Nejste přihlášen/a.
Zdravím,mám prosbu.
Koupil jsem motorku z dovozu Itáliemá udělanou technickou prohlídku i emise a čistopis,jenomže to je uděláno 6měs.rok2010.Já jí koupil 1.4.11 a dnes jsem udělal evidenčku.Jde my o to jak dlouho je platná ta technická pro přihlášení,přece jenom je to - 10měsíců.Třeba u té evidenční kontroly vinu je to 10dní.
Děkuji za odpověď.
neregistrovaný( nepřihlášený) dovoz motocyklu (tj s čistopisem CZ TP) nemá uvedeno razitko o platnosti STK! Motocykl se vpodstatě chová jako nové zboží. Při následné zapsání prvního majitele do TP ti razitkem potvrdí platnost STK ( v tomto případě na 2 roky ... motocykl nad 50ccm) ... Pokud tedy budeš užívat motocykl nepřihlášeny např 5 let a pak si jej zajdeš registrovat ( přihlasit ) nemusíš absolvovat STK ... razitkem ti potvrdí stk na 2 roky od data kdy žadaš o registraci ( přidělení spz a OTP )... samozřejmě že silniční motorku takto užívat je velice riskantní ale u endura pohybujícího se řekněme v převážne většině v terénu to už takove riziko být nemusí ( každy musí svou situaci zvážit) ... a paradox je v tom že když pujdů žádat třeba po 5 letech o registraci ( SPZ a otp ) tak mi potvrděj STK na 2 roky ... přitom motorka už může být dávno šrot ...
K evidenční kontrole... Protokol o STK ( schvalovaní techn. zpusobilosti před registraci ... "dovozová STK " ) je uveden na jmeno . ... tento STK protokol má take funkci evidenční kontroly by´t je na jiný jmeno ( na našem uřadě stím mám osobní zkušenost že jej uznávají i z jiné osoby po dobu 10 kalendářních dnů ... měla by sedět kupni smlouva se jmeny mezi prodávajícím a kupujícím podle na na stk protokolu )... Pokud jej nemáš stačí zajit na STK stanici kde dělali tudle dovozovou stk a vystavi ti bezplatně opis tohodle protokolu pro potřeby registrace. V připadě že je to už po 10 denní lhůtě, je to bezpředmětné a musíš zaplatit novou evidenčku ( zbytečná byrokracie) ...cca 200,-kč
P.s Pro přiště... originál protokolu o dovozové STK nebo pravidelné STK předložíš na registru a měli by ti ho vrátit ( trvej na tom - udělaj si kopii ... je vněm věta " vozidlo z hlediska evidenční kontroly vyhovuje! ) ... běžne totiž klasické evidenční protokoly z STK berou a zakládají. pokud by se ti někdy stalo že poškodíš červenou nálepku o STK tak na přislušné stanici ti jej na zakladě tohodle protokolu za drobný poplatek cca 30kč znovu nalepí ... pokud tento protokol nemaš v tomto případě přes to nejede vlak.
razítko o platrnosti TP včetněš uvedení datumu se otiskne a zapíše při první registraci v ČR, datum platnosti se uvede podle předložených protokolů z STK...Pokud motorka někde rok stála, je to problém prodejce...Tecjmická prohlídfka před regiosdtzarcí nebo před schvýlením TZ pa,táí podle platné legislativy u ojeté motorky 2 roky...Nové zboží je nová motorka ke které vydá TP výrobce, tam protokol ani evidenčku nikdo nepotřebuje a první TP je podle kategorie moocyklu jako u nového vozidla...
Neregistrovanou motorku lze "užívat" po dobu 5 let akorát na soukromíém veřejně- nepřístupném pozemku, a technická prohlídka provedena "před registrací " nebo "dovozová" bude po 5 letech už 3 roky neplatná...Takže žadatel který po 5 letzech užívání přijde na úřad bude vyzván aby předložil platný protkolo z technické prohlídky...
Uznávání STK protokolu " z jiné osoby" po dobu 10 dnů je nezákonný postup, evidenční kontrola musí být na jméno člověka žádajícího o registraci...
10 denní lhůta platnosti u evidenčky je nesmysl, protože EK platí do doby, dokud na sebe dotyčný vozidlo nezaregistruje..klidně měsíc, dva, půl roku, rok...atd...
příteli nu-jak může platit evidenčka "neomezeně"-to je trošku divný ne-nejen z logiky věci aktuální konfrontace zápisů v TP,potažmo registru zda odpovídají realitě...Proto tam je 30denní lhůta...A že by nějaký kolega úředník v praxi chroupnul třeba rok starou evidenčku,a jakože dobrý-to bych rád viděl v praxi ...
To co jsem tam vložil už jako registrovaný je citát z jiného serveru a k těm evidenčkám-je fakt že je platná 10dní alespoň u nás v Písku J.Č. včera jsem tam byl a ptal jsem se na to ale u té STK mě bylo odpovězeno že to záleží na úředníkovy to prej neví přesně,jak to je no nevím asi se Paní nechtělo moc přemejšlet.
platnost evidenční kontroly na samostatném protokolu nebo na protokolu z technické prohlídky není časově omezena, kdyby byla, musel by to uvádět zákona nebo navazující vyhláška...Svévolně omezit platnost evidenční kontroly proto nelze...na jiných serverch s etaké píší kraviny, server si dnes vytvoří kdokoliv, nejhodrší servery jsou ty, které si vyrvářejí lidé, kteří si přivydělávají jako zpostředkovalé a jezdí po úřadech vyřizovat věci za jiné...Především jsou tam matoucí a zavádějicí rlzné cenníky atd...
Paní na úřadu se musíte jasně zeptat, jaký protokol vlastně máte a co je v něm napsáno a k čemu jej chcete použít...Pro laika je totiž nesrozumitelné pochopit i jednoduchý rozdíl mezi prohlídkou a kontrolou, mezi technickým protokolem a protokolem z technické prohlídky atd...Nejlepší je ptát se na konkrétní věc, a to osobně, protokol přitom předložit...nebo si dát tu opráci, najít si zákon a vyhlášku o registraci a legislativu související s činností STK, je to v podstatě jedna vyhláška.Pak budete mít ve všem jasno...
Přiblé kecy o úřednících popíjejících kafíčko umí napsat každý, ale prolistovat příslušnou legislativu je pracné, tak proč to dělat, že? Lepší je psát sem opakovaně ty samé nesmysly , a to celé měsíce, například o nadřazenosti evidenční kontroly technické prohlídce, o 10-denních lhůtách platnosti protokolů a podobné nesmysly...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.