Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Novela zákona o dopravě

Od: milancukrar® odpovědí: 40 změna:

Dobrý den, kolegové poradci a řidiči.

V souvislosti s novelou "zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)," mě napadla otázka, jak studujete, dozvídáte se o novinkách. Spoléháte na někoho, kdo Vám to doručí, poradí? Nebo jen televize a tisk? (pozor na ně!) Nebo se pracně prokousáváte novelou?

Děkuji Milan

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkamatapat*
hodnocení

2x

Milane,když jsem ještě jezdil jako profík,měli jsme každoroční školení.Nyní coby důchodce jezdím podstatně méně a dokáži si vystačit s tím,co jsem se za celý život na silnicích naučil.Nespěchat (přesto jezdím poměrně svižně) ,předvídat a používat zdravý selský rozum.Různé ty návrhy o toleranci alkoholu mě nechávají chladnými,protože před a během jízdy zásadně nepiji.Jinak vycházím ze zpráv medií a zatím mi to stačí. Od roku 1967 kdy jsem sedl za volant V3S-ky poprvé jsem neměl nehodu z vlastní viny,dodnes jsem neinkasoval ani jediný tr.bod. Takže obrázek si můžeš udělat sám.Vždy platilo a platit bude,že řidič musí používat nejprve mozek.

hodnocení

Jiří, OK, chápu, ale je to o lidech, páč když jsem jel pomalu po Pardubicích a předjížděl kolo, v tom jsem přibrzdil a přerušil předjíždění, tak se kolega divil co to dělám...

řekl jsem, "tam byl přechod a nesmím předjíždět... tak čuměl že to nezná, a když jsem blikal u cyklisty i když jsem neměnil směr, tak opět...

Je to o znalostech a jak se kdo učí...

Z médií... dneska bych některé redaktory nechla klečet, když jsem četl slyšel, že se může řídit i po jednom pivu...

doplněno 04.05.11 17:43:

Martine, klidně bych mohl napsat opak, když jede dodávka a těsně míjí cyklistu, není přes ní vidět...

ale to jdeme jinam na (ne)slušné řidiče...

doplněno 05.05.11 11:10:

Nějaký člověče, to jako řidič určitě vyhodnotíte správně, páč není univerzální postup.

Blikání při objíždění, respektive předjíždění cyklisty je v hodně případech pěkná ptákovina..., pokud se tak děje například blízko nějaké křižovatky, odbočky ze silnice atd., tak to blikání může bezvadně zmást druhého řidiče, který v tom okamžiku neví, zda jen předjíždím cyklistu, nebo zda hodlám odbočovat...může z toho podle mne být i slušná nehoda..s nedáním přednosti v jízdě..a aktéři jen dodrží zákon..

A to říkám i když jsem sám cyklista...

stirecek*

Když vjíždím na hlavní s vedlejší, taky nevěřím těm co jsou na hlavní a blikají, že budou odbočovat, protože pak z toho může být velký problém. Jak píše Jiří, chce to hodně přemýšlet a hlavně předvídat, protože ježdění dnes a ježdění před cca 15lety je úplně jiné. Navíc blinkry dnes používá málo kdo anebo je zapíná pozdě.

Já tomu že někdo bliká také "preventivně" nevěřím...

Nicméně problém to ve smyslu "zmatení" dalšího účastníka silničního provozu být často může.

stirecek*

Už se mi kolikrát stalo, že dotyčný blikal, ale byl zabraný do rozpravy se spolujezdcem a nakonec jel rovně a že měl zaplý blinkr ho vyloženě netrápilo. Třeba dneska jela přede mnou postarší paní a z ničeho nic zastavila, když jsem ji chtěl objet, zase se rozjela, ale po dvaceti metrech opět dupla na brzdy, tak jsem ji začal objíždět a když už jsem byl vedle ní, začala blikat do leva a ještě mávala rukama, proč se tam seru - přitom tam nebyla žádná odbočka, jen chtěla zaparkovat podélně v protisměru. Tušil jsem to, tak jsem vedle ní zastavil a snažilse vysvětlit, že příště má blikat dřív než nějaký úmysl spáchá. Ale takhle u nás jezdí každý druhý, takže člověk nemůže věřit ničemu/nikomu.

nejakyclovek*

jak to tedy s tim cyklistou vyresit? pokud jej predjizdim v blizkosti nebo na krizovatce, bliknu jen jednou tam a jednou zpatky, pres osobni auto ten cyklista jde videt, ale za velkym autem nikoli

cyril*

Na "dobrého" učitele autoškoly je to odpověď mizerná.

nejakyclovek*

mate lepsi napad, jak dodrzet pravidlo - tedy dat znameni o zmene smeru jizdy, pri predjizdeni cyklisty - pred krizovatkou, nebo v krizovatce?

cyril*

Nepochybně ano. I jako běžný řidič bych se řídil jindy Vámi propagovaným zákonem 361/2000. Není na tom přeci nic složitého. ;)

nejakyclovek*

pak ten blinkr stejne date...pokud ne, letite od zkousek, co vam mam povidat ;)

jesli a jak kvalitne je napsany zakon, je zase rec jina. kazdopadne zakon se neda chapat pouze jako matematicka rovnice bez selskeho rozumu. kdybychom chteli slovickarit, byla by obsahem jednoho naseho zakona cela tlusta kniha jako bible.

- uz jenom vysvetlit pojem "soubezna jizda" tak, aby byl jasny i tem, kteri zakon chapou "matematickou" logikou (to je to nase nase slovickareni), zabral by - nikoli 2-3 radky, ale celou studii.

jen tak pro ilustraci, jak vidno, bez vlastniho rozumu bychom brzy mohli na cestach take jezdit podobne, jako pan z videa, ktery tvrdi, ze nepredjizdi zprava, nebot se jedna o soubeznou jizdu...

www.youtube.com/watch

1jara*

Tak to praktikuji také.

buss

nejlepší by bylo se zeptat toho poslance(ců), co to navrhli, popř. přečíst důvodovou zprávu co je k tomu vedlo. Nicméně i blbý zákon je platný a účinný. Ale může jim o tom napsat ...

hodnocení

busssi, je to panPakosta, vy najdete důvodovou zprávu lehce, páč víte přesně kde hledat a odkaz nám se umístíte. Já Vám děkuji.

Znám řidiče, kteří tvrdí, že na železničním přejezdu se nesmí přeřazovat rychlostní stupně. Tito lidé jezdí pravděpodobně ještě podle vyhl. č. 80 nebo 141.*stop*

cyril*

Omyl! Ti jezdí podle toho, co kde zaslechli a mnohdy mají tolik sebevědomí, že to jsou schopni radit jiným.

hodnocení

2x

Milane, já mám takový zaběhnutý rituál v této oblasti. Když se u počítače nudím spustím si zavolantem.cz/... a odlikávám bezmyšlenkovitě odpovědi, keré mně jsou jasné nebo mně nezajímají. Otázky u kterých si nejsem jistej si typnu a hned vyhodnotím. Někdy narazím na neznalost a někdy zjisím, že jsem blbej. Takto se udržuji v kondici, seznamuji se s novinkama nebo si osvěžím, co jsem pozapomněl. Nejhorší je jezdit bez přemýšlení. Jistě mně dáš za pravdu, že takových je čím dál víc.

hodnocení

docente, naprosto s Vámi souhlasím...

doplněno 05.05.11 20:50:

Loizo ale musí...

Milane, pro slušné řidiče, kteří před jízdou zásadně nepijí alkoholické nápoje, jsou novinky v zákoně o silničním provozu nepodstatné. Ani novou lékárničku si nemusíme kupovat :))

buss

ani zimní gumy povinně?

jarda3*

To snad kazdy normalni ridic ma, pokud se chysta vyjet do snehu...

slonbonjohn*
hodnocení

1x

Milane, já spoléhám na TEBE. Jestli sem jednou napíšeš nějakou bejkárnu a já se budu neoprávněně dohadovat s PACHem, tak si tě najdu.*frajer*

hodnocení

slonbonjohne, Snažím se nepsat zde bejkárny, alespoň o tom nevím. Pro své známé dělám školení na chalupě. Několikrát ročně. Za řízkovou pochoutku.

buss
hodnocení

0x

Spoléhám na sebe psp.cz/...

pecenkav*
hodnocení

0x

Jak kdy, pokud je mi to najak divny, tak se kouknu do zakonu, ktere se snazim co nejcasteji aktualizovat

jarda3*
hodnocení

0x

Kaslu na zakony, jsou uz tak slozite a zamotane, ze to stejne nemuzu postihnout ;) Z toho posledniho je mi jasny, ze na prehledny silnici v obci, nejlepe 4-proudove, pojedu 49km/h a muzu si dat obcas pivo :)

hodnocení

Jardo, tak to není, v obci (ne)můžete jet 53-55km, a to pivo v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ!

jarda3*

Ja vim, ale bavi nekoho neustale sledovat tachometr misto provozu? Staci chvilka nepozornosti a je krasna fotka doma... A to pivo resim jak kdy - kdyz vim, ze tak 2h nikam nepojedu, tak si ho dam uz dlouho, nameri se prd nebo urcite do 0.2...

ar*
hodnocení

0x

Milane zdravim, že dnes schválili změnu jsem se dozvěděl z TV, ale konkrétní věci si budu "dohledávat"na patřičných www stánkách. Na media se v tomto spolehat nedá, jejich přesnost a prvdivost je na úrovni Rudeho Práva.

doplněno 03.05.11 20:37:

Těch www. stránek je několik, které používám mdcr.cz/... , portal.gov.cz/... , sbirkazakonu.info/... , sagit.cz/... Je pravda, že někdy je to tak "srozumitelně"napsané, že si přečtu i názor JUDr. Tomáš Beran na Autowebu.

doplněno 03.05.11 20:50:

Tak ten ten tvůj odkaz jsem neznal, ale už je mezi ostatnimi v záložkách. Díky.

hodnocení

are, na kterých stránkách, o to mě taky jde, kde kdo čerpá informace... ne jen sněmovní tisk, který je dosti složitý dopasovat do zákona. Viz dneska předkladatel pan Pakosta nevěděl jak a co přesně schválili.

doplněno 03.05.11 20:47:

are,. hm, tak to jsme stejně...ještě polopatický výklad složitého třeba na (ale pozdě) 78.80.8.168/...

pecenkav*

Ja si kupuju CD tady:http: //www.vsechnyzakony.cz/

jarda3*
hodnocení

0x

No ale jinak taky vychazim z ruznych for a diskusi, tam se to rozebere nejlip...

hodnocení

jardo, prosím, ze kterých for?

díky

nejakyclovek*
hodnocení

0x

na strankach mdcr.cz jsou ty novely spolehlive a zatim to vzdy delali tak, ze kazdou novinku nebo rozdil zvyraznili barvou nebo skrtli primo v tom textu

hodnocení

nejaký člověče, omlouvám se, ale zrovna mdcr.cz není spolehlivý, viz

mdcr.cz/...

dneska tam mají poslední novelu z roku 2008.

Nebo se špatně koukám?

doplněno 03.05.11 21:53:

nejaký člověče, prosím odkaz na 361... mdcr.cz?

nejakyclovek*

to je mi nejake divne...ja mam od tama stahnutou novelu a zlute jsou tam vsechny zmeny vyznaceny

doplněno 03.05.11 21:44:

mozekjekamos.ic.c/...

doplněno 03.05.11 21:44:

nahral sem to na svuj web

hodnocení

0x

Nestuduju, jen vzdy behem jizdy odhadnu, jak by to asi zrovna dneska mohlo platit.

stirecek*

Axus - :) nápodobně, stále dodržuju rychlost a jestli si dát pivo nebo ne mě až tak nezajímá, protože před jízdou zásadně nepiju, jen se občas rozmýšlím, kterou lékárničku si vzít, která by mohla asi platit dnes?*ee*

hodnocení

0x

Asi jedekrát týdně se podívám do Sbirky zákonů na novinky, aplikace.mvcr.cz/... pokud potřebuji nahlédnout do úplného, aktuálního znění nejdůležitějších zákonů, použiji business.center business.center.cz/...

1jara*
hodnocení

0x

Mám souseda který je autoškolák, někdy dáme pokec a takový ty novinky vykecá, nedělá s tím tajnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]