Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
chci se zeptat, zdali se da uplatnit odstoupeni od smouvy bez udani duvodu do 14 dnu i v pripade, kdyz si koupim ojety vuz pres internet? Po tydnu mi totiz kleknul motor, tak nevim zdali se da v tomto pripade uplatnit skryta zavada?
Dekuji
Tak uplatnit to jako na zboží zakoupené přes internet to určitě nepůjde, ale jako na skrytou závadu by to jít mohlo. Záleží na přesném znění kupní smlouvy. Jinak odstoupit od smlouvy můžete kdykoliv, ovšem za předpokladu, že se domluvíte z druhou stranou.
doplněno 31.03.11 16:58:Snad někdo připojí přesnější cestu ke kladnému výsledku pro Vás.
Petus, ono ani tak nejde jak je auto koupené, jestli přes internet nebo z bazaru, ale vždy záleží jak je sepsaná kupní smlouva, další věc je co je příčinou "kleknutí motoru". Těch 14 dnů no nevím, nejspíš jste nekupval v E-Shopu a auto nepřišlo přepravní službou.
Nejprve bych se zkusil obrátit na prodejce, případně rovnou právníka. Nepředpokládám, že to bude tak jednoduché auto vrátit. Kupní smlouvy jsou většinou formulovány tak, že kupující "papírově" kupuje auto před totální GO, bohužel je to tak, prodejci se tím většinou takto brání vrácení vozu.
Motor kleknul pri rozjezdu a v servise si s tim nevedi rady. Auto jsem kupoval pres Avizo.cz u soukrome osoby, tudiz nepredpokladam, ze by mel profi smlouvu jako maji autobazary. Ale co se tyce nakupovani pres E-shop, tak prece ikdyz si nakoupim zbozi pres E-shop a vyzvednu jej osobne na prodejne, tak se stejne i na tento pripad vztahuje moznost vraceni zbozi do 14 dnu, ne? Nemusi to byt prece, vzdy dodane jen prepravni sluzbou?
Dekuji
Vite ono není problém tu smlouvu, jako mají autobazary okopčit a mít tak stejnou. Jen se divím , že servis si stím neví rady. Co je to za auto a co to udělalo při tom rozjezdu. Jak se přesně projevuje ta závada?
doplněno 31.03.11 17:41:To by,.ale pro servis neměl být zas takový problém zjistit jestli je přidřená vačka, čerpaklo nebo klika (písty). Mechanik přeci musí slyšet odkud vychází rachot, jestli z hlavy nebo ze špajzky, o čerpadle a kladkách nemluvě. Možná zkusit jiného mechanika.
Je to VW Golf 3 1.9D 1993 a pri rozjezdu to zarachotilo jako kdyby pres zuby a jako kdyby se rozsypala spojka. Kazdopadne auto radi normalne, ale v motoru neco klepe/rochoti. Divali se na rozvody a vypada to jakoby byl remen prepinan jako by ho pry neco brzdilo...vacka nebo cerpadlo...nic jineho uz na nem neni krom klikovky.
Ono aby nakonec nebyl z kleknutho motoru nedostatek pohoné hmoty.
Pro tazatele problém je v tom, že zboží není nové, kupní smlouvu jste podepsal na místě po prohlídce a vůbec pochybuji, že tato lhůta se na takto zakoupené auto může vztahovat.
doplněno 31.03.11 17:22:Pardón za nedostatek pohoné hmoty, bylo to zadáno ještě před objasněním stavu vozidla.
doplněno 31.03.11 17:23:Závadu typuji na přeskočený řemen.
Pleteš si dojmy a pojmy. Avízo není e-shop, ale normální inzertní server. Takže auto jsi koupil na inzerát a je úplně jedno, jestli byl na Avízu, v novinách nebo někde na sloupu. Při nákupu auta se předpokládá, že se kupující o stavu vozu přesvědčí a volba způsobu tohoto přesvědčování je jenom na něm. A na tomto jsou také stavěny smlouvy, kde kupující potvrzuje, že se podrobně seznámil se stavem vozu. pokud se jedná o skrytou závadu, pak musí být prokázáno, že se o skrytou závadu opravdu jedná a pak se s tím dá něco dělat. Třeba i soudní cestou, Je tak na kupujícím aby zvážil, jestli se mu do sporu vyplatí jít a jestli výsledný efekt nakonec nebude mínusový.
Vsak proto se jen ptam zdali to jde uplatnit, ale vypada to ze ne
. No a kdyz se neco po... uvnitr motoru, tak to lze v urcitych pripadech povazovat za skrytou zavadu?
Diky
Petus , to že se v motoru něco po. . re ještě není důvod to považovat za skrytou vadu. Skrytá vady by byla kdyby na motru bylo použito třeba nevhodné čerpadlo a nebo nějaké díly motoru a prodejce o tom věděl a neupozornil , jinak se může cokoli podělat stajně tak jako u motoru nového a původní majitel za to ani nemůže.
Tzn. ze nemam sanci uplatnit jakoukoliv reklamaci, kdyz predpokladam, ze prodavajici je laik a ze pred prodejem do motoru nelezl a ze ani on nemohl tusit, ze se neco po..re, je tak?
Dekuji
Tak skrytou závadu dle znění kupní smlouvy uplatnit samozřejmě můžete, ale musíte to nějak prokázat! A nebo se na odstoupení domluvit s druhou stranou.
Jasne, jasne, chapu ze je treba to vzdy prokazat. Ja jen chci rict, ze si v realu moc nedovedu predstavit prokazat neco co je uvnitr motoru. I kdyz ted jsem si vzpomnel, ze prodavajici mel otce automechanikem, tzn. ze se auta mohl zbavit ucelove, protoze vedel, ze tam neco je. No nic, zkusim se s nim domluvit, stejne uz mi asi nikdo lepe neporadi. Takze dekuji vsem za rady.
Prokázat to musí osoba, která je k tomu oprávněná. Tedy nějaký nezávyslí nebo soudní znalec, ale jak bylo řečeno pokud se nedohodnete protistrana udělá vše proto, aby spor vyhrála. Tedy můžete být problém i na několik let.
V určitých případech. Pokud chceš mít jistotu, tak si zaplať soudního znalce. Ale stejný krok může udělat protistrana a bude z toho nádherný spor na dlouhá léta.
Ja nemam zajem delat prodavajicimu zbytecne problemy, jen mi take nepripada fer, ze jsem zaplatil za vec, kterou jsem si uzil jen 1 tyden
Zkuste se s ním domluvit, pokud je jeho otec mechanik, třeba naleznete nějaké schůdné řešení.
doplněno 31.03.11 18:26:Třeba práce zdarma a zaplatíte jen díly.
určitě rozumnějším a schůdnějším řešením je vždy dohoda-zkuste se rovnou domluvit s otcem prodejce-aby na to "mrknul" a najít nějaký kompromis...Jinak obecně skrytou závadou se rozumí zejména třeba pozměňování identifikátorů auta,ze záznamů pojišťoven zjištění,že auto bylo těžce havarováno-přitom prodáno jako "nehavarované",anebo jak psal ar... atd.-ale vždy je potřeba prokázat,že o tom prodejce věděl...,což je poměrně jednoznačné akorát u té havárie(resp.pojistném plnění),jinak je to problém-a ani o tom třeba prodejce fakt vědět nemusí(že mu třeba v servisu dali úplně jiné jeté čerpadlo,než fakturovali)-bohužel auto je spotřební věcí,stejně jako třeba TV,mikrovlnka apod.a stejně tak může kdykoli cokoli "kleknout"(i u nového auta)-přeci jen je auto trošku složitější než TV,mikrovlnka,takže o to větší pravděpodobnost...
Tak bohuzel, uz jsem to zkousel a oba tvrdi, ze o nicem nevi a ze na tom nic nemenili. A otec prodejce uz mechanika nedela. Jen me odkazovali, ze snad vodni pumpa rachotila, ale to se mi zda jako blbost, protoze vodni pumpa je vyrazena tim, ze je sundan drazkovy remen. Jedine, ze by se nejak, treba zalomena lopatka dostala do motoroveho prostoru
Petus, lopatka z vodní pumpy se do morotového prostoru nemá jak dostat. To by byl motor totálně po smrti.
nechci být rejpal,ale s tou smrtí motoru asi nebudeš daleko od pravdy-to nemyslím kvůli lopatce z pumpy,ale když to tak člověk pročítá-působí to na mě poměrně jasně-prostě vylítanej Golfík v naftě-za dvacet ještě odskočí-tak ho taťka se synem jakože "poladili",aby pár set kiláčku odjezdil a ahoj...,starej se...Jsme prostě v čechách-bohužel...
doplněno 31.03.11 21:40:pro doplnění-toho co tam "rachtá" může být víc než dost-to asi takhle od compu těžko řešit-chtělo by to z doslechu od známých nějakého šikovného mechanika,aby na to mrknul a pak dál řešit...(pomalu bych asi začal shánět jinej motor koncernu 1.9D)-třeba maluju čerty na zed-ale je lepší být připraven na nejhorší(a být třeba mile překvapen)než počítat s banalitou-a být nepříjemně zaskočen...
Tak snad proboha nemuze byt problem diagnostikovat, co je spatne... Ale taky bych to tipoval na potkany motor, remen ani nemusi preskocit, staci, ze uz se ventil treba vcas nevrati... Ale to staci protocit motor rukou (jako s klicem) a hned je jasno, jestli nejaky valec nema kompresi nebo tam neco prekazi...
...Ale to staci protocit motor rukou (jako s klicem) a hned je jasno, jestli nejaky valec nema kompresi nebo tam neco prekazi...
Zrovna jsem se jich na to ptal a rikali, ze s tim tocili nekolikrat, ale nic nenormalniho v tom nenasli, takze asi hlava dolu
To uz me take napadlo, ale ten motor slapal jako hodinky a uplne tichoucko, tak si neumim predstavit jak by toho docilili?
Jinak dneska se ma na to podivat nejaky klucina co dela jenom Golfy, tak uvidime. Uvazuji take nad tim, zdali by nebylo lepsi to rozprodat na nahradni dily nez do toho dale investovat...ikdyz je mi ho lito rozebrat. Kdyby aspon ty VW nebyly tak predrazene. Kazdy chce z toho vytriskat maximum a podle toho take tak ty ceny ND vypadaji. Ja napr. rozprodavam vse z meho stareho vozu za 3 az 5 stovek ...altik, starter,cerpadlo atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.