Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doinstalování tempomatu - lze to?

Od: werw odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat jestli se dá doinstalovat tempomat do auta (mechanický plyn) u kterého nebyl výrobcem nikdy dodáván? Na internetu jsem našel různé sady ale cena 5-8 000 kč a to se mi zdá hodně...

Napadlo mě, vybrakovat ho z nějakého starého auta, které jej má... myslíte, že by to šlo? Napadá vás nějaký typ auta s mechanickým plynem?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

1x

Nevěřte každému, lidi toho nakecaj... Řešení je třeba zde: new.e-conrad.cz/...

hodnocení

0x

Tempomat je zařízení sloužící k udržování nastavené rychlosti vozidla. Zpravidla se na ovladači tempomatu nastaví požadovaná rychlost. Vozidlo poté tuto rychlost udržuje.

Části tempomatu

• řídící jednotka - jsou k ní připojeny veškerá čidla, regulátor i ovladač. "Mozek"celého tempomatu

• regulátor

• mechanický - podtlakový (ovládaného podtlakem z motoru a elektronikou), nebo elektronický (obsahuje servomotor) regulátor pomocí táhla ovládá šktrtící klapku motoru - tím přidává/ubírá "plyn"

• elektronický - je součástí řídící jednotky. Ovládá motor pomocí vestavěného krokového motoru škrtící klapky, kdy není škrtící klapka ovládána táhlem z plynového pedálu

• snímač polohy brzdového pedálu - při jeho sešlápnutí trvale odpojí tempomat z činnosti - je potřeba ho znovu spustit

• snímač polohy pedálu spojky - při jeho sešlápnutí odpojí tempomat z činnosti aby nebyl motor "vytočen"do vysokých otáček naprázdno

• snímač rychlosti vozidla - tato rychlost je porovnávána s nastavenou a poté regulována

tolik pár řádků z Wikipedie...

Když si představíš, co vše potřebuješ vybra(kova)t z nějakého auta, které má tempomat a napasovat to do auta, které výrobce na to nepřipravil, musíš všude namontovat ty 3 snímače, ŘJ, a regulátor a vše sladit a nastavit...

tak k tomu musíš mít zodpovídající vědomosti a schopnosti... podle toho dotazu je nemáš...

mechanickým plynem bych já nazval nějakou páčku s bovdenem, kterou se dá nastavit mechanicky "velikost plynu", ovšem tento způsob nebere ohled na potřebu a rychlost se mění v závislosti na zatížení, stoupání nebo klesání... na dodržování max. povolené rychlosti určitě vhodný není...

hodnocení

0x

Na instalaci tempomatu zapomeňte, ale můžete si namontovat tzv. ruční plyn, kdy z palubní desky na dálnici vytáhnete tzv. čok a nastavíte určitou polohu plynového pedálu ručně a pedál v této poloze drží. Samozřejmě se rychlost vozu mění se stoupáním a klesáním vozovky. Na rovině se rychlost ustálí.

xxxx*
hodnocení

0x

Tempomat se dodělat dá. Ale dělal by to jen úplnej magor. Z jinýho auta? Na to zapomeňte, to je nesmysl. Když pominu to, že by jste musel rozdělat svazky elektriky a vytahat vedení pro tempomat, tak by jste taky musel napasovat ovládání škrtící klapky na Váš motor a pochybuju, že by tam pasovalo. Nemluvě o správné funkčnosti ŘJ při instalaci v jiném voze. To je vážně nesmysl. Dejte si něco, nějakou zarážku, pod plyn a na plyn cihlu :). Máte tempomat zdarma a hned :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]