Nejste přihlášen/a.
Zdravím, vím, že na toto téma jsou tu jiná témata a právě v nich jsem se od vás v odpovědích dočetl, že za nedohlášení auta (nezměnění registrace na vás po předchozím majiteli) není sankce. Já si daný zákon č. 56/2001 sb. přečetl a sankci tam, alespoň podle mého výkladu našel, a to v §83 pokuta od 5 do 20 tisíc. Jak to teda doopravdy je?
seki, hledáte špatně, nebo si to vykládáte špatně.
"nezměnění registrace na vás po předchozím majiteli)" toto je jiný případ nežli "že za nedohlášení auta"
za červený text hrozí sankce, za modrý nikoliv
doplněno 01.03.11 21:32:Likvo, rozumím Vám dobře, že v zákoně 168/1999 je napsáno, že evidence vozidel vyznačí na ORV cosi?
můžete mi prosím, sdělil příslušný paragraf?
Děkuji
Zdravím,
ono je to torošku složitější.
Právo, jakožto právní povinnosti nenejdete v jednom zákoně, jak většina zde diskutujících myslí a ohánějí se pouze zák. č. 56/2001 Sb., ale musíte být v souladu s právním soustavou - což je souhrn všech právních norem, které jsou v daném časovém období na území státu platné.
V praxi to platí tak, že pokud např. EU vydá nařízení, musí se všechny státy řídit tímto nařízením, které je nadřazeno našemu zákonu, platí zde princip vyšší právní síly. Právní norma, může být zrušena právní normou téže nebo vyšší právní síly.
Jdu radši k věci.
1) povinnost odhlásit vozidlo má prodávající - 10 dní
2) Když vozidlo hodláte provozovat - jezdit na veřejných komunikacích - jste povinnen ho na sebe přihlásit.
3) ORV (malý TP) - bude omezen na 14 dní perforací - odkaz na zák .č. 168/1999 Sb. - do tohoto termínu, pokud hodláte provozovat, vozidlo přihlásit, nebo dočasně vyřadit.
Jsem asi úplně právnicky negramotný ale zeptám se ještě jednou abych v tom měl úplně jasno: Podepsal jsem kupní smlouvu, kde stálo, že auto kupuju a že do 10 dnů provedu registraci vozidla. Abych se vyhnul placení Ekodaně, nehodlám tu registraci udělat. Když mě zastaví policie, hrozí mi sankce? Ano ne
auto samozřejmě bylo předím registrováno na toho majitele, co mi auto prodal, tudíž na mě bude odhlášené.
Jestli provedete registraci vozidla na sebe,to je prodávajícímu jedno.Šlo mu hlavně o to,aby bylo od něj odhlášené.To znamená,že v techničáku se napíše,že se u něj odhlašuje z registru vozidel na jiného majitele a tím se zbavuje další odpovědnosti za vozidlo..Jestli si to přihlásíte u vašeho registru vozidel,to mu můžë být jedno a nemá právo do toho mluvit.
U Vás při odhlašování auta na jiného majitele neproštípnou malý techničák,aby příští majitel na něj nemohl jezdit?Mají to dobře vymyšlené
dobře, to chápu, ale za takto, "pouze odhlášené" auto, kterému plánuju pouze zaplatit povinné ručení a normálně jezdit mě zajímá, jestli mi hrozí sankce dle zákona nebo ne.
nehrozí-zákon(odárci)tuhle situaci trošku "pozapomněli" ošetřit...Poslance(jako většinou)nenapadlo,že to lidi,aby nemuseli platit ekovýpalné,nechají "viset" v polopřevodu...
Ale hrozí Vám pokuta až 30 000 Kč a při vyřazení vozidla z registru stejně zaplatíte poplatek na podporu sběru + správní poplatek.
Dodržujte zákony ČR.
seki, nejste negramotný, ale přesná odpověď je složitá, když nenapíšete vše potřebné, ale teď reaguji na tento text.
"že auto kupuju a že do 10 dnů provedu registraci vozidla."-to vůbec nic neřeší a nemá to právní význam.
"nehodlám tu registraci udělat." - souhlas, klidně, ale musí být záznam v techničáku záznam, že vozidlo je na Vás alespoň ohlášeno. Zkrátka v některé kolonce musí být Vaše jméno.
Ale jak s tím chcete bez postihu jezdit, když nemáte malý TP? Pokud ho máte (nepřistřihnutý), tak máte štěstí, ale předpokládám, že spíš ne, protože dnes se už poměrně přísně dbá na to, aby se malý techničák při přepisu odevzdával nebo alespoň znehodnotil. Za jízdu bez "dohlášení" nehrozí zřejmě nic, ale za absenci malého TP(který vám nový bez dohlášení nevydají) hrozí nezanedbatelný finanční postih...
thezelda, když úřad "odebere malý techničák" jak chcete auto dostat na evidenčku? Podle jakého právního předpisu evidence vozidel označí, odebere osvedčení?
Opora v zákoně je jedna věc a praxe druhá...praxe bývá zpravidla taková, jak jsem napsal. Pak už záleží na ochotě prodávajícího se s úředníky hádat kvůli úspoře kupujícího...
Na evidenčku asi s velkým TP. Pokud ho zastaví a policajt nebude úplný debil, tak pochopí. A pokud by to chtěl mít na jistotu, tak to tam odtáhne na lafetě či něčem podobném
odevzdání malého TP pokud je platná technická prohlídka nemá žádnou oporu v zákoně, provozovateli tím úředník brání v řádném užívání věci a je to situace kdy se lze domáhat svého práva vůči úřadu klidně i souidní cesotu, proštípnutí malého TP při "odhlášce" také nemá žádnou oporu v zákoně, jsou to nesprávné úřední postupy
Z vlastní zkušenosti: VW Passat, provozovaný v "polopřevodu" 2,5 roku, odhlášený předchozím majitelem na mé jméno s nahlášením ztráty ORV (v Karlových Varech ORV také procvakávali a ztráta byla za poplatek 100,-Kč). Všechno včetně policejních branně-bezpečnostních akcí a STK naprosto bez problému. Na STK jsem s sebou pro jistotu bral kupní smlouvu, ale nebyla potřeba. Nevím jak je to s ekolikvidací, já auto posílal dál, a pokud vím, současný majitel ho má bez potíží na sebe již přepsané.
Největší problém by mohl nastat s tím procvaknutým ORV (to bych asi jezdil raději s velkým techničákem, i když ani to není zrovna dobrý nápad).
jn, toho malýho TP se taky bojím, mám ho procvaklý, tudíž to vidím na hledání ZTP a rozloučení se s možností ušetřit nějaký 3 tisíce...děkuji za odpověd
já se je snažím číst, ale pokud to čtu správně, tak si tu trochu protiřečíte, vy a likva, proto nevím komu věřit a opravdu nechci platit desetitisíce pokutu...v techničáku mám procvaklé datum 17.3., proto mi přijde logické, že po tomto datu mě policisté s tímto techničákem prostě nenechají napokoji, můžete mi s naprostou jistotou potvrdit, že tomu tak nebude?
Děr v ORV se opravdu bát nemusíte. Je však nutné vědět, že v TP není platnost ORV omezena, což mnohdy bývá. A pokud je omezení v TP, tak je i v databázi registru, tedy běžně přístupný policii a kontrolním orgánům.
Asi se pohybujete v nějaké problémové oblasti. U nás jsem neviděl policajta na silnici ani nepamatuji (mimo jednoho zaváhání, kdy jsem se nechal lapit zaníceným staršinou MP Bohdaneč)
to já jsem cyrile viděl policii ve čtvrtek u Ideonu při vyšetřování nehody mého kolegy.
Omezená platnost v technickém průkazu je podle jakého právního předpisu? Díky sousede, ale asi až příští týden.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.