Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Technická kontrola - osobní automobil

Od: sasdax* odpovědí: 13 změna:

Ahoj,

chci jenom informaci, co všechno se kontroluje při pravidelné technické kontrole (světla svítí, stěrače stírají, klakson houká...). Tady jsem ještě vyčetl šířka pneumatik, nerozbité sklo...co ještě? Ať vím na co si dát pozor.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je toho dost. Identifikátory vozidla, typ motoru, podvozek ( koroze, čepy, tlumiče, zavěšení atd. ), světla, úniky provozních kapalin, ruční brzda, brzdy, a další - musejí zkontrolovat celý vozidlo a to hlavně závady který by ohrožovaly bezpečnost tvou nebo tvého okolí.

hodnocení

0x

Stav podvozku,vůle čepů,kloubů na nápravách,vlastně jakákoliv nestandardní anomálie zespod (brzdové hadičky,větší koroze,stav výfuku),funkčnost brzd,nastavení světlometů,kontrola funkce všech světel,blikaček,povinná výbava...

Výrobní čísla dle velkého TP.

Víc mě nenapadá.

celp*
hodnocení

0x

Zdarec.Geometrie řízení,vůle řízení,vůle v zavěšení kol.Seřízení světel,motorky nastavení světel.Rezerva,lékárnička.Koroze.

doplněno 15.03.11 17:26:

No jednou jsem na tom pohořel,ale třeba to není pravidlo. stkkarvina.cz/...

Nechci říkat že nemáš pravdu, ale nikdy mi na STK nekontrolovali geometrii. A to jezdím cca.18 let.

dexi, nevím kam jezdíte, ale kontrolují, přejíždíte po "plošince" která to měří. Jinde mají takovou tyčinku ke kolu, zkrátka měří!

Ne jako kdysi, že se na kola namontovala optika.

jarda3*

Me jednou jo, kdyz jsem se tomu divil, rikal ze mu prislo divne, ze mam najare nove zimni gumy (no jasne, kdyz ty letni rozmery nebyly zapsane a stare zimni na plech ;) ) Ale bezne to neni.

hodnocení

0x

sasdax, to bude seznam na několik stránek, stav podle TP, koroze, unik provozních kapalin, sklon a svítivost světel, použití správných světel, jejich umístění, barvu světel, kola, stav pneu, správný rozměr, typ a hloubka dezenu...

a dalších asi 158 věcí. třeba upevnění sedačky

doplněno 15.03.11 13:31:

zákon 56/2001 § 48
(1) Stanice technické kontroly při technické prohlídce silničního
vozidla zjišťuje, zda technický stav a činnost ústrojí a částí vozidla
je bez závad nebo má závady porovnáním skutečného technického stavu
vozidla s podmínkami stanovenými pro technický stav vozidla tímto
zákonem a prováděcím právním předpisem.

doplněno 15.03.11 13:44:

sasdaxi, v servisu necháte vozidlo a oni ho za prachy připraví na STK. Samotná kontrola na STK je asi 10 minut emise, 30 minut vlastní STK, pak čekání na papíry, na předšlé zákazníky.

Mě se jednou podařilo na STK v Pardubicích v ČzBory strávit 2 hod a 46 minut.

Fakt nekecám

Již nikdy tam nejdu!

doplněno 15.03.11 14:57:

sasdaxi, data na známkách můžou být různé, ale logicky když není platná technická není vozidlo způsobilé a je úplně jedno že podle zelené můžete ještě měsíc...

ale ptáte se jen obecně, nikoliv logicky, většinou bude emise končit stejně spíše dříve. Jinak totiž nejde udělat technickou a pak na emise. Že by někdo dělal emise jen tak mezi technickými kontrolami?...

sasdax*
hodnocení

Aha, takže dávám kolegovi auto do servisu, ať mi přezuje gumy a pořádně se mi na auto koukne, než na technickou pojedu. Dle mého je v pořádku, jen je trošku podřené.

No a když je to tolik věcí, může mi někdo říct kolik s tím vůbec strávím času? To je asi lepší se s nimi domluvit a auto jim tam nechat ne?

jarda3*

Bezne tak pul hodiny + frontu, zas tak horke to neni - podle horlivosti kontrolora... Nekdy auto v podstate jen projede :-P

doplněno 15.03.11 14:10:

Nejlepsi by bylo nechat na servisu, aby udelal i STK, pokud je v tom servisman zbehly - mivaji nadstandardni vztahy s techniky STK a kontrola byva rychla, bez komplikaci ;)

sasdax*
hodnocení

No to je taky možnost mu nechat auto, ať se na něj koukne, pak s nim projde technickou a já mu to už jenom proplatím. Jen je otázkou kolik na to bude mít času.

A ještě jedna taková otázka. Končí-li technická, končí automaticky i emise? Nebo data můžou být různé.

Ahoj, emise někdy končí dřív než technická - chce to zkontrolovat v takovým tom růžovým osvědčení, co má člověk vozit s sebou ;) - např. jestli ta minulá kontrola proběhla při prodeji, přepisu auta - mě třeba končí emise 14 dní před technickou, tak to nechám udělat současně k tomu prvnímu datu a tím se mi to pro příště sjednotí...

reeve*

Emise končí uplynutím lhůty uvedené na protokolu (a na známce), zpravidla 2 roky po předchozí kontrole. Pro jednoduchost bývá zvykem absolvovat měření emisí (ME) a STK naráz nebo ME jen pár dní před STK (protokol o ME předkládaný na STK nesmí být starší než 30 dnů).

Oboje může kdokoliv s autem absolvovat za vás (na ME i STK je jedno, kdo s autem přijel), doporučuji však, aby to byl někdo důvěryhodný. Jsou totiž "servisy", které vám ME i STK za určitý "příplatek" zařídí "na dálku", stačí jim jen předat potřebné papíry ("velký techničák", "malý techničák", osvědčení o ME) a vy klidně můžete mít mezitím auto u sebe (ovšem bez "malého techničáku"). Překvapilo mě, jak suverénně tuhle možnost některé "servisy" nabízejí i zcela neznámému zákazníkovi. Po takové "lukrativní nabídce" jsem rychle vycouval a od té doby si STK raději zajišťuji sám. Sice jsem z pěti kontrol na STK už dvakrát "vyletěl" (pokaždé kvůli prkotinám - jednou za nefunkční motorek na seřizování sklonu světel, podruhé za uvolněný úchyt autobaterie), ale mám alespoň jistotu, že auto je bezpečné a že v něm rodinu nezabiju.

Máte-li k vašemu kolegovi důvěru (což předpokládám), klidně ho nechte, ať vám zajistí ME a STK "na klíč" (a nějak mu "kompenzujte" strávený čas).

buss
hodnocení

0x

Na to jsou normy, má formulář

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]