Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Prodal jsem vozidlo, které jsem neodhlásil, ale ve smlouvě jsem měl uvedeno, že všechno vyřídí nový majitel po zaplacení kupní ceny, kterou uhradil v dne podpisu smlouvy. Ke smlouvě byla přidaná i plná moc na veškeré úkony pro převod auta. Nyní jsem zjistil, že auto nepřevedl a povinné ručení, které mi ukazoval (zelenou kartu, která byla psaná na jeho jméno ale na původní RZ) ani nezaplatil.
Nyní mám obavy, že veškeré nezaplacené povinné ručení včetně sankcí budu muset uhradit já. S dotyčnou osobou nejsem schopný se domluvit (nekomunikuje se mnou). Odhlásit auto nemohu, poněvač jsem předal VTP. Když jsem se byl zeptat na inspektorátu co s tím, tak mi řekly , že mám nahlásit ztrátu VTP, ale to se mi nechce z důvodů:
1) bylo by jistý, že povinné ručení jsem neplatil já
2) kdyby na to přišel majitel, mohl by nahlásit podvod o ztrátě VTP (snaha o krádež auta)
Když jsem byl za právníkem (byl jsem jen 1x na 10minut a zaplatil 500kč), tak mi jen řekl , že to mám nahlásit na policii, to bylo vše.
Policie mi zase řekla , že s tím nemůže nic dělat.
Předem Vám děkuji za každou radu.
(pokusím se připojit smlouvu)
můžete dnes v klidu spát-majetkoprávní vztahy mezi jednotlivými fyz. a svéprávnými osobami ze zákona(nejen OZ)vymezuje,určuje,kupní smlouva-a tu máte...Zápis v registru vozidel,potažmo TP má z pohledu zákona pouze informativní charakter-nemá vypovídací hodnotu o vlastnicrví vozidla...Prostě dnem prodeje,potažmo sepsáním a podepsáním kupní smlouvy oběma stranama(kupující-prodávající)pro vás přestalo být auto vaším majetkem-a za jako takové již nenesete žádnou zodpovědnost(nemůžete zodpovídat za něco,co nevlastníte-až na úklid přilehlého chodníku,ale naštěstí tento právní paskvil stát nedávno napravil...) Jediný možný problém by mohl být v tom,že třeba bydlíte jinde než na adrese svého trv.pobytu-a nebudete tudíž moci případně reagovat na výzvu ČKP,PČR apod.,protože o ní jednoduše nebudete vědět(a díky institutu tzv.úředního doručení je zásilka považována za doručenou,i když jste jí fyzicky nepřevzal)...Takže pokud tomu tak je,hlídat si(nechat si případně přeposílat)veškerou poštu z adresy trv.pobytu na aktuální doručovací adresu...Stát mrkne do registru obyvatel a vše posílá tam...Kdyby do budoucna něco dorazilo-přílohou zaslat ofocenou onu kupní smlouvu a sdělit,že od toho a toho dne již nejste majitelem,tudíž ani nemůžete nést jakoukoli odpovědnost,a děkuji nashledanou...No a mohl jste ušetřit 500 kaček za "právní pomoc"...
doplněno 31.03.11 23:24:jen doplním,kupní smlouvu pečlivě uschovat(až zarámovat)-tou jedinou budete případně prokazovat "nevlastnění" vozu...Ostatní je věcí nového majitele,vy totiž ani sám,jako fyz.osoba,nemůžete zákonně donutit někoho k registraci,uzavření pojistky(a jakémukoli jinému jednání)-tím byste sám porušil zákon...(např.vydírání,vyhrožování,nátlak,útisk...atd.)
Mockrát Vám děkuji za odpověď, snad budu mít klidné spaní . Bydlím na adrese trvalého bydliště, takže by to mělo být v pohodě. Mám jenom obavu z toho, že by mohl tvrdit, že jsem to auto měl odhlásit já, a že jsem ho neodhlásil a on tím pádem ho nemohl přihlásit. Nevím jestli je zákoně platné to co mám napsáno ve smlouvě i s plnou mocí, že vše zařizuje nový majitel. Odlásil jsem ho pouze z povinného ručení, protože jsem potřeboval převést bonus
To jsou radílci ti úředníci, když je kupní smlouva. Občanskprávní věc. Bych sedl, napsal na ČKP a zaslal kopii smlouvy ať si chtějí pojistění po něm.
tam jsem byl a musel jsem se smát, co mi řekli: nemužeme s tím nic, musíte si počkat až vám přijdou penále za pojištění, až zjistíme že auto nemá placené povinné ručení
opět zákon umožňuje zplnomocnit kohokoli k čemukoli-co zákon umožňuje,což je tento případ(způsobilého k právním úkonům,čili svéprávného)k "odhlášení"-čili z pohledu zákona jste nic neporušil-to že zmocněnec tak neučinil je věc jiná(a jeho)...Podstatné je,že adresa"funguje"čili v případě jakékoli výzvy(...až jim naskáče dostatečné penále,jsme v ČR,takže přístup úřadu tomu odpovídá...)můžete včas a v klidu adekvátně reagovat-viz.shora...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.