Nejste přihlášen/a.
nedávno odbočoval jeden řidič na zelenou doprava (z prosté dvoupruhové komunikace/jeden pruh v jednom směru), na silnici kde však jsou dva jízdní pruhy v jednom směru jízdy (souběžné, ve městě) a on se jaksi tlačil po odbočení resp. v jeho průběhu do levého pruhu z těch dvou možných. Má právo/možnost si pruh zvolit nebo by měl využít spíše ten pravý? Byl jsem totiž poněkud rychlej z protisměru (na zelenou) při odbočování vlevo a hrnul si to dotoho levého ze dvou a málem jsme se tam sťukli. Uznávám dejme tomu svoji chybu, při odbočování vlevo. (nic se nestalo, jen on hustě nadával jak permoník).
Nedivím se, že nadával! Měl přednost. V těchto případech se snažím do levého pokračovacího pruhu slušně "strčit čenich", občas mne někdo slušný dá viditelně najevo, že "se tam vejdem oba". Ale dělám to slušně a s vědomím, že při střetu by byla vina na mé straně!
Je to už nějaký pátek,co jsem dělal autoškolu ale bylo nám řečeno,že se můžeme zařadit do kteréhokoliv jízdního pruhu.
Pokud to nezměnila nejnovější vyhláška,mělo by to zůstat tak.
hm, toto mi bylo řečeno i dejme tomu zkušenějším řidičem než jsem já, tedy souhlasím. z hlediska plynulosti dopravy by se mi však jevilo vhodnější, kdyby řidiči při tomto konkrétním příkladu jízdy a uspořádání využívali ten pruh, který jim je laicky řečeno "bližší", tím by do "dvoupruhového koridoru" v jednom směru jízdy mohli teoreticky najíždět současně. Jistě se Vám to jeví jako blbost, ale když je fakt hustý špičkový provoz velkého města,umožnilo by to rychlejší opouštění vozidel křižovatky, zůstává však otázka zda by to nebylo příliš nebezpečné - asi bylo.
míromíro, musel bych asi hledat citaci, ale matně si vzpomínám, že nás učili, že řidič v křižovatce nesmí měnit jízdní pruh, a pokud je to již 5m za křižovatkou, je to o něčem jiném. Snad je i za křižovatkou plná čára v délce 5 metrů...
musím doplnit vědomosti...
milane souhlasím,
matně si vzpomínám, že nás učili, že řidič v křižovatce musí pokračovat v jízdním pruhu, do kterého se před křižovatkou zařadil a pokračovat v něm i za křižovatkou... jsou tam zřejmě i nějaké dodatky, ale já posledních 30 let více používám slovenskou vyhlášku, takže už si nejsem tak jistý...
musel bych asi hledat citaci, ale matně si vzpomínám, že nás učili, že řidič při odbočování vlevo je povinný dát přednost protijedoucím řidičům...a tramvajím atd...
musel bych asi hledat citaci, ale matně si vzpomínám, že tam není napsáno něco o protijedoucích přímo nebo odbočujících vpravo, jen o tom míjení vlevo, když oba odbočují doleva...
je dobré, že jsou tu takové dotazy, aspoň si osvěžíme svoje vědomosti
No, pokud jsou dva pruhy na odbočení, měl by po dobu, dokud projíždí křižovatkou setrvat se svém pruhu a teprve pak přejet do jiného průhu se znamením o změně směru jízdy, ovšem pokud je jeden pruh na odbočení a za křižovatkou jsou evidentně dva, je jedno, do kterého pruhu se zařadí.
právě... před křižovatkou je evidentně jeden pruh a za křižovatkou jsou evidentně dva, vzájemně oddělené přerušovanou bílou čarou. Zajímavostí je že vpravo (u těch 2 souběžných pruhů) je cca 10m od křižovatky informativní DZ o tom, že pravý pruh je vyhrazen BUS, ale jak jsem uvedl je taro značka až po nějakých 10m - 15m po odbočení.
mno zacal bych jednoduse...totiz podle §21(3) pri odbocovani v pravo se musi ridic zaradit co nejblize k pravemu okraji vozovky ...a pote, co odboci, dostava se na dvouproudou silnici a tam pro nej ihned za hranici krizovatky plati pravidla o jizde v jizdnich pruzich, tedy pokud chce odbocit do leveho, musi davat znameni o zmene smeru jizdy, atd atd... tak ze jste byl v pravu...
Špatná rada! Tazatel totiž jel v protisměru a odbočoval VLEVO! Takže musel dát přednost všem protijedoucm vozidlům! Takže ten protijedoucí s předností si mohl zvolit za křižovatkou jaký pruh chtěl a ten odbočující vlevo mu to musel umožnit a nesměl ho ani OMEZIT natož OHROZIT!
to jsem pochopil, ze tazatel jel v protismeru a odbocoval doleva...
ovsem ten, co odbocoval doprava, jakmile se dostal do krizovatky, ocitl se na komunikaci o dvou pruzich v jednom smeru a z praveho pruhu do leveho sice odbocit muze, musel by ovsem dat znameni o zmene smeru jizdy, coz je v teto situaci absurdni (to muze az za krizovatkou, v krizovatce by to vypadalo tragikomicky) ...samozrejme tazatel ma povinnost dat prednost tomu vozidlu jako protijedoucimu, to nic ale nemeni na tom, ze protijedouci projel krizovatkou chybnym zpusobem a v pripade kolize by nesl spoluvinu...
Vážený příteli, ten, co odbočuje doprava a má přednost před protijedoucím odbočujícím doleva, je na ty dva jízní pruhy sám, a proto si může vybrat, do kterého pruhu se zařadí a to pouze se zapnutým pravým blinkrem!
Pokuste se prosím, popsat tu samou situaci ve stejném pojetí, ale v případě odbočování vlevo z jednoproudé votovky na dvou či víceproudou.
doplněno 17.03.11 21:50:Oprava - vozovky
je to jednoduche, pri odboceni vlevo bych mel najet do leveho pruhu... ale to jsou vsechno konstrukce, ktere vznikaji, kdyz si zakon nechate prerust pres hlavu a skladate teorie jen z toho, co je v paragrafech k dispozici...ve skutecnosti se takhle krkolomne nejezdi,...v realu jezdite trochu i podle selskeho rozumu... ovsem v pripade kolize se vinik podle neceho "vypocitat" musi... ja osobne myslim, ze v pripade vyse popsanem (odboceni vpravo) by za urcitych okolnosti - podle postaveni vozidel - mohla nastat i situace, kdy by byly vinici oba...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.