Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravost podpisu a přepisu auta

Od: zoufala* odpovědí: 11 změna:

Ahoj,
potřebuji vážně poradit. Dostala jsem darem auto, které patřilo dědovi. Stálo mi před domem, a tak jsem ho minulý týden prodala kamarádovi. Poněvadž děda pracuje daleko, napsal plnou moc a podepsal i kupní smlouvu, ale dal tam jen své podpisy a své iniciály. Pak přijel kamarád, papíry si odvezl, plnou moc napsal na svého známého (který prý jezdí každý den na úřad, kde dochází k přepisům aut) a kupní slouvu mi dal novou, že prý tu starou pokazil (s podpisem dědy), že ji vyplníme zbovu spolu a ať zfalšuji podpis, abychom nemuseli opět čekat na dědul. Pak odjel a další den mi teda přivezl i doklad o přepisu auta, kde je uveden úplně cizí pán. Takže mám doma originál plnou moc, která je napsána na kamaráda známého, pak kupní smlouvu, kde je zfalšován dědův podpis, ale i origo podpis kamaráda a kopii dokumetu o převodu na absolutně neznámého pána. Chci se zeptat, jestli když je falešný podpis, ale děda o něm ví, jestli tímto ztrácí smlouva pravost? Protože já si nebyla jistá toho, zda je auto doopravdy přepsané, ale zjistila jsem, že pokud mám kupní smlouvu, nemusím nic řešit. Strašně děkuji za odpovědi, jsem zoufalá.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

0x

jste bystrá holka, smlouva s falešným podpisem je neplatná, ale pokud děda auto nechce a bylo prodáno dál a dál, na úřadu nemá ze zákona nikdo pravpmoc k tomu, aby pravost podpisu ověřoval, a zákonná úprava klterá to bude vyžadovast ještě není na světě...Takže na falešnou plnou moc lze provést na úřadu registrační úkon, využít lze i falešné doklady o nabytí...Pokud by v budoucnu došlo na lámání chleba, odpovědnost má ten co podpisy zfalšoval, ne úředník...Úředník má za povinnost akorát zkontrolovat totožnost žadatele vybaveného plnou mocí podle občanky...Někdy si i číslo o.p. poznamená k plné moci k podpisu...Toť vše...

buss
hodnocení

0x

pokud to nikdo nenapadne ... úředník předpokládá, že je to v richtilu

zoufala*
hodnocení

Jde o to, že kdyby se do budoucna s autem něco dělo, bylo by to na dědu. Já si totiž myslím, že auto není vůbec přepsané, ten dokument, co jsem chtěla jako kopii, mi přinesli na takovým zmuchlaným papíře, jak kdyby to byl už papír k vyhození a oni tam nějak dopsali dědovy iniciáli. Ale co jsem se dočetla, stačí mít jen pravou kupní smlouvu a je vše oka. Myslíte, že kdybych si to nechala ještě jednou podepsat a donutila i kamaráda to podepsat, i se starým datumem atd., bylo by pak vše oka?

hodnocení

0x

Pokud jste na radu kamaráda zfalšovali podpis, tak se stím nikde nechlubte a nestěžujte si. Pokud v tom sama nefigurujete máte možnost podat žalobu na neplatnost převodu. Další možnost je podání trestního oznámení na pachatele, který úmyslné zfalšoval kupní smlovu.

nu*
hodnocení

0x

kamarád prostě od Vás auto koupil, a přeprodal dál se ziskem.BLAHOPŘEJU

zoufala*
hodnocení

Prosím Vás, můžete mi to nějak upřesnit?

buss

jednoduše, vy jste to prodávala za100, kamoš to ihned prodal za 120, jasné? Ale možné, tak se to dělá, koupím a hned střelím. Zvl. když prostředník ví, že je o toto auto zájem. Já bych to nechal tak, pokud se nechcete hádat, kamarádství asi končí (neboi se podělte o zisk ..). Problémek je, že o tom podvodu aktéři víte. Pokud by došlo k nějakým obstrukcím (vrácení vozidla ...), tak múže děda teprve tvrdit, že to tomu člověku neprodal a pak bude na dokazování, jak to vlastně bylo (pokud by se to řešilo soudně).
A teď babo raď.

zoufala*
hodnocení

A pokud necháme napsat novou smlouvu s origo podpisy se zpětným datumem, mohlo by se to tím vyřešit?

buss

Jistě, ale prodělala jste.

zoufala*
hodnocení

Aha, no, mě už o peníze ani nejde. Byla jsem ráda, že jsem se toho auta zbavila, jinak bych ho dala sešrotovat a ten kámoš je mechanik a asi zjistil, že se s tím dá něco udělat. Mě jde jen teď o to, aby to auto nemělo s dědou (a i se mnou) nic společného, pokud by se něco stalo. A to by snad mělo být vyřešený tím převedením v technickém průkazu, že už s tím autem nemáme nic společného, ne?

buss

Jo, prodejce je ovšem papírově děda, jde o to, že za auto ručí podle OZ 6 měsíců. Tak si to nějak vyříkejte s tím kamošem natvrdo, ať si to pokud k tomu dojde vyžere, nebo ...

doplněno 20.04.11 21:53:

joo, otázkou je, jak byla sepsána smlouva, nejlépe by bylo v ní uvedené co se týká stavu..jak stojí a leží

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]