Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

XT Antifreeze B

Od: mikihans® odpovědí: 3 změna:

Zdravím, mám doma pětilitrovku chladící kapaliny XT Antifreeze B (modrozelená). Píšou že je použitelná pro všechny druhy motorů včetně hliníkových. Co vím, tak škoda 105/120 má litinový motor. Pokud je tedy opravdu univerzální, můžu ji tam bez obav nalít? Nesežere mi to motor? :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Miki -

Jak jsem už několikrát psal,je každá mrazuvzdorná kapalina do chladiče založena na etylenglykolu.Ty speciální a dražší obsahují propylenglykol a isopropylalkohol.Všechno jsou to kapaliny spolu se bez problémů mísící.

JABRAKA

gumidek*

Ty hlavní složky sice jsou mísitelné, ale ty inhybitory koroze a jiné doplňující látky míchat nelze. Smíchej si někdy G48 modrozelenou a G12 růžovou. Vznikne hnědá agresivní směs a sežere hlavu.;)

ar*

Gumi, máš sice pravdu a každý kdo alespoň jednou opravoval motor a nebo "jen" zanesenou chladící soustavu, po takto "odborném" namíchání, jen kroutí hlavou a klepe si na čelo. Ten kdo takovouto radu poslech a nechal si pak auto opravit, by nejspíše klepal na čelo někomu jinému. Jabraka tento blud tvrdí každému kdo se na antifreeze zeptá na poraďně už několik let a je jedno, že tím vědomě porušuje Z1. Dříve ještě doplnil " chemik varuje". Letos to zase "vylepšil" a začal radit, že kapalinu není nutno ani měnit, protože údajně nestárne.

Fakt ho nemá cenu upozorňovat, on prostě bude tvrdit tu "svou". Někdy mám pocit, že podobní "chemici" pracují v likérce Drak. *jasne*

doplněno 01.12.12 20:23:

Jo ještě odpověď pro mikihanse, pokud budeš měnit celý obsah chladící soustavy a nebo zaručeně víš, že je v soustavě nemrznocí směs třídy B nebo C tak ji použít můžeš. Ápropó Š 105/120 nemá litinový motor. Blok motoru je z hliníkové slitiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]