Nejste přihlášen/a.
Ahoj TESIKU koukám že máš zkušenosti tak se chci zeptat...jaký průměr kulatiny zadní osy motokáry a jaký materiál.jo a jak řešit brzdy je lepší brzdit předek nebo zadek?dělám to pro syna jen z pionýra na cesty ne do terénu.díky za radu Venca -vprenosil@agrico.cz
Tedy, zkušenosti, čistě na amatérské bázi. Já jsem při všech mých konstrukcí vycházel z materiálů a možností v domácnosti, takže profesionály prosím o shovívavý úsměv. Průměr kulatiny zadní osy je hlavně závislý na výkonu motoru, rozchodu kol a ložiskovém uložení. Takže je-li zadní osa uložena pouze na dvou ložiskách u kol a někde v prostředku je rozeta, pak bych jako osu volil ocelovou trubku s průměrem cca 30mm. Výhodnější ale bude použít tříbodové uložení, s ložiskem u rozety a pak by při daném motoru měla bohatě stačit ocelová 1/2" trubka. A ty brzdy. Konstrukčně je jednodušší brzdit celou zadní osu jediným brzdovým segmentem. Ovšem co do účinku brzdění, je lepší brzdit předek. Na druhou stranu, jak se mi v praxi ukázalo, tak musíš syna naučit citlivě brzdit, jinak se mu kola zablokují a jde to do smyku. ABS u motokáry je asi nesmysl. A ještě jedna zkušenost. Je dobré jako pomocné chlazení přidat el. větrák k motoru, protože ten na motokáře pracuje v poněkud jiném režimu, než na motorce a dochází k jeho přehřívání.
Tesyku díky za informace moc mi to pomůže.ten ventilátor mě vůbec nenapadl.mám v práci přístup k 1coulovým trubkám nebude z nich ten rám těžký?i když ...budu radši když to nebude moc rychlý kluk je jak divokých vajec je mu 12 a mladší bude taky chtít jezdit a tomu je 8. seženu ledacos akorát bych potřeboval poradit kde za dobře sehnat kola.Díky Venca
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.