Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

100 oktanový benzín do motorky?

Od: mirra odpovědí: 14 změna:

mám enduro 125 . prý na benzín s větším oktanovýn mi motorka pojede líp. takže místo 95 tam mam dát 100 kotanový.

chtěl bych se zepta jestli když budu jezdit na 100 oktanovej jestli motorku nepoškodim od výrobce je totiž psáno be 95 a na 95 mam najeto 15000km

tak se chci zeptat jestli bych mohl jezdit na 100 oktanový a nezničil se mi motor.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Co je psáno je i dáno,změna by nic neřešila,jen se prodraží.Výkon motoru se řeší jinak,tuningem ap.A co bys chtěl od 125tky?

celp*
hodnocení

0x

Zdarec.Výkon se nezvedne.Motor nepoškodíš,ale kromě toho,že víc utratíš za benzín to žádný efekt mít nebude.

raadek*
Vysokooktanový benzín je kvalitnější a měl by být bez bioee. Už 98 je kvalitní, a když ti nevadí vyšší cena. R.

Kvalitní , ale v čem je jeho vyšší kvalita? Jaké jeho parametry se vylepšily? Co to pro motoristu znamená a jak se to při používání projevuje? Jaký je všeobecný přínos? apod. miro

rv*
hodnocení

0x

Pokud máte motorku vybavenou senzorem klepání motoru a navrženou na vysoký kompresní poměr, pak oktany navíc pomohou. Protože nic z toho samozřejmě nemáte, s oktany navíc vám odteče jen něco víc peněz z peněženky.

raadek*
To je miro na dlouhé psaní. Vysokooktanové benzíny obsahují méně biosložek a tedy problémů s nimi spojenými. Samozřejmě se dá koupit i lépe aditivovaná 95. U nás třeba Optimal od Čepra. R.

Hezké prodloužené volno! Je zajímavé , že k této diskusi se zapojili jen čtyři diskutující. Chtělo by to objasnit , potvrdit nebo vyvrátit různé názory na souvislost oktanového čísla benzinu na jeho kvalitu a další šířené názory , mýty a nepodloženosti. Nemůže být kvalita jen v kvalitnější ceně?. Jistě se o tom dá diskutovat dlouze , ale hodnotit kvalitu benzinu jen podle jeho oktanového čísla , bez toho jaký přínos má vyšší kvalita pro motoristu , je podle mě málo. Svědčí o tom i tento původní dotaz a diskuse k němu . Jsme kolikrát za tuto tzv.vyšší kvalitu více zaplatit , bez užitečného přínosu . miro

1jara*

Jak mám změřit že benzín s vyšším okt. číslem má opravdu vyšší okt. číslo nežli je psáno nastojanu? Čím vyšší okt. číslo tím dřív vyprchá, po pár hodinách už není 100 oktanů ale 90 oktanů. Je to jen marketingový tah, větčina řidičů nic zvláštního nozpozorovala, ani ta udávaná spotřeba se nesnížila. Nemá cenu se dohadovat, čerpejme to co se nám hodí.

Doporučuji tento odkaz cs.wikipedia.org/... miro

cyril*

Zřejmě si pletete oktany v benzínu s CO2 v sodovce! Z jakého důvodu by měl mít benzín vyšší OČ než je uvedeno na stojanu?

Jinak kvalita benzínu s oktanovým číslem souvisí zcela okrajově.

hodnocení

0x

Předpokládám, že Tvoje enduro má čtyřtaktní motor. Pokud použiješ benzin s vyšším oktanovým číslem než předepisuje výrobce motoru, tak musíš současně upravit velikost předstihu zážehu - zvětšit předstih. Jinak po čase podpálíš sedla ventilů!

Proč by se měly podpálit sedla ventilů? Je to fakt , nějaká nepodložená doměnka a nebo nesmysl.? Naopak , zvětšením předstihu při použití víceoktanového benzinu je pracovní prostor válce namáhán více.miro

cyril*

Proč? - Protože, jak známo, mezi motoristy koluje celá řada polopravd a mýtů! ;)

To miro :

Nevím, je-li to fáma, ale někde jsem se kdysi dočetl, že právě antidetonační schopnost vysokooktanového benzinu způsobuje rovnoměrnější a tím také delší hoření zápalné směsi ( bez tzv. klepání motoru). Pokud tedy bude předstih zápalu malý, bude směs hořet ještě při otevření výfukových ventilů a dokonce i ve výfukovém potrubí. Dojde nejen k podpálení výfukových sedel ventilů, jejichž materiál není pro tak vysokou pracovní teplotu určen, ale také k hezkému barevnému náběhu kolena výfukového potrubí (což můžeme často u motorek pozorovat).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]