Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Eko daň - polopřevod,či jiné

Od: susen* odpovědí: 20 změna:

Zdravím.dostal jsem se do fáze,že kupuji ojeté auti na dojíždění do práce - na značce ani typu nezáleží,nicméně mne zajímají způsoby vyhnutí se platbě eko nesmyslu,jelikož se jedná o velmi staré auto,které má euro 0,max 1,nechce se mi to platit.vím,že je možné auto přihlásit na ZTP a poté na mě,ale zajímají mne i ostatní způsoby,jak se tomu vyhnout?

další moje otázka je,mohu jezdit v polopřevodu? (pojistku si samo zařídím a zaplatím,na auto budu mít řádnou kupní smlouvu),ale nevím,jak se na to budou tvářit aparáti

díky všem za odpovědi...

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

susen,

obojí je možné, preferuji radu nu, nahlásit sebe jako majitele, ZTP jako provozovatele, a další krok nechat "vymazat" provozovatele a nahradit s sebou.

Je to tak správně , pane NU?

doplněno 15.04.11 15:16:

susen, obojí je možné, i polopřevod, i když náš právní řád nezná pojem polopřevod. Je třeva aby byl právní vlastník zapsán v registru, třeba jen na položce ODHLÁŠENO na: susen.

doplněno 15.04.11 15:16:

pokud tam nebudete nikde zaznamenán, můžete dostat sankci až 30 000Kč.

doplněno 15.04.11 17:57: susen, ano tak to je správně.
"Pokud ale budete chtít auto za nějaký pátek prodat, stejně ho budete muset dohlásit na sebe a ekodaň zaplatit tak jak tak."
toto je nepravda, klidně to prodáte dál a nic nemusíte platit!
doplněno 15.04.11 19:52: susen, kolega chtěl zřejmě napsat toto:
"Druhá možnost je udělat ohlášku z bývalého majitele na Vás, aby byl krytý a můžete jezdit dál na původní techničák...co je to ohláška a jak se to děla?"
to je nahlášení změny majitele na evidenci vozidel. Napíšou do techničáku: odhlášeno převedeno na- susen...
OK?
ICQ 55180641
susen*
hodnocení

a poloprevod?co na to organi?

susen*
hodnocení

takze puvodni majitel udela odhlasku na me jmeno,ja budu mit maly technicak na jeho jmeno,zaplacenou pojistku na svoje jmeno a mohu legalne jezdit,aniz bych latil bursikovne,protoze nedokoncim prevod?

svobodnicek

No ale co dál,mam polopřevod ale malej techničák je štíplej,co dál? díky za odpověd

stirecek*

Co dál? Dohlásit a zaplatit...Kdyby sis ho nenechal štípnout, tak by ti platil dál a mohl jsi v klidu jezdit.

nu*

je to tak, ale vzhledem k tomu že se to tady omílá každý týden, je zbytečné opakovat to pořád dokola

tomba*

Dobrý den prosím Vás já měl dnes podobný problém protože jsem to takhle chtěl udělat, známého který ode mě koupil auto jsem chtěl nahlásit jako majitele nového, a chtěl jsem dát jako provozovatele ZTP: a ta paní mi říká, že ale ZTP nemá nato auto pojistku, jsem jí řekl že to je jedno že pojistka je zaplacená majitelem. a ona řekla že mi to neudělá.

Tak co prosím s tím? a určitě když dám ne vlastníka ale jen provozovatele ZTP.mi tu daň zruší?

S pozdravem T.R.

tombo, obrátit se na vedoucího, aby sjednal nápravu. Páč vozidlo můžu pojistit já, pro celou republiku...

pojištění je na vozidlo, nikoliv na člověka...

tomba*

dobry den, jenze ona mi rekla ze to mam v zakone, ze na koho to napisu, tak ten at ma pojistku,jinak ze to neudela, ale mne to prijde divny, proste jednou ma vozidlo pojistku, coz dokazuje zelena platna karta, tak proc ji to zajima.

a prosim vas kdyz dam toho provozovatele ztp, a vlastnika kamarada, a pak vymazu ztp tak nemuze byt problem ze ano?zrusi se eko dan.

Ne poslal by ste mi prosim ICQ , videl jsem ze ste parkrat uvadel, tak nevim esi by Vam treba nevadilo kdybych se na Vas obratil.

stirecek*
hodnocení

0x

Jestli nzáleží na značce ani modelu, tak kupte auto, které už má ekodaň zaplacenou a je to v klidu. Takových se dá koupit už dost. Druhá možnost je udělat ohlášku na bývalého majitele, aby byl krytý a můžete jezdit dál na původní techničák, ale u té odhlášky musíte říct, že jste ho ztratil, aby vám ho nenastřihli. Zaplatíte možná stovku za ztrátu, ale jse v klidu jak vy tak původní majitel. Hodí se to ale v případě, když s autem už dojezdíte a o dalším prodeji nebudete uvažovat. Pokud ale budete chtít auto za nějaký pátek prodat, stejně ho budete muset dohlásit na sebe a ekodaň zaplatit tak jak tak.

doplněno 15.04.11 20:56:

nechytat za slovíčka, má tam být odhlášení

susen*
hodnocení

s tou znackou a modelem jsem to myslel tak,ze ji tu nehodlam zverejnovat,protoze nejsem zvedavy na nazory ostatnich,jde mi ciste jen o informace...auto urcite prodat dale nehodlam,kupuju jej jako svuj dopr.prostredek do a z prace,nahradu za skutra.

jinak moc nerozumim tomuto: Druhá možnost je udělat ohlášku na bývalého majitele, aby byl krytý a můžete jezdit dál na původní techničák...co je to ohláška a jak se to děla?

zetor*

Mám možnost koupit felicii LPG za 5000kč,ale jak je to s ekodaní?majitel mi říkal že ekodan je zaplacená? ale někde jsem čet že při každém přepisu ji musí nový majitej zaplatit znova?

susen*
hodnocení

Pokud majitel tvrdi,ze je eko dan zaplacena,tak vy ji uz pri prevodu platit nebudete.eko dan se plati pouze pri prvnim prevodu vozidla ze stavajiciho majitele na noveho,pote uz ne.pokud tedy puvodni majitel,od ktereho felicii kupujete eko dan zaplatil (mel by na to mit doklad z magistratu),vy zaplatite pouze prevod a evidencni kontrolu,takze cca 1000 penez + cenu vozidla

zetore, koukněte do techničáku, musí to tam být zapsané. Občas se stane, že prodejce tvdí, že se nemusí platit a na magistrátu pak zaplatíte. Co je psáno, to je dáno.

xanderovitch*
hodnocení

0x

Takze, jestli to chapu dobre, kdyz mam auto v poloprevodu primo na sebe a v TP jsem zapsan jako osoba, na kt. je auto odhlaseno, tak mi nehrozi zadna sankce? Protoze jeden prislusnik mi pri kazde kontrole vyhrozuje, ze me da na spravni rizeni :)

xanderovitchi, na správnou odpověď bych musel vidět techničák. (ale nechci ho!)

Protože jsem jednou takto po ICQ odpovídal na otázky, majitel dostal pokutu a mě obvinil, že jsem mu špatně poradil, pak se po 4 hodinách! psaní vyjasnilo, že dostal pokutu za něco jiného, že v techničáku nemá informace které mě dal...atd..

Takže jak píše nu, není žádných 10 dní...

V techničáku musí být zaznamenána změna majitele, jinak opravdu hrizí sankce. Polopřevod, pokud je uvedeno Vaše jméno je OK.

(nebo musíte tvrdit že to máte půjčené od...(

cepagis*
hodnocení

0x

To ZTP by asi šlo, jenže to také asi něco stojí (předpokládám minimálně přepis a evidenčku na nového majitele - nebo to má ZTP také odpuštěno?). S tím "polopřevodem" je to horší. Samozřejmě lze auto "odhlásit" na nového majitele, který jej pak už nepřihlásí, ale na to přihlášení má nový majitel tuším týden nebo deset dní, jinak se vystihuje riziku postihu. I když z vlastní zkušenosti vím, že ani po roce se nic stát nemusí, kdysi jsem řešil podobný problém. Ale: kdyby to totiž tak jednoduše šlo, jezdí po silnicích dál desetitisíce aut v polopřevodu...

nu*

osoba v "polořevodu" má ze zákona povinnost auto na sebe registrovat, bohužel zákon neuvádí lhůtu...asi po padesátí upřesňuji peo nechápající a nechápavé, že 10-denní lůhta nemá oporu v zákoně, 10 dnů je na zápis případné změny u již registrovnaého auta, a RERGISTRACE je podle granmatického i logickoho výkladu záíkona něco jkiného než ZMĚNA...

Změna je například změna barvy, změna druhu pohonu, zápis tažného zařízení, změna trvalého pobytu atd...

Po našich silnicích jezdí v polopřevpdu možná více než statisíce aut, a doklu nebude lhůta uvedena v zákonu, bude jich čím díl víc...ale víte, že se v rámci EU chystá společný postup při vybírání pokut za 4 druhy přestupků, do té doby ( do 2 let) musí být registr přesný...Podle RZ (SPZ) například dněmecký policista nahlédne do našeho (ČR) registru a musí mu být jasné, kdo je vlastník a provozovatel...a tomu pošle výzvu k zapacení popkuty...Dnes to jasné není, proto bude "polopřevod" delší než zákonem stanovná lhůta tvrdě sankcionován...Pokud tomu tak skutečně bude a zákon bude přijat

cepagis*

S tím se dá souhlasit - ovšem musíte o tom přesvědčit i úředníky na inspektorátu. Že máte Vy logický a gramatický výklad takový ještě neznamená, že je to právně správně. Protože změna je i změna provozovatele... ale jak říkám, záleží jak kde k tomu přistupují, většinou jsou rádi, že mají nějaké korunky do městké či magistrátní pokladny za přepis a nijak to nezkoumají.

blackflamesiczi*

s logikou na uredniky to zni zajimave to jsem jednou udelal jako svedek u soudu a bylo z toho 10 000,- za pohrdani soudem pak jsem to zkusil na financaku a od te doby mam od ucetni zakaz komunikovat s urady

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]