Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě auta z depozitu

Od: sejnatko* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

budu v brzké době kupovat ojeté auto, které je už rok uloženo v depositu. Prodávající mi řekl, že na auto udělá novou STK již na mé jméno a tím pádem nebude třeba dělat Evidenční kontrolu. Toto mi přesně není jasné, myslela jsem, že evidenční kontrola se dělá vždy při koupi auta apod. Pokud by prý dělal STK ještě na své jméno, budu muset jet na Evidenčku. Je to možné tedy takto obejít evidenční kontrolu? Nebudou s tím pak v budoucnu problémy?

Dále se chci zeptat, jak mám papírově postupovat v koupi tohoto atomobilu a případné poplatky. Co je třeba sepsat, vyplnit a odnést na úřad?

Mockrát děkuji.

doplněno 22.03.11 13:35:

Děkuji za odpovědi, chtěla bych se ještě zeptat. Můžu auto přihlásit do okresu, ve kterém nemám trvalé bydliště? Respektive - bydlím v okrese Strakonice ale trvalé bydliště mám Prachatice. Vše bych chtěla vyřídit v místě přechodného bydliště, tedy v okresu Strakonice. Je to možné? Nebo musím auto přihlásit v okrese kde mám trvalé bydliště?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

sejnatko, už je vše jasné?

sejnatko*
hodnocení

MOCKRÁT VÁM VŠEM DĚKUJI ZA NAPROSTO VYČERPÁVAJÍCÍ ODPOVĚDI.

TEĎ UŽ JE MI VŠE JASNÉ A VÍM NA CO SI MÁM DÁT POZOR A CO JE POVINNOST MÁ A CO JE POVINNOST PRODÁVAJÍCÍ. UŠETŘILI JSTE MI HODINY STRÁVENÉ ČEKÁNÍM VE FRONTĚ NA ÚŘADECH.

JEŠTĚ JEDNOU MOC DĚKUJI *slunce*

ar*
hodnocení

0x

Tu evidenčku jde takto udělat, jen je potřeba auto přeregistrovat do 14 dnů po provedení evidenční kontroly, pak "propadne". Na úřad si sebou vemte Velký TP , ORV (malý techničák) RZ (SPZ) 800Kč na přepis. Formulář na registraci vozidla si vezmete a vyplníte na úřadě. Pak ještě záleží jakou euro normu splňuje vozidlo a podle toho bude eko daň od 0 - 10000Kč

doplněno 22.03.11 13:10:

Až se přihlásí milancukrář nebo cyril tak doplní jestli jsem něco zapoměl napsat.

doplněno 22.03.11 13:31:

Jo ještě doklad o sjednaném pojištění.

erikch*

are -jen pro doplnění-evidenčka je akceptovatelná(resp.musí být akceptovatelná)30 dní a méně,stejně tak plná(ať už pravidelná či dovozová)TK...Jenže technická kontrola je nadřazena evidenční kontrole,protože součástí TK je i kontrola identifikátorů(ztotožnění vozidla s doklady apod.),čili je-li TK mladší 30 dnů,tak není třeba dělat evidenčku-v tom má prodávající pravdu i při převodu na někoho jiného...

sejnatko*
hodnocení

0x

Děkuji za rady, já právě se v tom vůbec nevyznám. Nikdy jsem auto nekupovala nic... Takže vůbec nevím jak mám tedy postupovat... Jestli ten prodávající nejdřív udělá TK na mé jméno. Pak mi předá kupní smlouvu s TK. Pak já si musím dojít vyřídit přihlášení vozidla, protože je v Depositu. Ale zase nedoložím pojištění, protože nevím SPZ vozidla, protože je v depozitu. Vůbec tomu nerozumím. Můžete mi prosím napsat postup jako pro prvňáčka? :) co se dělá za 1. za 2. za 3. atd... Mockrát Vám děkuji za nervy a čas.

erikch*

Tak zhruba-pokud jste si auto prošla(ideálně s někým,kdo autům alespon trošku rozumí),jeho fyzický stav vám vyhovuje-je na prodávajícím,aby vyzvedl značky z depozitu(podmínkou je platná TK a povinné),zároveň auto asi odhlásí(ale nemusí-je to na dohodě a kupní smlouvě mezi vámi) Kupní smlouvu nepodepisovat(a hlavně peníze nepředávat)do okamžiku než vyzvedne auto(resp.značky)z depozitu-jeho věcí je poplatek,technická a povinné-nicméně povinné již může být "vaše"(vámi ,případně třeba babičkou,sjednané)-u povinného je směrodatný VIN (výr.číslo auta)a doba platnosti,ostatní údaje jsou jaksi podružné(třeba právě značky),z důvodů úspor na vaše auto může uzavřít povinné třeba právě babička,děda(nemusí mít ani ŘP,ani vztah k autu,potažmo k vám) a stejně tak i technická může být jmenovitě uvedena na vás(jakoby zadavatel prohlídky)a samozřejmě auto samotné...Pokud tohle budete mít(TK,značky z depozitu,uzavřené povinné)-není problém koupi uzavřít-podpis smlouvy a zaplacení...Cokoli jinak zavání možnými problémy do budoucna...Ještě rada,nevím o jaké jde auto(rok výroby)-ale pokud by se na něj vztahovalo slavné "ekopalné",je lepší jej nechat v polopřevodu(čili odhlášeno na:... vás,vašeho příbuzného)a již jej nedoregistrovat-tím se polatku-podotýkám legálně,vyhnete...

buss

Já bych se zvedl a šel na úřad pro zcela konkrétní info (či zavolal, ony se i úřady v jednání liší), platím si je.

jarda3*

Tak RZ snad najdete v TP a pojisteni neni problem uzavrit i na VIN auta (pak se znacka doplni). Presne takhle jsem minuly mesic udelal, prodavajici mi dal protokoly z STK, papiry a plnou moc, auto privezl na zahradu (a ani se neptejte jak :-P )

Na tom protokolu by mela byt veta, ze vozidlo vyhovuje z hlediska evidencni kontroly - nic to nestoji ale bez upozorneni to tam nemuseji napsat automaticky. A musi byt na jmeno noveho majitele.

nu*
hodnocení

0x

při koupi auta se vždy platí a vždy se uzavírá kupní smlouva, evidenční kontrola je předepsána zákonem č.56/2001 Sb. při každé registraci, pokud je auto regsiortvoáno 10 x po sobě pokaždé na někoho jiného, tak 10 x po sobě ten někdo jiný předloží před regiostzarcáí protokol o evidenční kontrole...

Evidenční kontrola je součástí každé technické prohlídky, prováděné v plném rozsahu, evidenční kontrola může být také samostatným úkonem...kontroluje se při ní, zda provedení vozidla odpovídá schválenému popisu, tedy zda je auto shodné s autem, popsaným v technickém průkaze...zda souhlasí identifikátory,zda má auto schválený typ motoru, zda má schválený typ kol a pneumatik, zda nemá namontováno něco, co tam nepatří, například nehomologované součásti-dopňky, neschválené tažné zařízení, neschválený ochranný rám, nehomologované sedačky atd...nekontroluje se při ní funkčnost brzd, stav výfuku, těsnost převodovky, tedy etchnický stav atd...

Evidenční kontrola má sloiužit jako ochrana nového vlastníka, k,tzerý auto koupí a při EK by měl zjistti zda nejsou v provedení auta nějaké odchylky, a současně je to ochrana registru vozidel, aby nebyly zapisovány do registru různé hybridy a slepence...dokud se auto s nevyhovující EK do pořádku, do té doby jej nelze registrovat...

doplněno 22.03.11 17:12:

pokud je vystaven jen protokol z technické prohlídky, provedené v plném rozsahu, nezapomeňte na to, že musí být vystaven na jméno toho, kdo jej hodlá použít k registraci, a že ve spodní části protokolu musí být napsána věta: Vozidlo z hlediska evidenční kontroly VYHOVUJE...Některé STK, například ta v Praze na Bohdalci si ještě donedávna tuto práci nedala, respektive nikoho z STK po novele příslušné vyhlášky nenapadlo provést upgrade software a když byl úředník který narazil na jejoich protokol, obsahující evidenční kontrolu ale neobsahující větu o jejím provedení dostatečně asertivní a žadatele s takovým protokolem poslal zpět, protže protkol neodpovídal novelizovanmé vyhlášce, dopisovalo se to tam rukou...dnes snad už konečně ten program mají v pořádku...šetřit se dá různě, i celá léta...

doplněno 22.03.11 17:19:

Místně příslušným pro registtraci je dopravní úřad, v jehož správním obvodu máte trvalé bydliště.Takže odpověď je jasná, zákon Vám neumožňuje provádět úkony tam, kde nemáte trvalé bydliště. je to tak dáno zákonem č.56/2001 Sb., a působnost jednotlivých měst a obcí je přesně vymezena mapkou, která je přílohou příslušné vyhlášky MV a kde je jasně uvedeno, které obce spadají pod které úřady.

erikch*

jen tak doplním-ona věta,že "...vyhovuje..." tam být nemusí-jelikož pokud by vozidlo nevyhovovalo v nějakém svém kontrolovaném parametru-nemohlo by dostat kladný protokol z STK,kontrolní nálepku a razítko do TP o době platnosti TK(v tomto kladném případě 2roky),potažmo by nebylo možno jej(resp.značky)vyzvednout z depozitu...Je to o vymýšlení si-u evidenčky je to pochopitelné-dělá se proto,zda vozidlo...vyhovuje...,ale při plné TK je už z principu(a nadřazenosti EK)toto pouhou buzerací...A ještě jedna poznámka z praxe naokraj-i TK při(před) převodu nemusí být na jméno-je to trošku složitější(oblast dovezených aut,čistopisů TP atd.),přesto jí úřad musí akceptovat,potažmo i místo evidenčky...,ale to není tento případ...

nu*

1.) pokud je vyhlášce stanoveno, co obsahuje protokol z technické prohlídky provedené v plném rozsahu, konkrétně že obsahuje závěr o výsledku evidenční kontroly, musí protokol z technické prohlídky použitý žadatelem současně jako protokol o evidenční kontrole obsahovat nějaký závěr, tedy větu zda vozidlo z hlediska evidenční kontroly vyhovuje nebo nevyhovuje, jinak jako evidenční kontrolu tento protokol nelze uznat, protože neplní ustanovení vyhlášky, i když na STK v podstatě technik evidenční kontrolu v rozsahu stanovených úkonů provede, tím každá technická prohlídka prováděná v plném rozsahu začíná. Myslím že je to jasné jako facka a není o čem diskutovat, řečičky tom, co kdy komu řekl bývalý policista nebo co kde kdy komu řekl někdo na STK a že někde na STK to dělají tak a jinde onak jsou kecy, nepoužitelné při registraci auta. Tam platí zákon číslo 56/2001Sb.Praxe na STK je taková, že někde dostane žadatel oba protokoly, tedy protokol z technické prohlídky a samostatný protokol z evidenční kontroly, pokud technikovi řekne že bude na sebe auto registrovat a protože mu končí platrnost technické prohlídky, chce si jí obnovit aby nemusel na STK dvakrát krátce po sobě...

2.) Na jiné STK může být praxe taková, že mu vydají protokol jeden, tedy protokol z technické prohlídky který obsahuje zápis o výsledku evidenční kontroly, je vystaven na jméno člověka který bude na sebe auto registrovat, pak je také vše v pořádku.

3.) Pokud dotyčnému nekončí v nejbliýžší době technická prohlídka a chce jen evidenční kontrolu, provedou a vystaví mu jen jeden protkol o evidenčné kontrole, který obsahuje zápis o výsledku EK.

4.) Pokud dotyčný nepotřebuje evidenční kontrolu, protože auto má na sebe zaregistrované a přistaví auto k pravidelné technické prohlídce, nebo k TP na vlastní žádost, výsledkem je zpravidla protokol, který zápis o evidenční kontrole neobsahuje.V tomto případě je to také v pořádku, protože evidenční kontrolu po něm nikdo nepožaduje.

5.) Problémem je, že 99 procent lidí si plete technickou kontrolu s technickou prohlídkou, a jednotlivé druhy technických prohlídek vzájemně...atd...

6.) Při dovozu vozidla z jiného státu platí také příslušné zákony a metodický pokyn MDCR číslo 1/2006, evidenční kontrola může být na samostatném protokolu, na protokolu z technické prohlídky před schválením technické způsobilsti formou věty o výsleku EK, a v případě že žadatel nemá auto na kšeft, ale bude jej po schálení technické způsobilsti registrovat na sebe, lze využít zápis o výsledku evidenční kontoly uvedený na technickém protokolu s přílohou, který je výsledkem technické KONTROLY...a neplést si technickou prohlídku s technickou kontrolou...Výsledkem technické kontroly je protolol, obsahující všechny povinné údaje potřebné pro vystavevní českého Osvědčení o registraci část II (celký technický průkaz)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]