Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jezdím teprve pár měsíců s Citröenem AX 94 a jeden můj známí, který jezdí oktávkou a běžně vyřazuje na neutrál třeba při jízdě z kopce, mi doporučil ať to dělám také za účelem nižší spotřeby paliva. Někde jsem ale četl, že to není dobré. Proto bych se zde rád informoval o skutečnosti.
Děkuji!
Ano
desítky textu bylo již o tomto napsáno.
Františku, je to případ od případu, kopec od kopce. Je kopec, ze kterého vyřadím, ale někdy tam nechám i rychlost. Páč pokud tam rychlost zůstane, sice máte nulovou spotřebu, ale zase o hodně méně dojedete. Pokud vyřadíte dojedete daleko.
zkuste si to někdy nechat tam rychlost, nebo jet nechat volně. Záleží zdali potřebujete dojet k semaforu, nebo brzdit před dojíždějícím autem.
doplněno 02.05.11 19:05:příklad, v HK u tesly jedu ze svahu svítí červená, když tam nechám rychlost, nedojedu ke křižovatce, tak jedu na neutrál, když zjistím že to dojedu , vrazím tam rychlost a brzdím motorm...
doplněno 02.05.11 20:20:doplněno 02.05.11 20:24:doplněno 02.05.11 21:25:o jaké bezpečnosti se tu píše? jako že jedu z mírného kopečku, vidím kolonu, tak vyřadím a dojedu k nim, Když tam nechám rychlost nedojedu a budu muset akcelerovat. Kdo na tom vydělá?
doplněno 03.05.11 20:50:Pardubice, České Budějovice, Český Krumlov a zpět...spotřeba Fabie1,4 benzin, 5,4litrů
Ano
Vyřadit a jet na volnoběh je výhodné tehdy, když je před Vámi dlouhá a volná cesta z kopce a kdy nepotřebujete brzdit motorem. Já to dělám tak, že rozjedu vůz třeba na 120 km/hod, vyřadím a jedu stále rychlostí okolo 100 km/hod při spotřebé 0,5 litru nafty za hodinu (spotřeba volnoběhu). Takto ujedu podle terénu 2 i více kilometrů. Kdybych nechal zařazeno, tak abych neztrácel rychlost, musel bych držet trochu stlačený plynový pedál a spotřeba by byla dejme tomu 5 litrů nafty na 100 km. Když takto postupně ujedu 100 km cesty, tak jsem ušetřil 4,5 litru nafty! Navíc při volnoběžných otáčkách se šetří i motor, který takto déle vydrží do GO.
Zajímavé GO se dnes, až na výjimky vůbec nedělá, ale hlavně by mě zajímalo, jak jste dospěl k závěru, že tímto stylem motor vydrží déle "dejme tomu bez závady"
doplněno 02.05.11 20:18:Jinak já zásadně nechávám zařazen rychlostní stupeň. Škoda Octavia I 66kw / Škoda Octavia II 77kw. U OI se držím tímto stylem s průměrnou spotřebou kolem 4l/100 u OII kolem 5l/100. OI má najeto 370Tkm +- a OII mí 240Tkm +-
doplněno 02.05.11 20:18:Vyjímku tvoří dojíždění na křižovatku. Tam raději vyřazuji.
Ano
K té výdrži motoru odpúovím otázkou. Dáme vedle sebe dva stejné naftové motory. Jeden poběží na volnoběh a ten druhý na 4000 ot/min. Který se dříve porouchá?
Za prvé kdo jezdí s dieslem v průměru na 4000 ot/min zadělá mu na smrt tak jako tak. Za druhé motor při jízdě s kopce je v zátěži (se zařazeným rychlostním stupněm). Takto to prostě srovnávat nelze! Řekněte mi přímo důvod proč motor vydrží méně.
Ano
Tak si vezměte tu skutečnost, že opotřebení třecích ploch závisí na dráze, kterou tyto plochy v pohybu po sobě urazí. Dalo by se spočítat, jakou dráhu za hodinu urazil píst ve válci s otáčkami dejme tomu 950 za min a když se Vám zdá 4000 pro diesel moc (na STK to při emisích vytočí i přes 5000), tak kolik urazí při 2500 za min. Rozdíl bude značný a tím i míra opotřebení těchto srovnávaných motorů.
To, že ho na STK krátkodobě vytočí na přeběhové otáčky, nemá nic společného s častým ježděním na takovéto otáčky. Motor je od výroby konstruován, tak aby většinu času strávil v zátěži. Pokud ho necháte klafat rok na volnoběh, tak pokud to náhodou přežije, tak bude mít výkon asi jako již zmíněný trabant. Razantním způsobem nedojde k snížení životnosti, ani u jednoho ze stylů jízdy z kopce. A to, že píst urazí delší dráhu v takto malém měřítku, má na životnost motoru, asi takový vliv jako 1/10000 Viagry na slona.
Aloisi ono to až tak není pravda, samozřejmě, že motor ve vysokých otáčkách trpí, ale on nemá rád ani nízké, nejlíp mu je v těch středních a s částečným zatížením. Na volnoběh bojuje sám ze sebou, musí pohánět několik věcí najednou a navíc se nerovnoměrně prohřívá. Co to asi udělá s hlavou, když ho vytočíte do vysokých otáček a pak vrazíte volnoběh? Rozehřátá hlava je tím rázem (pokud nemá el.pumpu) málo chlazená...až sjedete z kopce a dáte opět plný kotel, zase se musí rychle rozehřát, takže daleko víc musí vzdorovat tepelným výkyvům a pnutí než když jedete plynule s kvaltem z kopce. Starší motory taky můžou mít problém s nízkým tlakem oleje, takže volnoběh může hůř mazat, ale to se týká vyloženě těch opravdu straších aut. Jinak těch 4tis ot s dieslem je taky ptákovina, můj předešlý focus 1,8tddi točil 4000t až někde při 180 a tak člověk běžně nejezdí, stejné +-otáčky má i oktávka1. Teď mám 1,6tdci s dlouhými převody a 4000tisíce na pětku nedám, to bych musel jet nějakých cca 215km!h, novější auta už prostě nejdou vytočit na 5 či 6tku do maxima výkonu, protože motor to nedotočí. Neříkám ale, že se s trojkou občas nepodívám na omezovač, ale to jen z důvodu, aby nezatuhly lopatky turba.
Ale s jednou věcí s vámi souhlasím, původní motory s velkou kompresí mají opravdu velký brzdný účinek,takže se muselo jet i z kopce s plynem, auto jinak dost brzdilo. Dnešní diesel s nízkou kompresí dojete o hodně dál než předešlé motory, takže neutrál nepoužívám vůbec, leda v případě, že dopředu vím, že budu zastavovat na stopce, semaforech atd.
Ano
Při mém stylu jízdy (vytáčím max. na 2500 ot/min) se o teplotní šoky na hlavu motoru při vyřazení na neutrál nebojím. Naopak pozoruji, že když s kopce brzdím motorem, tak mi teplota chladící kapaliny podstaně klesá až na 1. čárku. Jinak také pozoruji, že na 5. rychl.stupeň motor téměř nebrzdí. Když dopředu vím, že budu zastavovat, tak postupně podřazuji až na 3 a až mi klesne rychlost pod 40 km/hod tak teprve vyřazuji na neutrál, neboli snažím se brzdit motorem co nejvíce.
Já běžně jezdím v pásmu od 1500-2300ot dálkové, město od volnoběhu do dvou tis. Ty teplotní šoky samozřejmě motor vydrží, ale nemá to rád, v běžném provozu to ani nejde jinak, ale když se z vysokých otáček dá neutrál, hlava je míň chlazená, protože se zpomalí vodní čerpadlo a voda je horká, při brzdění motorem se pumpa točí pořád ve stejných otáčkách, takže chladí plynule a motor chladí i nasávaný vzduch, takže ten "přechod" teplot je plynulejší a výhoda je v tom, že do motoru nejde žádné palivo. U těch benzínů je to trošku jinak, teoreticky se možná dá ušetřit nějaká kapka benzínu při sjíždění kopce na volnoběh, ale mezitím vychladne katalyzátor a ten pro správnou funkci potřebuje určitou teplotu, takže pod kopcem zase řídící jedntka dává bohatší směs, aby se kat rychle rozehřál a ve výsledku může být spotřeba ještě vyšší. Prakticky se dá ovlivnit spotřeba předvídavým stylem jízdy, využít hmotnost a dynamiku vozu, vyhodit z kufru zbytečné kila, nafoukat gumy, rozumně využívat spotřebiče, klima, otevřené okna atd - neutral nebo ne, rozdíl nepoznám, dálkovou jezdím za 4,0litru na sto s dnešním 1,6TDCI a za čtyři jsem jezdil i s litinou 1,8TDDI nebo 1,8D. Jediné co bylo znát je rozdílný brzdný účinek těch motorů, nízká komprese dělá divy, auto dojede o hodně dál.
Ano
A co byste stirecku řekl na zásadu přejíždět větší nerovnosti na silnici nebo špatné železniční přejezdy s vyřazeným rychlostním stupněm. Domnívám se, že ty nárazy na hnací polosy přenášené do rychlostní skříně a přes spojku i do ložisek motoru škodí.
Na tohle téma je škoda mluvit, četl jsem že naše vláda chystá zpoplatnit i silnice první třídy - podle stavu mi všechny připadají jako třetí třídy, alespoň ty, po kterých jezdím. Přes koleje mírně s plynem, rovné koleje jsou třeba v Rakousku, u nás jsem je ještě neviděl. Přes díry pomalu, někdy na poslední chvíli stihnu možná šlápnout na spojku, ale snažím se přizpůsobit jízdu a vyhýbat se, kličkovat, hlavně když mám v autě pět metráků nákladu. Ono jet do kopečka na volnoběh jaksi nejde, dolů je to lepší. Dvouhmoťák zadarmo není a podvozkové díly taky něco stojí.
Myslím si, že otázka úspory je celkem nezajímavá, větší problém nastane, když vám při jízdě na volnoběh chcípne motor. Pak během chvilky jste bez posilovače řízení a hlavně brzd a to už je pak problém.
Ano
A co Vám v takovém případě brání zařadit odpovídající rychlostní stupeň, abyste oživil posilovače?
Ne
A co Vám v takovém případě brání zařadit odpovídající rychlostní stupeň, abyste oživil posilovače?
Co brání? Povětšinou panika, nejde ani tak o brzdy, ale o posilovač řízení. Brzdy ještě pár zabrždění dají, ale v okamžiku kdy chcípne motor má řidič dojem, že má zamklý volant. Podle Murphyho zákonů se to, pochopitelně. stane v zatáčkovitém úseku a o veselé příhody je vystaráno. Můj šéf takto šetřil, až ušetřil totálku Laguny. Přesně tímto popsaným způsobem ji poslal do lesa.
Dobrý den. Když Vám při jízdě z kopce chcípne motor, tak další chcípaní je v pořadí : posilovač řízení, posilovač brzd, posilovač svěrače tlustého střeva, auto, řidič. Konečná nemocnice, po neúspěšné resustitaci převoz 150 cm pod zem na hřbitov, nebo do Pelhřimova. S pozdravem Laďa
Já se tedy nechci nějak zapojovat do této již několikáte debaty o (ne) vyřazování. Já osobně nevyřazuji, ale to není důvod příspěvku.
Důvod je reakce na promona a tvrzení, že "kdy chcípne motor má řidič dojem, že má zamklý volant". S tím tak docela nesouhlasím, posilovač je potřeba hlavně při točení volantem na místě a vyloženě pomalé jízdě. Při normální (cca 70-90 km/h) posilovač není téměř potřeba. Dnešní moderní "elektroserva" jsou už přímo takto konstruována , kdy čím vyší rychlost tím je účinost menší a opačně.
Dokonce u některých aut s klasickým posilovačem, byl a je problém, že je posilovač při vyších rychlostech až moc účinný a není žádná odezva do volantu. Jízda takovým autem je pak nepříjemná.
doplněno 02.05.11 23:44:Spíše byl dříve problém, že si "spořílkové" motor sami chcípli , pak si dvakrát řibrzdili a když bylo opravdu potřeba, tak podtlak byl v háji a než si uvědomili, že je potřeba se do pedálu pořádně opřít, bylo už pozdě. Ty ještě "šikovnější si dokonce za jízdy zamkli volant.
doplněno 03.05.11 19:17:Ale pánové já mám taky na přední nápravě litinový , dieslový pětiválec 2.4 a rozhodně to není žádný drobeček (pohotovostní 1700 celková 2100) a normálně "kočírovat" jde. Nemám problém ani u Transitu. Jediné kde jsem měl opravdu problém z řízením bez posilovače byl SKOT OT 64, tam je to pak opravdu "pro dva". Posilovač opravdu není servo.
ARe, já tě posadím do mého Galaxy. A poznáš co to udělá, když v 70km/hod chcípne motor. . To je opravdu, téměř jako když ti zamknou volant. Celková váha kolem 2t, a 2,3l motor na přední nápravě dělá své. Je to sice o řidičské zkušenosti se nenechat vylekat, ale...
Stejně ale vyřazuju, tedy většinou. A důvod? Galaxy přestává dávat palivo někde kolem 2200-2300 ot. Takže já myslím, že je to auto od auta. Když sednu do firemní fabie, tak mám pocit že to motorem vůbec nebrzdí, tam je to úplně jedno, stejně před tou křižovatkou musím na brzdy. Na rozdíl od svého Gal.
Ale takové kopce jako třeba z Božího Daru dolů do Jáchymova už nikdy více s vyřazeným stupněm. Tam jsem na dovolené málem upekl brzdy. Trochu jsem ten "kopeček" podcenil.
Přesně tak,mám taky Galaxy (v naftě),jednou jsem zkusil za jízdy zhasnout motor a měl jsem co dělat,abych to ukočíroval-bez posilovače to jde hodně blbě...
Jinak z mírného kopce kvalt vyhodím (nejedu-li v koloně),z prudkého zásadně nevyřazuji.A s tím rozdílem teplot,který by škodil motoru,to není zas tak horké.
Ne
"kdy chcípne motor má řidič dojem, že má zamklý volant". S tím tak docela nesouhlasím"
Tak s tím teda souhlaste, mám 2 t těžkého JEEPa a když nejdou posilovače (praskl řemen), tak prostě nezatočíte. Respektive zatočíte, ale vyžaduje to neskutečnou sílu, s čímž ale v tu chvíli vůbec nepočítáte a tak prostě jedete rovně. Na přemýšlení obvykle nemáte moc času.
pokud vim tak kdyz je vypnuty motor tak se nezamkne volant,zjednoho duvodu klicek v zapalovani)
Ano
Tak to s Vámi souhlasím, to riziko tady je. Ještě se mi však nestalo, aby mi motor běžící na volnoběh chcípnul. Pokud by byl chod motoru na volnoběh nespolehlivý, tak se samozřejmě nesmí při jízdě rychlostní stupeň vyřazovat!
V takovém případě mi v tom brání třeba špatné synchrony v převodovce, ale i při nové převodovce není problém v tom zařazení, ale v tom zjištění, že ten motor chcípnul, protože jeho chod je tak tichý, že rozdíl nepoznáte a kontrolka dobíjení a mazání, která to indikuje, nemusí být příliž zřetelná. Já vyloženě nezbrojím, proti jízdě na neutrál, ale jde mi o to, že by i s touto eventualitou měl tazatel počítat, aby nebyl překvapen, když najednou pod brzdovým pedálem je "cihla".
Ano
tesyku, jaký problém? za dvě vteřiny nastartujete, brzdy stále brzdí, posilovač... i bez posilovače lze řídit...
Problém žádný, pro zkušeného řidiče pohodová situace a času dost...pro nováčka dvě vteřiny před smrtí. Neberme to vše jako absolutní pravidla, jen jde o to vědět, CO nás může překvapit...
Ne
Když pojedu pouhých 50 km/hod a těsně před zatáčkou zjistím, že mi nejde posilovač řízení, jsem za ty vaše 2 vteřiny, než nastartuju, 14 m od silnice v lese.
Ne
Záleží jaký kopec, pokud musím dole brzdit, tak ne, pokud dojíždím na rovině, není-li příliš prudký tak ano.
Ano
V případe Trabantů a Wartburků to nebyl žádný zlozvyk, ale normální provozní stav, protože tyto vozy měly volnoběžku ) A mimochodem, kdyby ji neměly, tak by spotřeba enormě stoupla!
U dvoutaktu nebyla volnobezka kvuli spotrebe, ale kvuli nebezpeci zadreni, kdyz by prave motor zustal pri jizde z kopce ve vysokych otackach diky zarazene rychlosti bez dostatecneho privodu smesi benzinu s olejem (brzdeni motorem). Takze se z kopce nemusel kvalt vyrazovat, ale motor stejne bezel na volnobeh a samozrejme se s nim nedalo brzdit, prave aby se nezadrel.
Můj pohled:
Osobně si myslím, že je to hodně o citu k autu a pohled na to mám jako Milancukrar. Raději jezdím se zařazeným kvaltem, ale pokud je klesání mírné a motor by auto zpomalil příliš, dám neutrál. Přestože mi palivo platí zaměstnavatel, tak je pro mě šetření palivem takový koníček a tento způsob používání kvaltu a neutrálu mám odzkoušený jako nejúčinnější.
Z hlediska bezpečnosti jízdy zvláště s vozidlem v horším stavu se přikláním k jízdě s kvaltem - šetří to brzdy a zaručuje posilový účinek.
Mam stary auto megan nafta a stim se da krasne brzdit motorem skratka nevyuzivam skoro brzdy ale nekdy me to rozciluje jak moc ten motor brzdi,Ale je preci blbost vyradit rychlost ve 100kmh rychlosti kdyz stejne ji tam kopneme ve zhruba stejjne rychlosti a ten motor dostane kopanec takze i spotreba muj nazor,jeto blbost at mate jakykoliov auto nicite motor
Ano
Teď jsem zjistil ještě jednu dobrou věc. Je známo, že pohon kompresoru klimatizace spotřebovává nemalou část výkonu motoru a tím má i vliv na spotřebu paliva. Odhaduji to na 1 litr nafty na 100 km jízdy se zapnutou automatickou klimatizací. Zkusil jsem jet s vypnutou klimatizací a zapínal jí pouze při jízdě s kopce, kdy jsem brzdil motorem. Motor měl výrazně silnější brzdný účinek než při vypnuté klimatizaci. Při jízdě s kopce se mi prostor kabiny pěkně a zadrma vychladil)
s tou klimou se to píše, něco bere, to je jasné, ale litr. Včera, stejná trasa, 90% I. třída, 300 km brzy ráno bez klimy, čas 3:20 spotřeba 6,1 odpoledne s klimou kvůli vedru nebo dešti (odvlhčuje) čas 3:35 spotřeba 5,6. Tak kde je spotřeba klimy? Zátěž stejná, zpět jsem byl jen o oběd těžší ovšem o cca 20-více l paliva lehčí.
Co se jízdy z kopce týče, neexistuje univerzální odpověď. Záleží co je přede mnou a co bude pod kopcem, co je za mnou, počasí ... Jedu po prázdné silnici a následuje rovina nebo protikopec, vyřadím, jedu za kamionem, řadím 3 ať nestojím 2,7 km na brzdě, je ledovka, řadím třeba i 2 ...
Já jsem zase četl - na fordím fóru, že každá osoba v autě navyšuje spotřebu o půl litru
Klimatizace odebírá cca 1kw výkonu a jelikož by žrala 1litr paliva na sto km, kolik byste musel mít spotřebu při jízdě na cca 40-50kw? 40-50litrů? Klima reálně může odebírat +- jedno deci na sto. A jestli vás brzdí víc z kopce, zadarmo to taky není, protože auto dojede kratší úsek.
Já fakt nevím, proč tady řešíte každou kapku paliva. Já ...tedy proč kupovat auto s klimou, když pak budu šetřit na palivu...nákup auta bez klimy vyjde levněji hned o dost peněz, takže mi nepřijde rozumné, platit za výbavu, kterou nepoužiju. Na druhou stranu, spotřebu... jestli s klimou nebo bez, jestli mám naloženo 5metráků nebo ne, ať je zima nebo léto...na stejné trase jezdím úplně stejně za 4,0, pokud to drtím stylem plyn brzda rychlostí co dovolí terén, tak samozřejmě jde spotřeba nahoru.
Ne
Tak zaprve tim, ze nechate zarazeno tak pomahate brzdam pri pripadne nutnosti je pouzit a za druhe podle palubniho pocitace pri zarazenem kvaltu je spotreba na NULE, zatimco na neutral to budou nejake 2-3 litry na hodinu...Nehlede na to, za pri nekontrolovatelnem rozjeti auta se Vam nemusi podarit zaradit rychlost...atdatd
Ano
ing...
"Tak zaprve tim, ze nechate zarazeno tak pomahate brzdam pri pripadne nutnosti je pouzit"... pokud ale dole pod kopcem NEPOTŘEBUJETE zastavit, jen volně dojet. je právě brždění motorem špatné, páč tak daleko nedojedete...
"...pocitace pri zarazenem kvaltu je spotreba na NULE, zatimco na neutral to budou nejake 2-3 litry na hodinu" s tím nesouhlasím, moje jednotak ukazuje od 0,7 do 1,5 litru (třeba je to tím, že mám Fabii)
"nehlede na to, za pri nekontrolovatelnem rozjeti auta se Vam nemusi podarit zaradit rychlost" to snad nemyslíte vážně? vy řídíte nekontrolovaně auto? už se Vám stalo že jste tam nemohl dát rychlost?
...zastávám názor, že je důležité pro správné rozhodnutí o (ne)zařazení rychlosti SITUACE pod tím kopcem, co tam hodláte dělat...
Ne
Ano, při větším rozjetí auta se Vám nemusí podařit zařadit rychlost. Stačí, když nemáte zcela v pořádku synchrony (což za běžné jízdy nemusíte ani poznat.
doplněno 07.06.11 09:21:"pokud ale dole pod kopcem NEPOTŘEBUJETE zastavit". Potřeba náhle zastavit nemusí být až pod kopcem. Ještě jste nepotkal na silnici srnu, nebo kance? (oni se většinou ani nerozhlédnou a klidně před Vás vyskočí z roští).
Můžu vědět, co máte za auto, když vám nejde zařadit za jízdy? Tedy já aspoň předpokládám, že tam ve stovce necpete jedničku...
Ne
Jakékoliv auto s ojetými synchrony (to mi můžete věřit, pár jsem jich v životě řídil).
K té jedničce ve stovce: měl jsem kdysi půjčeného Trabanta a totálně mi selhaly cestou z kopce brzdy (včetně ruční). Vzhledem k tomu, že Traboš moc motorem nebrzdí, mi nebylo veselo. Nakonec se mi tam podařilo nacpat spátečku a pod plynem přez spojku auto zastavit. Manželka pak vyskočila a podložila kolo kamenem.
Pokud by to bylo u starého náklaďáku, tak bych to s tím řazením pochopil. U většiny běžných starších vozů mohou být unavené synchrony možná na jedničce nebo dvojce...trabanta bych dnes považoval za hodně velký extrém na srovnání, ono jízda samotná s takovým autem je hodně nebezpečná a nakonec jste se přesvědčil sám. Navíc u toho dvoutaktu mi uniká výhoda úspory jízdy na volnoběh.
Ano
magdone, jelikož je tam , tak zareaguji, pášč určitě to myslíte s humorem. Přeci nebudu jezdit z kopce s rachlostí jen že se tam může objevit srna, pes kočka...
Každý najdeme příklad proč tu druhou alternativu nepoužít. já se domnívám, že je zbytečné z kopce nechávat rychlost... jiní se obávají nebezpečí čehokoliv...je to na rozhodnutí a hlavně ZDŮVODNĚNÍ toho čeho každý chce. Přeji všem klidné cestování
Ne
No s humorem to sice bylo, ale stejně bych to nepodceňoval. A co se týká otázky, zda vyřadit, či ne, asi neexistuje jednoznačná odpověď. Každý kopec, každá situace, každé počasí, každá silnice, každé auto a v neposlední řadě i každý řidič vyžaduje jiný způsob jízdy.
Lepší je jet bez kvaltu.Auto se rozjede a pod kopcem pak jedete zadarmo ještě kus pod kopcem.Když brzdíte s kopce se zařazeným kvaltem,tak auto zbytečně brzdíte a pod kopcem hned musíte přidat plyn.Jedině antitechnický exot tvrdí opak.Ta spotřeba paliva na volnoběh motoru je zanedbatelná.Když se brzdí motorem s ubraným plynem,auto sice nic nebere,počítač vypne vstřikování paliva,ale pod kopcem musíte o to dřív šlápnout na plyn a sežerete ještě víc než když máte vyřazený kvalt.Vyplatí se to jen při nějakém delším klesání,aby se šetřily brzdy,ale na konci klesání stejně vyřadit kvalt a pořádně to rozjet na neutrál.
Mimochodem,ještě nikdo tu nenapsal,jestli tím vaším slavnym vyřazování z kopce,dodržujete předepsanou rychlost...Nejvíc eko je co nejméně šlapat na plyn a brzdu,jak si každý udělá,tak to má..určitě nebrzdim,abych pak přidával a naopak,nepřidávam,pokud pak musim brzdit...vím logické...ale...
Ne
To není moc správně položená otázka, takto obecně., Záleží přece na terénu, vidím dopředu kde dojíždím, na kolik se to rozjede, je dole snížená rychlost, křižovatka, zatáčky ... Smysl to má, když jde o přehledný terén, nic mne nebude nutit brzdit, takže dojedu, zařadím (někdo i meziplyn) a valím dál.
Co se týká chcípnutí motoru, jezdit s něčím takovým ...
př. denně jedu svah 2 km, pouze na 5, jiní nedočkavci předjíždí vesele.. ale, dole je křižovatka a stopka, a oni dupou na brzdy! Nicméně je to jejich problém. Tady vyřadit nemá smysl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.