Nejste přihlášen/a.
Zdravím... doufám, že se mi dostane rady , kterou myslím hodně potřebuji. Před pár lety jsem koupil vozidlo, které bylo zapsáno do polopřevodu na mě. Jelikož ale mělo jiné papíry a neseděl win, tak jsem samozřejmě nemohl vozidlo dostat z polpřevodu. Přestavba mi nebyla povolena atd... neplatil jsem povinné ručení jelikož by to bylo zbytečné, když by se pak zjistilo, že to platím na auto které je uvedeno v TP a přitom to moje je jiné. Žádám o radu: Auto je stále v polopřevodu a nemohu ho zrušit jelikož už ani neexistuje. Nemám papíry o ekologické likvidaci atd... a hlavním problémem je povinné ručení. Pokud nahlésím, že mi bylo vozidlo třeba odcizeno před pár lety, tak nevím co buce následovat. Věc ohledně policie, vyřazení vozidla a ohledně povinného ručení, které mnou nebylo nikdy zaplaceno. Naposledy ho platil původní majitel a já ho k žádné pojišťovně nepřihlásil. Předem děkuji za odpovědi!
Já jsem měl auto v polopřevodu 12 let,před dvěma lety jsem ho normálně na sebe dohlásil a vzápětí odhlásil.Vozidlo ovšem v té době už 10 let neexistovalo,ale to jsem nemohl prokázat.A těch posledních 10 let se ani neplatilo povinné ručení.Tak jediné doklady,které jsem měl kromě TP,bylo potvrzení od ČKP,že vozidlo nebylo od doby,odkdy byla povinná ekolikvidace (tuším 1.5.2004),pojištěno a čestné prohlášení,že jsem kdysi auto odvezl na vrakoviště.Tím mi vozidlo trvale vyřadili z evidence.Ale nevím,co přesně myslíte tím "Před pár lety jsem koupil...",tedy jak je to vlastně dlouho
Mě by slíš zajímalo v tomto případě jestli se pojišťovna může zajímat o auto v polopřevodu a o jeho zaplacené či nezaplacené povinné ručení. Pokud se nezajímá, tak auto nechám v polopřevodu klidně celý život.
Tak to není.Povinnost platit povinné má ten,kdo je dosud uveden jako provozovatel/vlastník vozidla.Tazatel je osoba uvedená v polopřevodu,měl by tedy zaregistrovat vozidlo na svou osobu.Až poté po něm ČKP něco může chtít.
Povinnen není ani vlastník ani provozovatel. Povinnen je ten kdo vozidlo provozuje a je zároveň jeho vlastníkem dle kupní smlouvy. Pokud budu vlastníkem, ale auto mi bude stát na zahradě tudíš jej neprovozuji a platit nemusím. To co je uvedeno v TP nikoho nezajímá, vlastníka určuje vždy smlouva. Už se to tu řešilo 100x. Pokud pán bude auto provozovat na pozemních komunikacích nebo místech přístupných měl by správně platit, ovšem tomu se dá také vykroutit. To že je v polopřevodu už nikohu nezajímá a pokud není pojištěno a nebude do 14 dnů dáno do depozita opět je zde návod co dělat stačí jen hledat.
doplněno 30.03.11 09:18:K tazateli... sehnat eko likvidaci bez auta není problém!
Pro ČKP jednoduše doporučeně pošlete (pokud vás bude kontaktovat), že vozidlo bylo odstaveno mimo veřejně přístupné komunikace.
Vozidlo odhlašte na základě eko likvidace (i když falešn)
Nebo prodejte TP
ČKP vždy bude jako první kontaktovat osobu,na níž je dosud vozidlo registrováno.To,že pak tato osoba prokáže např. kupní smlouvou,že je tomu jinak,je jiná věc.Ale jinak s Vámi souhlasím
Ano kontaktovat bude to máte pravdu, jelikož získává informace právě z registru. Tím to však pro ní končí. Děkuji za doplnění
Co když původní majitel nemá ode mě smlouvu, že mi vozidlo prodal...? Je jen v polopřevodu nas mě.
povinnost platit povinné ručení máte pokud auto provozujete...pokud auto neprovozujete, máte podle zákona auto dočasně vyřadit...k dočasnému vyřazení se musíte předvším přiháísit do registru a pak se nechat z registru vyřadit i s autrm
příteli "nu",cituji-"povinnost platit povinné ručení máte pokud auto provozujete.." toto se nezakládá na pravdě-platit(a uzavřít)tzv.povinné může kdokoli svéprávný-ne zrovna ten,kdo auto provozuje-to je vcelku rozdíl...překvapuje mne,že až s úředně precizním smyslem pro detail,ti toto uniklo...-na druhou stranu je toto ale na úřadech běžné,takže se v podstatě nic neděje...
Nenapsal jste rozhodující věc a sice, jak je to s reg.značkami? Pokud jste je neodevzdal, tak budete těžko prokazovat, že nejzdíte po veřejných komunuikacích a budete muset zaplatit povinné ručení zpětně i s penalizací!
Nemáte pravdu! Naopak ČKP se bude muset snažit prokázat, že auto používal a pokud jim zašlu doporučeně, že jsem auto neprovozoval a odstavil jsem jej mimo veřejně přístupné komunikace nemohou nic. To že mi hrozí pokuta za neodevzdání RZ do depozita je věc druhá, která už není problémem ČKP a zde na poraďte je návod jak se vyhnout i této pokutě.
xxx-ohodnocuji odpověď -stejně jako v obdobném aktuálním vláknu("znehodnocené" ORV)-bohužel spousta lidí je řekněme "zastrašeno" tvrzením úředníků,informacemi na stránkách jednotlivých úřadů apod.(nutno podotknout,že nepravdivými)-a to ze zcela evidentních důvodů-platit a platit...Ovšem mi kteří víme-nás zajímá platný legislativní stav,ten je obecně závazný a směrodatný-ne bububu ,tytyty na úřadech...
Děkuji.
Úředník se vždy bude snažit poskytnou takové informace, které mu budou vhod. A to z neznalosti nebo za příslib kladného bodíku od nadřízeného. Když zavítáme například na stránky ČKP do rubriky často kladené dotazy. Zjistíme, že záměrně slovíčkaří, aby lidé z neznalosti platili horentní sumy a to zcela zbytečně. Osobně jsem velice vděčný za tyto stránky, protože žádný jiný web nedokáže poskytnout pravdivé informace, které jsou ku prospěchu běžnému člověku, který řeší problém a ne příslušnému úřadu, firmě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.