Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odcizená přední SPZ, lze jezdit?

Od: leninka* odpovědí: 12 změna:

Někdo mi v noci ukradl přední SPZ, nechala jsem si to potvrdit na policii. Můžu s autem jezdit, když má jen zadní SPZ a novou SPZ mi mohou vydat až za týden?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

1x

1.) povinnost přišroubovat značku není stanovena žádnou právní normou

2.) Úřední záznam od Policie je dokladem o hlášení odcizení značky,ale neznamená to, že nahrazuje značku...Provozovatel má sundat druhou značku, vzít velký a malý TP, úřední záznam od policie a vyrazit hend na úřad a popřádat o výdej jinách značek...správné poplatek je 450,- Kč za dbvěš značka...

3.) tyto úkony se provádějí na počkání...řeči o týdenní lhltě jsou blábol, asi rada od nějakého "zkušeného" ex-policisty nebo z nějaké netové poradny...Něco jiného je že na to kašlu a najdu si čas až za týden...Ale u soudu s úředním záznanem o hlášení odcizení značky lze uspět v případě soudního řešení - odvolání proti sankci, , protože auto lidé často potřebují a když se tam řádně doloží že se jednalo o vážnou situaci kdy člověk potřeboval nutně odjet, sankce žádná nebude

jirkamatapat*

Povinnost mít přišroubovanou SPZ-ku nebyla zrušena,jen Policii je to šumák.Fakt,že jste tu právní normu nenašel neznamená,že neexistuje.

cyril*

SPZ možná máte přišroubovanou, i když takový zákon nejen neznám, ale ani neexistuje. Pouze platí, že RZ má být řádně (dostatečně pevně) připevněna k vozidlu. O šroubování ani slovo.

jirkamatapat*

Samozřejmě mám SPZ-ku přišroubovanou. V zákoně je zmínka o tom,že má být SPZ-ka přidělána tak,aby v silničním provozu nemohla být ztracena.Je pravda,že tam není zmínka o tom,jakým způsobem to má být provedeno.Může být i přilepena.Důležitá je zmínka o silničním provozu,protože budete-li mít auto jen v garáži ,můžete mít tu espézetku jen opřenou třeba o přední sklo.Samotný rámeček přišroubovaný určitě máte,ten je dostatečně připevněn k vozidlu,což se nedá říci o samotné espezetce,která je do toho rámečku pouze vložena a lze ji bez problémů vyndat. I z tohoto důvodu nechci usnadňovat práci zlodějům.

buss

ano, kdysi to bylo, ale už nééni

marabu*
hodnocení

0x

podle me ne.

ja se na to jednou ptal mestaku, rekli ze teoreticky se da primhourit oko, kdyz reknu ze sem ted volal na policii a nahlasil to a ze s tom jedu domu, nebo pro nove znacky... Nebo pokud nekdo pri parkovani naboura ramecek RZ a za upadne (ikdyz je povinnost ji mit prosroubovanou) tak ani s RZ za oknem se jezdit nesmi. Treba jen ukecat ze si jedete do servisu pri novy ramecek ktery si nechate primontovat, jelikoz nemate vrtacku, sroubovak, srouby... tak jedete tam...napr... O5 jen na schovivavosti toho, kdo to s Vami bude risit, jestli se to ukeca bez pokuty nebo ne...

Staci ale narazit na vola...*zed*

A proc nove daji az za tyden?

Ja to mel vzdy napockani...

mno, mně zase bylo úředníkem vysvětleno, že na SPZ (RZ) je zakázáno cokoliv upravovat. tedy ani otvory pro šrouby se vrtat nesmí. proto se prý vyrábí a prodávají podložky pod značky!

neřešil jsem to. nic jsem nehledal, ale svou logiku to možná má...

reeve*
hodnocení

0x

Teoreticky s tím jezdit nemůžete, prakticky záleží na tom, kde s autem jezdíte a na koho narazíte.

Například v Praze jsou krádeže RZ (SPZ) tak časté, že při striktním dodržování zákona by pěkných pár procent pražských aut muselo být neustále mimo provoz.

Mně například před časem ukradli hned obě značky. Policajty na místním oddělení jsem nechal sepsat protokol (který, mimochodem, nedokazuje vůbec nic) a sám jsem se jich ptal, jak je to s případným ježděním. Řekli mi, že v Praze s tím jezdit mohu, ale že mi nedoporučují vyjíždět do jiných krajů a už vůbec ne do zahraničí. Pro jistotu jsem s sebou vždy vozil velký techničák a protokol o krádeži. Jezdil jsem takhle celé dva týdny, protože to bylo zrovna v době zvýšeného náporu na dopravce a například přes internet se nešlo objednat dříve než právě za ony dva týdny. Nestavěli mě ani jednou, přestože jsem několikrát jel kolem dopravní hlídky a v kolonách jsem mnohokrát měl policejní auto přímo za sebou.

Stejné zkušenosti mi v Praze potvrdili další podobně postižení.

Chcete-li však mít stoprocentní jistotu, nechte auto stát.

buss
23.04.11 21:49
hodnocení

0x

NE

wazi*
hodnocení

0x
Lidi sou smejdi, ale s tim nic nenadelame. Jedina moznost, kdyz uz v takovy situaci ste je - zatloukat. Lhat se sice nema, ale krast taky ne. Takze kdyby Vas zastavili policajti, ze nemate predni SPZ tak budte ptekvapena a tvrdte, ze kdyz ste vyjizdela tak tam ta SPZ byla, protoze kdybyste vedela, ze zam neni, tak byste spravne nemela s autem vubec vyjet. Zakony bohuzel neberou ohled na slusny lidi, ktery si s tim delaj hlavu. Proste upadla za jizdy a pred byjetim tam byla. Nicmene si sezente novou.
doplněno 24.04.11 10:46: Jen nerozumim tomu - nechala sem si to na policii pozvrdit - nechala jste si u policajtu potvrdit, ze na aute vepredu nemate SPZ?
buss

No tak ji neměla umístěnu tak aby při běžném provozu na pozemních komunikacíchnedošlo k její ztrátě.

reeve*

Potvrzení o ztrátě (resp. samotné nahlášení ztráty na policii) je užitečné proto, aby vás neotravovali v případě, že s vaší RZ někdo spáchá cosi nekalého. Drtivá většina krádeží jedné RZ se děje kvůli krádežím pohonných hmot na pumpách (odjezd bez zaplacení), obě RZ se kradou hlavně kvůli převozům kradených aut nebo transportu podezřelých slepenců vyřazených z evidence. V případě krádeže je tedy vždy vysoce pravděpodobné, že značku někdo zneužije. Proto je vhodné krádež co nejdříve ohlásit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]