Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupil jsem si dnes motocykl s úmyslem, že si ho nechám přes jaro a léto a na podzim jej prodám, zákonnou pojistku uzavřenou mám.
Nechce se mi zbytečně vyhazovat peníze za přepis. Zajímá mě zda jej musím přihlašovat či ne? Může se mi něco stát? Co na to silniční kontrola policie?
Děkuji
Pokud máš značku, doklady (TP+ORV,tzn.velkej plus malej techničák),tak není problém-k drandění potřebuješ pouze malej značku,platnou TK a povinné-je jedno kdo je zapsán jako vlastník,provozovatel-dokonce i je-li motorka v polopřevodu( odhlášeno na..,třeba tebe nebo kohokoli jiného)-prostě platné osvědčení(ORV-malej techničák)-a to i když je stříhnutej,perforovanej apod.tím nepozbývá své platnosti-je to pouze svévole úředníků jak jakože donutit lidi k doregistraci(a tím případnému placení ekovýpalného)-akorát,že úřadové nerozlišují-novější auta,starší,moto apod-pro "jistotu znehodnocují" vše co se jim dostane do rukou...
kelnere, co udělal prodejce s techničákem?
jestliže nebude nikde Vaše jméno v techničáku, hrozí Vám sankce až 30 000Kč.
Minulý týden se to zde řešilo.
Jaké máte doklady k vozidlu?
doplněno 26.04.11 17:14:erikchu, lze polemizovat a zabíháme do detailu, kličkování mezi předpisy. Ale "A" prodá vozidlo "B", a nechá ho zapsat do registru odhlášeno převedeno na: "B". Vše OK. Teď ale "B" nedohlásí na sebe, a prodá "C", ten zase "D" atd. V registru není zápis o "D" vůbec nic a jako majitel se dopoučtí přestupku. Těžko bude asi tvrdit, že má auto půjčeno od "B"...
policie zadokumentuje a předá evidenci vozidel. Správní řízení ...sankce až 30 000Kč.
případ osd případu najeme pro a proti.
Zkuste odpovědět tazateli "A", když sdělí, já jsem splnil vše podle zákona a stále někdo jezdí s doklady na moje jméno...
doplněno 26.04.11 19:47:erikchu, ale když řekne, že to má půjčeno od toho co má jméno v malém techničáku a je tam dírka, klidně policie "šáhne" do databáze a zjistí, že je to odhlášeno na ...
oznámí to na evidenci a klidně začnou jednat...již jsem jednou četl rozhodnutí, dosta ve správním řízení sankci...
zdravím-tady bych si dovolil malinko polemizovat s,cituji:"jestliže nebude nikde Vaše jméno v techničáku, hrozí Vám sankce až 30 000Kč..." obdobou je auto,moto,zapůjčené-tam taktéž nikde v techničáku nefiguruje mé jméno,a přesto jej mohu užívat(pokud má samozřejmě vozidlo platnou TK,registraci,povinné atd.) Nikde není dána podmínka,že to co řídím,musí být "mé" a tudíž musím být zapsán v TP,registru...,alespoň ne na našem území(jiná věc je když s "cizím" autem cestuji do některých zemí mimo ČR)...Prostě mám vozidlo zapůjčené a není co řešit,případně jsem jej právě zakoupil(doklad o nabytí věci-kupní smlouvu, nejsem při silniční kontrole povinen předkládat)) a stejně tak není co řešit,do toho "pomocníkům" nic není,nepřísluší jim zkoumat majetkoprávní vztahy-maximálně můžou zlustrovat vozidlo,zda není aktuálně v databázi zcizených vozidel-tím jejich "zkoumání" původu začíná a končí zároveň...
Motocykl je odhlášen na předchozího majitele, který jej tak nepřepsal, je tedy v odhlášce na jeho jmno. Mé jmno není nikde. M8m tedy velký TP a malý TP do kterého někdo udělal dírku. Mohu s tím tedy jezdit nebo mi hrozí pokuta?
Mockrát děkuji
ano-viz.shora-pouze při kontrole na otázku PČR "čí to je?" odpověz ,že máš zapůjčeno od pána v "malém" uvedeného...Četníkům prostě nepřísluší zkoumat(v rámci silniční kontroly) čí,jak,odkdy,dokdy atd...Samozřejmostí je ale mít v cajku povinné,technickou a "blembák" na hlavě-ale to je jasné,že...
Díky za radu, vzpomněl jsem si však, že když jim ukážu zelenou kartu je tam mé jméno a počátek pojištění, to jim bude hned jasné ne? A nevadí že mylý TP má procvaklou dírku asi 5mm? proč?
Nevadí koze hrb, hlavně když dojí! Podobné je to s dírkou v OTP. Ta na jízdní vlastnosti vozidla také nemá žádný vliv. Horší to je v případě, kdy je platnost tohoto dokladu omezena a Vás s ním při kontrole vyhmátnou po době jeho platnosti.
uzavřít pojistku(povinné)může kdokoli právně způsobilý(čili svéprávný a zletilý) na cokoli-to že mám kartu(a pojistku)uzavřenou na motorku pana X.Y.ještě neznamená,že motorka je má-a hlavně "pomocníkům a ochráncům" nepřísluší zkoumat majetkoprávní vztah řidiče k právě provozovanému vozidlu(alespoň ne v rámci sil.kontroly)-prostě je-li vozidlo registrované,má platnou technickou,povinné atd.a řidič je oprávněn vozidlo řídit,není pod vlivem apod. není co řešit...A malý(ORV) je jaksi už ze strvačnosti svévole úředníků při každé odhlášce automaticky (a neoprávněně) znehodnocen-jakože přinucení dotyčné osoby na níž bylo odhlášeno doregistrovat(a často s tím související zaplacení ekovýpalného),protože zákonný mechanismus neexistuje-doregistrace není už změnou ve smyslu zákona(s 10denní lhůtou),tou je pouze ono odhlášení na...Takže pokud nemá ORV omezenou platnost,může se zvesela bez omezení,čili legálně drandit...
Oprvadu mohu jezdit a nedostabu nějakou pokutu když to není odhlášené na mě, ale předchozího před ním? Ještě malinký háček je v tom, že přede mnou to dotyčný neměl pojištěné, ale já to mám. Nemohou mě takto lehce vypátrat a zjistit , že to nemám přihlášené na mé jméno? Nebudou se v tom šťourat?
Děkuji za radu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.