Nejste přihlášen/a.
dbry den stojim pred otazkou jakho focuse koupit 1.6 tdci80kw nebo 1.8tdci 85kw mate nekdo zkusenosti? diky oboji rok vyroby 2008
Rozhodne 1,8 TDCi 85Kw (nejen kvuli vyhodam vyssiho objemu), sam jej mam, zatim 135 000 bez nejmensich problemu. 1,8 TDCi Duratorq 85kW je od Fordu, ta 1,6 od PSA, je to de facto HDi s jinym oznacenim. Spotreba je stejna, ja s 1,8TDCi jezdim nza 5 litru v prumeru, pri slusne jizde jsem mel i 4,5l. Neni jediny duvod vybrat si slabsi motor s mensim objemem. A pozor na filtr pevnych castic.
Dalsi argument pro 1,8TDCI 85kW bych videl ve fci Overboost, coz je skvela vec pri predjizdeni. Jde o to, zjednodusene receno, ze se do motoru vstrikne vice nafty a znatelne se zvysi kroutici moment, coz je pri predjizdeni (akceleraci) skvela vec a pokud mate rad sportovni jizdu (v ramci moznosti dieselu) a casto predjizdite, neni co resit. 1,6TDCi od PSA je sice novejsi, ale u motoru je nekdy spise lepsi relativne starsi, ale proverenejsi typ.
To jsou věci...já myslel, že overboost zvyšuje krátkodobě tlak turba a že by jej jednašestka neměla, fakt nevím. Taky jsem si vždy myslel, že nejen pro sportovnější jízdu je lepší větší rozsah použitelných otáček...hledat kvalt pár sekund před smrtí v krizové situaci bych asi nechtěl.
Muzete mi rict, co se asi tak v duledku deje, kdyz se zvysi plnici tlak turba, respektive zvysi se plnici tlak? Znamena to podle vas, ze se do valcu dostane vice kakaa? Samozrejme to v dusledku znamena vyssi mnozstvi nafty. Neboli vy jste jinymi slovy napsal totez, co ja. Ano, i 1,6TDCi jej ma, ovsem jako mene vykonny motor s mensim objemem ma i mensi kroutici moment. A ze to neni jen pro sportovni jizdu, ale zejmena pro predjizdeni, jsem uvedl tez. Takze ty "veci" by vas nemusely tolik prekvapovat, kdybyste poradne cetl co pisu ja, a trochu premyslel nad tim, co vy
Psal jsi, že se do motoru vstříkne víc nafty, ale funkce overboost se uvede do činnosti až při plném plynu, takže víc paliva už nedá, leda by musel prodloužit čas vstřiku a nevím co na to písty. Jestli je 1,6tka slabá a 1,8silná jsou jen řeči. Psal jsem několikrát, že papírové hodnoty hodně klamou. Vím o čem mluvím, protože právě 1,8tdci jsem chtěl koupit a byla ještě horší než moje bývalá TDDI 66kw.
Ja 1,8TDCi mam a nemohu si ji vynachvalit. Aha, papirove hodnoty hodne klamou... no mozna ve spotrebe, to ano.
Takze podle vas je 1,6 silnejsi nez 1,8, ze ano? 1,6 ma sice papirove mensi vykon a kroutak, ale to jen na papire, ve skutecnosti je silnejsi, nez motor o vyssim objemu, kW i Nm. To je vskutku zajimava novinka.
Proc takove odhaleni neni znamo verejne, ze je 1,6 silnejsi nez 1,8? Myslim, ze by takovou informaci hodne zakazniku ocenilo
Důvod je prostý - 1,8 aby plnila normu euro4 bez filtru dpf musí být hodně přidušená, 1,6tka se může odspodu pěkně nakrmit a díky filtru emisní normu neustále plní.
Pro představu:
1300otáček 1,8tdci - 18kw/120Nm; 1,6tdci 27kw/200Nm
2000otáček 1,8tdci - 60kw/290Nm s overboostem; 1,6tdci 55kw/260Nm s overboostem
Pád točivého momentu při poklesu otáček ze 2000 na 1300ot u fordího motoru 1,8 hovoří za vše - rozdíl 170Nm nutí neustále řadit a jelikož mají oba motory stejné převodovky, tak charakteristika motoru je vhodná akorát tak na dálnici.
Slabší 1,6tdci 66kw má při 1300ot 175Nm, tedy stále víc, než supersilná 1,8ka
Nemluvě o tom, že 1,8ka je ve čtyřech tisících už zadýchaná, kdežto 1,6tka neustále bez prodlevy táhne až do omezovače někam kolem 5300ot +- Pro předjíždění ideál, ale pro běžné jezdění si vystačím s otáčkama do cca 2200-2300 i s předjížděním, výkonová rezerva stále velká, nepotřebuju honit kilowaty ve čtyřech tisících a krouťák ve dvou. No a od toho se pak odvíjí i ta spotřeba, tady se papírové hodnoty vskutku nepletou. Takže ač filtr možná spotřebu zvyšuje,ve skutečnosti je o minimálně litr nižší než u fordího motoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.