Nejste přihlášen/a.
Mam 3 roky starou skodu fabii - prvni dva roky jsme ji servisovala primo v autorizovanem servisu, ale musim priznat ,ze me jednak vadilo, ze acj sme byla objednana tak jsme vzdy dost dlouho cekala nez to udelaji a i ceny jsou dost vysoke. Jestli se nepletu tak ta zakladni zaruka uz mi skoncila a tak zvazuji, ze bych auto servisovala v beznem servisu. No a znami mi radi, ze ho ani kazdy rok do servisu davat nemam - rocne najedu neco malo pres 1500 km a tak rika, ze to je zbytecne ze i olej by stacil menit jednou za 2 roky. Autum moc nerozumim - tak bych potrebovsala poradit. Mam i nadale jezdit do autorizovaneho servisu nebo to mam dat do bezneho? No a mam ho davat kazdy rok nebo jednou za dva roky staci.
Dekuji za rady
Ve vašem případě bych se už vykašlala na autorizovaný servis, ale sehnala si automechanika, který se zabývá také škodovkami. Většinou bývají o hodně levnější za práci za hodinu. No já bych jezdívala i každý rok, přeci jen, jestli tomu moc nerozumíte, tak aby zkontroloval stav baterie, brzdové kapaliny, motorového oleje, pak nemrznoucí směs a tak podobně - prostě ten základ, aby auto dobře jezdilo. Ale u toho motorového oleje by stačilo asi fakt jednou za dva roky, jestli najezdíte tak málo kilometrů.
U oleje nejde pouze o naježděné KM. Teoreticky by se nic stát nemělo po dvou letech. ale říkáte, že najezdíte ročně 1500km a auto máte 3roky. To znamená, že máte naježděno cca 4500km? V tom případě je motor stále v záběhu a na výměnu oleje bych zachoval roční interval, alespoň do 15000-20000km.
No,nevím,jak ten motor bude vypadat! 15-20 000 km na výměnu ,při krátkých jízdách? To bych nedopuručil asi nikomu . Jen pro zajímavost,jezdím 10W-40,API SJ-CF ,výměna po 10 000,páč jezdím mimo víkendy jen do práce a z práce,tedy nakrátko . A jak víme,tak jízda s motorem nedostatečně prohřátým...
Dobrý den, za 1. neznělo tu co je to za motor jestli diesel nebo benzín, 2. U tak maleho počtu najetých km je zbytečné měnit olej každý rok, sice olej stářím ztrácí kladné vlastnosti, ale u benzínu je to normální měnit olej po 2 letech nebo 20 000 km. U dieselu musí se měnit každý rok nebo 10 000 km, aby se zachovala viskozita oleje, nemusí ale kazíme tím motor. Ale je to nové auto tak bych doporičil měnit každý rok, olej si vymění každý zručnější člověk.
No pri tomhle najezdu je na miste doporucit auto prodat a vyuzivat sluzeb taxi...
Kazdopadne, krome vymeny oleje a nabijeni baterky by zadny servis driv nez po 5ti letech nemel byt potreba, olej bych menil tak po 2 letech, tenhle najezd motor nemuze opotrebovat...
Mám male děti - takze auto potrebuji - kdyz je treba potrebuji odvezt k lekari nebo jedeme na navstevu k babickam ci na velky nakup. Taze i kdyz najezdim tak malo, tak se mi stejne vyplati.
Mam benzinovy motor a i u predchodzi auta jsem s nim jezdila jen do prace cca 10 km tam a 10 zpatky. Takze za 9 let co jsme ho mela jsme najezdila cca 45 000 km a motor byl naprosto v poradku. Myslim, ze kratke jizdy vadi hlavne u naftaku - to byl jeden z duvodu prco jsme si naftak nekupovala
Jezdíms Fábou do Nevé hradečné k p. Buxbaumovi, je dobrej a vždy se zeptá jaký náhradní díl si přeji, zda levný neznačkový nebo kvalitnější. Kolega jezdí do Pňovic a je taky spokojen, ve značkových servisech jsou jen měniči komponentů nic, neopravují a je to tam hódně drahé.
Take mam ten pocit. Drivj sme mela Forda a bylo to to same. Kaminky mi odreli asi 5 cm2 laku dole u prahu chtela jsme to opravit, aby to dale nerezlo a v servisu mi rekli, ze to bude stat asi 5 tis, ze se musi prelakovat cele dvere. Tak jsme zajela do jednoho mistniho servisu ty to zbrousili prelakovali ten kousek a stalo to asi 150,- no a vydrzelo to jeste nekolik let nez jsme auto prodala.
To same upadl mi vyfuk, tak jsme volala do servisu a oni, ze to opravi, ale az tak za tyden, ze vyfunk nemaji - faktj sme neverila pritom to byl jen servis Fordu. Tak jsme zavolala do toho mistniho servisu a ac bezne Fordy nedelal jeste ten den ho sehnal a vymenil
Takze prave ty znackove servisy moc nemusim, ale zase neivm, abych neudelala chybu.
Poptejte se u Vás třeba někdo někoho doporučí. Dobrý opravář si zákazníků hledí a často se nestává že by chtěl něco odfláknout.
doplněno 19.04.11 13:05:Fábie nemívá nějaké poruchy, mění se jen opotřebené brzdové obložení a kotouče, olej občas svíčky, výfuk, dolívá se provozní kapaliny a mnění se pláště.
Dekuji moc za rady - dobreho mechanika co dela Skodovky znam - tak budu jezdim k nemu. Jeste tedy zvazim tu vymenu oleje. Me prave rikali (v autorizovanem serviu), ze mam nemit co mylsim 15 000 km ci jednou za rok, tak jsme to tak brala a i u predchoziho auta tak delala. No a ted mi prave jeden znamy co se jedne cas zivil i jako profesionalni ridic rikal at neblbnu, ze to jsou jen vyhozene penize. Jasne nerada bych neco zbytecne platila, ale zase bych nechtela to auto poskodit - verim, ze mi jeste par let bude slouzit
Presne tak 1000-1500,- Kč u Fabie to není nic moc drahého. Nevím kolik jste platila u bohemky, ale opravdu doporučuji do zajetí motoru dodržet roční interval. Samozřejmě u levnějšího mechanika bohemka zde strácí naprosto na významu.
Ja vim, ze to neni az tak moc, ale kdyby to bylo zbytence, tak by mi to prislo lito. Preci jen na rodicovske se penize vnimaji jinak nez kdyz jsem chodila do prace a nemela jsem deti - to jsme neresila jestli menit olej jen jednou za dva roky.
Naprosto vam rozumím, ale když si každý měsic dáte 100,- Kč stranou do obálky, pak Vám to nepřijde tak hrozné. U zajetého motoru bych se dvouletého intervalu nebál, ale u nového motoru, který se zajíždí bych mu raději dopřál častější výměnu. Je pravda, že by se nic stát nemělo, ale proč pokoušet štěstí.
Už jste si někdy spočítala, kolik by vás vyšlo 1500km v taxíku? To já jen tak na okraj - kamarádka si koupila dvouleté auto a stojí venku, najela 5tis za rok a volala, že jí po roce svítí "výměna oleje" a divila se tomu, protože v servisu jí řekli víc km, ale netušili, že tolik nenajede. Takže jen servisuje a nejezdí a auto je žrout, i když nejezdí a nejsou to jen servisní úkony, benzín, ale pojistka se platí pořád. Právě proto jsem nadhodil ten taxík...
Za další - autorizvaný servis nemusíte navštěvovat ani po dobu záruky, to jsou mýty a pověry.
Tak to jsem opravdu nepoctala, ale je mi to vcelku jedno. Auto je pro me jistota - mam male deti a nekolikrat jsme s nimi jela v noci do nemocnice - chci mit jistotu, ze je kdykoliv kamkoliv mohu odvezt a ne schanet ci cekat na taxika - to snad pochopite. Navic bydlim na malem meste (spise vesnici) a tezko bych si asi volala ¨taxika, aby dite odvezl na krouzek do vedlejsiho mesta ci s nim jezdila na nakup apod... Takze o tom jestli se mi auto vyplati tato diskuze neni - to je proste dane.
Ohledne toho autorizovaneho servisu to nejsou myty a povery ,ale bohuzel fakt Sice dle nejake smernice EU je dano, ze nemusim auto servisovat v autorizovanem servisu, ale kdyz jsem se na to ptala primo sefa servisu, tak mi rekl, ze to sice pravda je, ale ze ten "neautorizovany servis" musi postupovat presne dle jejich technologickeho postupu a to vetsina nedodrzi takze pak by mi stejne zaruku neuznali
S tím taxíkem jsem to jen tak nadhodil, i když stále mi nepřijde vhodné na cca 4km v průměru denně kupovat nové auto a navíc ho dávat do předraženého servisu. Ale to je věc názoru...
Jinak šéf toho autorizovaného servisu vám jen řekl to, k čemu vás nepřímo donutil - využívat jeho služeb.
Dekuji za odkaz - toto vim. Cetla jsme o tom uz loni kdyz to zacalo platit...
Sice dle zakona mam na to pravo, ale je mi jasne, ze jak budu auto servisovat jinde a neco se stane co by melo jit na zaruku, ze mi to v autorizovanem servisu "pekne osladi" Takze jsme radsi ty 2 rokyp octive jezdila do autorizovaneho servisu sice me to vyslo trochu draz, ale zaset a jistota, ze kdyz se neco stane nebou mi delat naschvali. Ted tedy mam jeste dozivotni zaruku mobility, ale to se mi fakt asi nevyplati jezdit do autorizovane servisu - takze hold budu jezdit kazdy rok, ale k do bezneho servisu jako jsem to delala predtim
Takze dekuji vsem za rady a pomoc.
To je volovina, nikdo vám nic neosladí. Pletete si záruku a servis. Když se něco pokazí, řešíte to v době záruky jen u autorizovaného servisu, ale běžný předepsaný servis vám může udělat kde kdo, kdo na to má výbavu a zná parametry toho kterého vozu. Jedna věc je jistá, pokud vás někdo bude chtít oškubat, udělá to i v autorizvaném servisu, protože vy nikdy nebudete vědět, co vám dali za olej. Při problémech budou dělat krky taky. Musíte to brát tak, že autorizvaný servis má zaměstnance, kterým padne a jdou domů, ale soukromý servis si vás bude vážit a nebude mít chutky vás nějak šidit, protože se k němu budete vracet dál a to je jeho záměr - mít spokojené a platící zákazníky. Mám známého který pracoval v autorizovaném servisu a doma měl pobočku na náhradní díly. Zákazník si třeba nechal vyměnit žárovku, napsal mu obě s tím, že musí mít stejné paramety a hned mu jedna zbyla. Gumičky na stěrače nebyl u něho problém. Je libo značkový olej? bez problémů, zákazníkovi nalil stejný ale neznačkový. Řemeny, reláta, pojistky, filtry...až jsem se sám divil a divím ještě dodnes. Tohle si zaměstnanec u soukromníka nikdy nedovolí...berte to tak, ale samozřejmě vás do ničeho nenutím, mně je úplně jedno, kam jezdíte servisovat nebo koli vás to stojí, jsu to vaše peníze. Sám jsem měl auto ještě loni v záruce, ale předepsané prohlídky mi dělal můj servisák, kde jezdím už mnoho let a i u něho mám možnost náhradního vozidla nebo mi třeba půjčil sadu kol, když jsem měl naražený liťák atd atd...
Mate pravdu - ja s autorizovanymi servisy take nemam moc dobre zkusenosti.
Jednak me dost stvalo, ze jsme se treba mesic dopredu objednala, abych mela jistotu, ze budu mit termin co mi vyhovuje a kdyz jsem tam prisla, tak mi rikala, ze vlastne nevi jeslti to vubec dneska stihnou (byla to jen bezna rocni prohlidka), ze jim prijelo necekane hodne aut. Tak jim rikam, ze to me celkme nezajima, ze ja jsem preci objednana. No nakonec to tedy udelali celkem ve slusnem case, laei tak me to stvalo proc se musim kvuli takove blbosti dohadovat.
To same predbeznou cenu mi napsali asi 5000,- tak jim rikal, ze by to snad melo stat do 2000,- a oni, ze to je formalita,tak jsem rekla, ze zadna formalita, ze pokud to podepisi tak mi tam vymeni kde co a reknou, ze se vesli do limitu, tak sice s kyselmy vyrazme, ale prepsali to na 2000,- a vesli se do toho s rezervou.
Nebo jsem se treba po telefonu dohadovala, ze bych si u nich koupila zimni pneumatiaky kdyz nabdnou slusnou cenu - po telefonu mi nabidli fakt cenu uzasnou, ale kdyz jsme prijela mela byt uplne jina, tak jim rikam, ze za tu cenu je opravdu neberu a ze mi rekli jinou cenu, tak ten co to se mnou sepisoval se ptal kdo mi to rekl, tak jsme mu rekla jmeno a on hned hodil oblicej, ze ten tomu takrozumi a ze mi slibil blbost, ale nakonec mi je za tu cenu dali. Ale prislo mi to proste zbytecne - nevim proc v tak drahem servisu bych se mela hodadovat jak nekde na arabskem trhu...
Takze ted uz opravdu budu jezdit do bezneho servisu.
Jeste jendou moc dekuji.
Taxik samozrejme neni nahrada, ale nove auto na takovy najezd je taky pitomost... Na to staci plecka za 30 a servisovat se da u nejblizsiho garaznika jednou za 5 let , pokud se hledi na koruny
Jsem zenska - autum nerpzumim a manzel je neridic a o auto se totalne nezajima. Takze i "vodu" do ostrikovacu ci tantovat benzin si musim sama, nebot to neumi a ucit se to nechce. Takze vydat se sama na nakup ojeteho auta jsme se bala - to bych musela s sebou mit nekoho kdo tomu rozumi, aby nekoupila totalni sunt a to jsme bohuzel nikoho takoveho nemela. A navic preci jen u noveho auta se da predpokladat, ze bude mene zavad a tim meme starosti s opravami a jelikoz se o t musim starat sama a k tomu mam doma jeste dve male deti, tak je to proste pro me narocne. Nehlede na to se chci na suto spolehnout a nechci, aby se musela strachovat, ze mi auto nekde vypovy sluzbu a ja budu nekde na silnici hledat pomoc...
Na nove auto jsem penize meli v to neni problem. Ani ted na tom nejsme tak, ze bychom nemeli co jist, alep roste je mi lito zbytecne davat penize to radis neco pekneho koupim detem
Tofi, nespoléhej na to, že nové auto není poruchové. Často se najde nové auto, které trpí víc jak leckteré staré. Soused pořídil nového Mastera a během 5 měsíců 3x nová převodovka. A to neni žádný neřidič, má za sebou spousty odježděných km, naštěstí šlo vše na záruku. Pokud se v autech nevyznáš a nemáš ani žádného známého, tak mrkni sem. uamk.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.