Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Profesní průkaz na traktor

Od: katisek88* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, můj otec jezdí v práci s traktorem Fastrac 185-65 s konstrukční rychlostí 60 km/hod., chtěla jsem se zeptat zda na tento traktor potřebuje profesní průkaz pro řidiče? Není si jistý zda jej musí mít nebo ne.. Děkuji za radu a odpověď.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

Profesní průkaz v tomto případě není třeba. Naprosto jej nahradí pilotní!

sosacek
hodnocení

0x

zemědělské a lesnické stroje/vč.traktorů/ - bez prof.průkazu.. - vyjímka z vyhlášky

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry den je trebavedet jestli je jako nosic naradi nebo jako tahac jestli je veden jakotahač musi byt profesak jinak ne a u fastraku je treba se kouknout

cyril*

I kdyby byl veden jako ponorka, tak je to stále traktor!

sosacek
14.03.11 08:49

noo.. :)

ladislavtikal*

jee to jste me rozesmal to neni pravda vubec jdete na skoleni oni vam to povi jako me kdyz sem se na to pal to co jsem napsal tak je to kdyz je napsano v technicaku tahac tak musi byt profesak plati se klasicky vse jako na nakladak kdyz je to nosic naradi tak se vztahuji klasicke podminky na traktor a nemusi byt profesak nez neco takoveho napisete ze je to furt traktor tak zajdete se zeptat jak je to jasan nez zacnete poucovat

cyril*

Nezlobte se na mne, ale já nemám potřebu se někam chodit ptát. Znění zákona rozumím i bez tlumočníka z autoškoly. Je-li v TP vozidla uvedena kategorie "traktor", tak je z pohledu profesního průkazu naprosto lhostejné, jak ten traktor budu používat, zda na stahování dřeva nebo na závody ve sprintu. Je naprosto zbytečné z jednoduchých záležitostí dělat složité problémy.

doplněno 14.03.11 12:06:

Zde je konkrétní případ kategorie T1:

doplněno 14.03.11 12:09:

.

doplněno 14.03.11 12:12:

Nedaří se mi vložení kopie TP tohoto stroje, tak jen zprostředkovaně:

Druh vozidla...Traktor kolový tahač návěsu nosič nářadí

Kategorie vozidla...T1

Traktor = tahač? To jsem ještě neslyšel, mimochodem zeptejte se tedy jestli existuje profesní průkaz sk. "T" . Já ho ještě neviděl.

doplněno 14.03.11 11:58:

Cyrile bod...

xxx*

Dobrý den, profesní průkaz vůbec nepotřebujete k řízení jakýchkoli pracovních strojů a traktorů, a pod a dále není třeba pro řízení nákl. automobilů nad 3,5t pro soukromé potřeby či pouze jako podpůrnou činnost při výkonu a zajištění jiného povolání než je práce řidiče nákl. automobilu, např. stavební profese. Pojem nosič nářadí a tahač v tomto smyslu, je naprosto mimo. Takže pro pana ladislavtikal doporučuji změnit místo školení.

ladislavtikal*

nic proti ale jste drobet mimo vy byl sem na skleni pred 14 dny a tam to bylo takhle receno protoze se zrovna jednalo o fastrac jeden ma v technickem prukazu nosic naradi a druhy tam ma tahac na tahac ktery je na agrosluzby musi byt profesni prukaz a vse potrebne jako na sk C tak me tady nepoucujte a jdete se radeji zeptat nez nekoho budete zrazet tim ze ma jit na jine skoleni oki

xxx*

Můžete mi zdělit kde je zde kolonka pro skupinu T?

doplněno 14.03.11 12:21:

Vaši školitelé by asi sami potřebovali školení. Prostudujte zde profesniprukazy.cz/... a pak mi zdělte proč je nutný profesní průkaz na traktor. Prozatím tu podle mě plácáte holé nesmysly.

Profesní průkaz na traktor
ladislavtikal*

a jeste mimochodem tento fastrac co tazatel pise je nad 45 km za hod takze musi mit profesni prukaz jako zamestnanec ve firme

cyril*

Konstrukční rychlost má vliv jedině na velikost vůle v řízení a na hmotnost taženého přívěsu. S kategorií ŘP nebo PP nemá nic společného.

Pardon, ještě na způsob značení zádi vozidla.

Mě připadá že ani nevíte o čem mluvíte, JESTLI MÁ NĚCO V TECHNIČÁKU TAHAČ TAK TO NENÍ TRAKTOR! A nevím co chcete v tom případě tahat s céčkem bez éčka.

ladislavtikal*

tak jeste jinak do 3.5 staci na traktor B nad 3.5 t musi mit C+E podle noveho

Na traktor stačí skupina T a nemusím mít nic jinýho a můžu za tím tahat třeba barák. Když nemám T plně to nahrazuje sk. C+E.

doplněno 14.03.11 12:24:

A jsem zvědavej co se sk. B budete tahat za traktorem aby jste se vešel do 3,5t. Sotva samotnej traktor. A přívě max. do 750kg.

cyril*

Jen trochu pomaleji! Doby, kdy ŘP sk.C opravňovalo zároveň k řízení sk. T jsou již minulostí. S "céčkem" bez téčka lze řídit jen traktory do 3?5 tun, jako se sk B. Něco podobného je také věčná debata o možnosti řízení mopedů kat.L1 s ŘP sk. B. Je to oboje stejné. Když chcete řídit traktor musíte mít v řidičáku platné "T" a na moped minimálně "AM".

nejakyclovek*

mmmm...v tom bych nesouhlasil, se skupinou C lze ridit traktor jakekoli hmotnosti ovsem pouze s privesem o hmotnosti max. 750 kg... s ridicskym prukazem skupiny B lze ridit traktor o celkove hmotnosti do 3,5 tuny (do teto hmotnosti se samozrejme pocita i max hmotnost nesenych zarizeni, ktere lze na traktor pripojit) ... v pripade skupiny T neni z hlediska zakona 361/2000 hmotnost privesu omezena, skupina T se da plnohodnotne nahradit skupinou C+E...

cyril*

Tak třeba "VARI" je také traktor a do 3,5 t má hodně daleko! *smich*

ladislavtikal*

s vari muzete na silnici kdyz to ma povoleni a na to vam staci B je to do rychlosti 45 km/h tak profesak neterba;)

cyril*

Podle jakého předpisu je rychlostní limit rozhodujícím parametrem pro povinné držení PP? :)

nejakyclovek*

no je pravda, ze profesni prukaz neni potreba pro vozidla s konstrukcni rychlosti do 45 km/h a zaroven neni potreba pro zemedelske a lesnicke traktory

cyril*

Já myslím, že nikdo nikoho nechce srážet nebo urážet. Jen je třeba mít na paměti, že ani pracovníci autoškol a školících středisek nejsou vševědoucí a klidně se může stát, že vykládají pěkné bludy a sami jsou o své teorii přesvědčeni. Sám jsem se s podobnými příklady několikrát setkal.

nejakyclovek*
hodnocení

0x

na traktor jakehokoli vykonu a hmotnosti neni profesni prukaz potreba... a to samozrejme plati pro traktory jako pomala vozidla (s max. konstrukcni rychlosti do 40 km/hod) tak i pro rychle traktory (nad 40 km/hod)... protoze toto vozidlo z konstrukcniho hlediska stale patri do kategorie T ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]