lze řešit...vždy se najde cesta

Naložit vozidlo a dovést ho k sobě?...

dani

Mám dotaz ještě k tomuto tématu, které už je staršího data, ale snad mi někdo poradí. Prodala jsem auto a pod časovým tlakem dala plnou moc kupujícímu na odhlášení a přepis vlastníka (já blbec). Mohu teď nějak zjistit, zda byl vůz skutečně odhlášen a případně jej odhlásit třeba vyžádáním si kopie velkého technického průkazu (pokud je tedy vůz stále evidován na mé jméno), pokud jsem ale kupujícímu nechala jak velký, tak i malý techničák? A může toto kupující nějakým způsobem zneužít - tedy kromě toho, že vůz neodhlásí a bude s ním kdokoli jezdit na mé jméno, čímž mohu přijít o body, nedej bože když s ním způsobí nějakou nehodu. Pojištění odhlásím na základě kupní smlouvy, takže tam snad riziko nehrozí. Předem díky za odpověď.

dani,

zjistíte to tak, že na Vaší evidenci vozidel se podíváte do databáze.

Opis techničáku Vám udělají, ale bez auto a kupce stejně nic neuděláte. Sice je zde někde návod od odborníka mzxy, ale asi moc nevyzkoušený.

O body nemůžete přijít, za pokuty můžete být popotahována. Vyzvěte kupce, aby se s Vámi sešel a doložil techničákem že j vše OK.

mzxy*

Nový zákon nezná žádné odhlašování, jde o zápis změny vlastníka, provozovatele nebo o změnu vlastníka i provozovatele současně.

Máte podat žádost, společnou, oba, a to do 10 dnů od prodeje.

Tak tu žádost podejte, jde o zádost o zápis změnay vlasntíka a provozovatele, podejte jí, vyplńte tam sebe i nového vlastníka, na úřadu uveďte že nový vlastník se k žádosti připojí 15 minut neboí z den a půl po vás a předloží úřadu vše co se má k žádosti přiložit podle zákona. nezapomeňte na občanský průkaz, trvejte na tom aby byla vaše totožnost ověřena.

Navíc můžete na úřadu žádat sdělení čísla jednacího které bylo žádosti přiděleno. Nikdo vám nemůže žádost vracet, protože úřady jsou zákonem zřízeny k přijímání žádostí.

Nového majitele obratem informujte že jste žádost podala, jemu běží 10-denní lhůta a hrozí mu sankce do 50 tis. Kč .

Závěrem ještě zopakuji pro některé nechápající čtenáře - původní a nový vlastník podávají společnopu žádost, lhlta k podání je 10-denní, pro oba...když první podá žádost den po prodeji a druhý se připoí v 9. den po prodeji a k žádosti přiloží vše co vyžaduje zákon, je vše OK.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ LHŮTA JE 10-DENNÍ §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

barbakan*
hodnocení

1x

Tak to auto prostě odtáhni a uvidíš,že se majitel brzy najde!

buss
hodnocení

0x

Maji ti policisté pravdu a jsou svědomití, kdo lustruje se eviduje a smrdí to průserem. Nechat se skrz takovou ptákovinu potrestat ... Odb. DSA to sdělí jen je-li právní zájem. A to je furt ještě ve slušném stavu, nerozebrané?
Nechat odtáhnout jako vrak, budou pak zjišťovat majitele a když nebude ...

hodnocení

0x

*sok*Jak víte, že auto nemá pojistku, když ani neznáte majitele?

cyril*

Jestli to nebude tím, že tyto informace jsou zcela běžně veřejně přístupné a majitel s tím nemá nic společného.

buss

Stačí když zná RZ

No to nestačí. To by policajti nemuseli kontrolovat doklady o povinném ručení (což vesměs činí). Pojištění lze téměř kdykoliv zrušit, to že se nepojistím jinde nikdo nezjistí až do první kontroly na silnici. Pokud s autem nejezdím a nedostavím se ani na TK, tak nikdy.

cyril*

Máte špatné informace.

xxx*

Tak tomu opravdu není a na jednu stranu díky bohu. Kdyby tomu, tak bylo jezdilo by bez pojištění ještě více aut, než dnes. Například zde se dá jednoduše zjistit, zda auto má pojistku. bezpojisteni.cz/...

hodnocení

vím to, protože jsem tu spz zadal semka: ic.ckp.cz/...

Je to luxusní vůz za spoustu peněz. nejedná se o žádnou průměrnou škodu octavii. A pravděpodobně to je ten důvod (luxusní a nádherné hezky vypadající auto), proč ho ještě neodtáhli. Vůz má sice prasklé čelní sklo, a prasklý přední nárazník, ale stále vypadá úchvatně a policie nemá důvod vůz zkoumat protože nebypadá jako staré nepojízdné vyřazené auto (na TK na RZ se pravděpodobně nekoukli). S vozem se už pěknou řádku let nejezdilo. já mám o vůz zájem protože jsem fanda značky a myslím, že by se toho majitel mohl chtít zbavit když s tím nejezdí už přes 5 let.

Hmmm, tak to vypadá na 2 možnosti. Buď majitel zemřel a dědici netuší, že to auto existuje, nebo jde o odstavené kradené auto, po kterém pátrání policajti už vzdali a kašlou na něj. Jen je divné, že ho ještě neodtáhli, po tolika letech neježdění musí to auto vypadat jako vrak, i kdyby vrakem nebylo (prázdné gumy, špína, rozbité okno...).

hodnocení

rozbité okno sice je, ale prázdné gumy se moc nepoznají, protože tam jsou nízkoprofilové gumy. a špína se časem omývá deštěm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]