Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprávnění ŘP sk. B - co vše můžu řídit?

Od: olivermatis odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

v době kdy se dělaly ŘP kdy se jen dávala na osbní vůz sk.B jsem dělal i já.

Chtěl bych se informovat co všechno mohu řídit? Jen os.automobil do 3,5tun nebo i něco jiného např. malý motocykl do 50cm3?

Vyzná se v tom někdo dobře?

Děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Nejlepší odpověď dá vyhl.

31/2001 Sb. nebo do vyhledávače zadat skupiny řidičských oprávnění

hodnocení

0x

pokud byste získal oprávnění na malý motocykl, měl byste v ŘP vyznačenou skupinu A1 nebo třeba AM (do 45km/h) a u ní datum získání oprávnění, pokud to nemáte vyznačeno je to jasné.

ridicak.cz/...

nejakyclovek*
hodnocení

0x

ajaj

mluvil sem o tom hned o jednu otazku vedle. ale ve strucnosti

- auta do 3,5 tuny plus pripojne vozidlo do 750 kg

- soupravu auto plus prives do celkove hmotnosti 3,5 tuny

- traktor do 3,5 tuny celkove hmotnosti (a pozor, do celkove hmotnosti se pocita aj hmotnost naradi, ktere je ten traktor schopen unest na hydraulice)

- motocykly skupiny AM

cyril*

Řídí se autoškola, ve které pracujete platnými zákony? Pokud ano, provádí výuku a výcvik na rozšíření ze skupiny "B" na "AM" , tak jak je uvedeno v zákoně. Jestliže ano, tak proč, když podle Vás lze řídit skupinu "AM" jen při držení oprávnění sk."B"?

nejakyclovek*

to je zajimava uvaha, kazdopadne nasa autoskola se ridi platnymi zakony. rozsireni z B na AM je tedy nesmysl... stejny pripad je ten, ze s ridicakem skupiny C muzete ridit rovnez traktor, i kdyz skupinu T nemate v ridicaku zapsanou...

cyril*

Jeví-li se Vám znění zákona jako nesmyslné, tak za to nemohu, takových zákonů je celá řada. Nicméně je to zákon, který je aktuálně platný a tím značně podporuje moji verzi výkladu problematiky řidičských oprávnění.

nejakyclovek*

no jenze... stale nechapu, kde se stala chyba...kdyz ja se podivam na zakon 361/2000 , konkretne na §81 a vidim, co vsechno smim ridit se skupinou B...mopedy tam nejsou primo napsane ale z odstavce 4apismene a)to tam jednoduse vyplyva...

cyril*

Někomu ano, jinému ne. Nikomu svůj výklad nevnucuji, jen jej prezentuji a dokáži jej i právně podložit.

nejakyclovek*

jeste bych pochopil, ze se to muze nekomu plest, protoze od 1. ledna 2001 do 1. cervna 2006 platilo to, co rikate vy

nu*

traktor můžete řídit si s B-čkem, ale s těžkým traktorovým vlekem ne, jen s vlekem do 750 kg

nejakyclovek*

ano o tom jsem mluvil vyse

brona*
hodnocení

0x

pod skupinu B spadá i skupina AM (45km/h a 50ccm) - babetta

olivermatis
hodnocení

Mohu tedy řídit i třeba scooter, či jakoukoliv 50ku s řidičským oprávněním sk.B? Proč tedy nedávali k Bčku i AM? Jak to tedy je přesně?

nejakyclovek*

neni rozhodujici , zda ma motorka 50 ccm, ale zda ma v technicaku max. rychlost 45 km/h ... ona ta skupina k B-cku je, akorat tam neni vypsana... stejne tak, jako k B-cku mate B1, ale nemate ji tam vypsanou...

xxx*

Uvidíme co na to bude říkat policejní hlídka. Nemíním tu házet zákony, už se to tu řešilo, ale závěrečné rozhodnutí je na tazateli pro, kterou z variant se rozhodne.

nejakyclovek*

zakony uz sem tu hazel ja... navic, si zavolejte do kterekoli autoskoly, tam vam potvrdi to stejne, co zde pisu

xxx*

Nedalo mi to a musel jsem si zavolat. Ptal jsem se ve dvou autoškolách v Čáslavy a Kutné Héře. V obou mi řekli, že je to nesmysl a to samé mi řekli, i po telefonátu na MHMP v Praze. Sice neberu vyjádření úřadů za směrodatné, ale takhle mi to bylo řečeno.

cyril*

Jen pro upřesnění, co Vám řekli? Platí samotné "B" automaticky i pro "AM"?

xxx*

Na MHMP mi bylo řečeno, že mohu řídit

• motorová vozidla s max. přípustnou hmotností do 3 500 kg a max. 8 místy k sezení kromě místa řidiče; smí být připojeno přípojné vozidlo o max. přípustné hmotnosti do 750 kg

• traktory a samojízdné pracovní stroje s max. přípustnou hmotností do 3 500 kg

• jízdní souprava s max. přípustnou hmotností soupravy do 3 500 kg

Dále mi bylo zděleno, že 1.6.2006 došlo ke změně, kterou si každý vykládá jinak. A jejich výklad je takový, že vozidlo (moped apod.) s konstrukční rychlostí do 45Km/h řídit nelze.

nejakyclovek*

no to je mi ale zajimave. asi si zkusim take zavolat sam do nejake autoskoly. dvakrat sem zazil u ucitele, ktery mne mel v zacviku, ze zakovi rekl blbost, ale ja sem mu na to nemohl nic rict. jednou jsme na dvouproude silnici stali v kolone pred kruhacem a instruktorka rekla: "skoda, ze tady neni znacka -pravidlo zipu, stridave razeni- mohli sme to tu projet rycheli" ...no zkratka nesmysl...

...ale k nasemu problemu - zajimalo by mne, jak by mi tedy odpurci mopedu ke skupine B zduvodnili §81 odstavec 4a

cyril*

Co na zmiňovaném znění chcete zdůvodňovat? K pochopení by měla naprosto postačovat první věta :

"(4) Ridicské oprávnení skupiny B opravnuje k rízení

Odstavec "2" zní také jasně : Ridicské oprávnení skupiny A opravnuje k rízení motocyklu s postranním vozíkem neboej.Prostě řídit smíte jmenovaná vozidla mimo motocyklu! Že je celý bod "4" napsán pro mnohé nesrozumitelně je dílem mudrlantů v parlamentu.

(2)

bez n

a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2,"

doplněno 26.04.11 13:34:

Sice nevím proč si to samo přehazuje věty, ale ten odstavec "a)" patří nahoru k bodu "4".

nejakyclovek*

jak lze tedy vysvetlit tohle:

pred 1. 6. 2006:

4 a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2, 3 a 15...

po 1. 6. 2006:

4 a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2, 3 ... .

.

.

§81 (15) Řidičské oprávnění skupiny AM opravňuje k řízení mopedů a malých motocyklů s maximální konstrukční rychlostí 45 km.h-1.

cyril*

V aktuálním znění zákona žádný odkaz v bodě 4. pís. a) na bod "15" není!

nejakyclovek*

ano to je pravda, ze v (4)a neni odkaz na odstavec 15... proto jsem napsal verzi odstavce (4)a jak byla kdysi a jak vypada nyni... skupina AM je samostatny odstavec 15 ... proto muj nazor je takovy, ze skupina B plati pro motorova vozidla s vyjimkou vozidel v odstavci 2, 3 ...nikoli 15 ...

buss

Autkoškola není na to, aby vykládala zákon, ani by mne nenapadlo se na to tam ptát. Na to je záákon, ještě tak dotaz na obci na OdbDSA.

xxx*

MHMP, ale není autoškola! Je to odbor dopravy na Praze.1

doplněno 26.04.11 12:00:

Respektive "Magistrát Hlavního Města Prahy". Nadále jsem byl přepojen na odbor dopravy.

cyril*

Výklad zákona je záležitostí soudů, ale autoškola by "měla" být tím, kdo veřejnost s příslušnými zákony seznámí a vysvětlí jejich podstatu, když už za to inkasuje peníze. Bohužel praxe je mnohdy značně odlišná!

jonnie

Uff, s tím nelze souhlasit. Co je podle Tebe "seznámí a vysvětlí podstaty zákona" jiného, než jeho výklad?

Rozdíl je v tom, že "výklad" soudu je de facto jediný závazný (úmyslně pomíjím výklady někjterých vyhlášek ministerstvy).

nu*
hodnocení

0x

Myslím že by jsi se měl do té autoškoly opět vrátit, potřebuješ to

pete*
hodnocení

0x

Skupina AM je zrušena, po novu je obsažena ve skupině B. Takže směle do provozu, na léto se bude hodit. Už v roce 2010 se do řidičáku nepsala a na můj dotaz přímo na úřadě, kde mi ho dávali řekli, že AM už se dává jen 15-ti letým. To samé potvrdil instruktor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]