Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolečka v tachografu - ztráta řidičáku

Od: ruzicka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, jezdím jako řidič z povolání a jako u skoro každého provozovatele silniční dopravy jezdím bez povinných přestávek, nebo nemají požadovanou dobu trvání, zkrátka moje kolečka v tachografu jsou černá. Zaměstnavatel si ted vzpomněl, abych mu je dal, od nás řidičů je nevyžaduje, ale ví, že je mám všechna u sebe, teda ta svoje. Magistrát města je chce prostě vidět a zaměstnavatel to musí doložit, jinak mu prý hrozí pokuta. Jde mi o tohle: může mi magistrát sebrat řidičák za to, že mám kolečka černá a nedodržuji přestávky? Ono to ani nejde, když mám přestávku tak mi ve firmách do kterých jedu zavřou a tudíž bych zásilky dovezl zpátky a za to je zase pokuta pro mě že jsem nerozvezl zboží. Jak moc se mám bát? Mám zaměstnavateli kolečka dát i když jsou černá a nebo ho mám nechat zaplatit pokutu za to že je jakoby nemá od řidičů (když mu je nedám protože se bojím abych nepřišel o řidičák?). Poradíte? Díky, David

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Ty kolečka mu dejte, zaměstnavatel sám nebude chtít slíznout pokutu a tak nejspíš ví nejlíp, co s tím. Víc napsat nechci, ale jde to. ;)

ruzicka*
hodnocení

Děkuju, ale nějak nevím co myslíte tím že víc napsat nechcete, ale jde to. Mě zajímá pouze zda mi magistrát může vzít řidičák za to že kolečka jsou černá. Samozřejmě nechci zaměstnavateli způsobit problémy aby platil pokutu, ale jestli mi magistrát může řidičák vzít tak mu je dát prostě nechci jelikož mě řidičák živí.

marenka*

Pane Růžička, když ty kolečka neodevzdáte, tak to magistrát bude brát, jako kdybyste jezdil bez koleček. Což je průšvih a dost velký. Takže Vy vlastně nemáte jinou možnost než je odevzdat a modlit se k Vašemu dopravákovi co ho máte na firmě, jak je schopný. ;)

ruzicka*
hodnocení

Ve firmě nás pracuje asi 10 řidičů a ani jeden nemá kolečka v pořádku protože se to prostě nedá stíhat. Šéf to chce uhrát na to že je někdo ukradl, ale aby je zloděj kradl ze všech aut, to je asi blbost a taky na co že. Vybral si právě mě na to abych mu dal svá kolečka že jsem vzorný, což se tímto vylučuje. Mám z toho strach, protože nikoho nezajímá že musím jezdit bez přestávky abych rozvezl to co musím protože jinak mi dají ve firmě pokutu za neodvedenou práci. Když mu je nedám tak má možnost si vybrat jiného řidiče ale dopadne to stejně protože přestávky díky shonu nedělá asi fakt nikdo. Takže jsem na začátku.

marenka*

No ukradl. To jedině z jeho kanceláře, protože vy je máte pravidelně odevzdávat. ;) Uhrát to může dovolenkama.

doplněno 25.02.11 10:00:

A krádež v kanceláři nemůže vyjít, museli byste ji mít nahlášenou. *sok*

hodnocení

0x

Kolečka odevzdejte, protože Magistrát se chce přesvědčit, zda Váš zaměstnavatel kontroluje Vaše přestávky v práci. Na tapetě je tedy Váš zaměstnavatel a Vy jste až v druhé řadě. Pokud Vás nechytila Policie ČR při silniční kontrole, tak by se nemělo nic dít, závady budou vytknuty Vašemu zaměstnavateli.

Kdyby však přece jen chtěl Magistrát s Vámi zahájit správní řízení ve věci porušení pravidel silničního provozu, tak máte možnost si připravit dobrou obhajobu poukázáním na poměry při rozvážce, tlaku Vašeho zaměstnavatele atd. Také si myslím, že tento přestupek není na odebrání řidičského průkazu.

ruzicka*
hodnocení

Děkuji za odpovědi, já myslím že na odebrání řidičáku by to asi bylo, protože jsou snad pokud se nemýlím 4 body na jedno kolečko pokud je na něm něco špatně ne? A když jich mám tolik kolik je do měsíce pracovních dní tak bych o něj zřejmě přišel. Policie mě při kontrole nechytila, což je taky jediné štěstí, to už bych tu dneska tento dotaz asi nemusel pokládat. A co se týče obhajoby poměrů u zaměstnavatele, koho dneska zajímá že pracujete pod tlakem? Bud pln práci na 100% nebo jdi a kam když není práce a já potřebuju platit složenky. Tohle žádné orgány nezajímá. Mám si prý přes víkend projít všechna kolečka, zjistit na kterých je opravdu hodně černo a pak si na ně napsat žlutá, jako dovolenou. Ale nechtěl by magistrát zase dovolenky jako doklad o dovolené? Myslím, že u nás ve firmě nic takového neexistuje, prostě když je kdo by jezdil za mě tak si v klidu dovču vezmu. Ale zase ze zákona je přece jen určitý počet dní dovolené a není možné mít v jednom měsíci třeba 15 dní a v dalších taky tak nějak podobně, ne? Už z toho mám teda opravdu dost velký strach.

marenka*

Tak je vidět, že zaměstnavatel ví co a jak. Nebojte se. Ta žlutá kolečka, dovolenky,ono se tomu říká dovolenka, ale to nemá s dovolenou nic společného. Můžete ji mít třeba na měsíc. Je to potvrzení, že jste v určitém období nejezdil, mohl jste dělat jinou práci, třeba údržbu auta apod. Nebojte se.

doplněno 25.02.11 10:52:

Jen tedy nevím, jak to chce udělat s dodatečnými dovolenkami, pokud má vyfakturované přepravy a stazky.

jarda3*
hodnocení

0x

No v prvni rade by ty kontroly mely byt masivnejsi a dusledne, az 100%ni, aby se s tim prestalo takhle vyje.bavat, nebo zmenit zakon... To je jako se vsim, zakon nesmyslny tak, ze ho kazdy obchazi, protoze to jinak nejde...

e250td*
hodnocení

0x

Davide,ocitl jsem se jednou v podobné situaci a rozhodl jsem se jasně .Nejedu . Veškerá rizika nesu já ,tedy řidič a ne majitel auta,dopravy,etc. Vím,není to jednoduchý,ale jakýkoli průšvih,kde třeba někdo jiný zaviní vaši havárii a jen náhodou se zjistí,že přestávky ,dodržení maximální rychlosti , hmotnosti a podobně nebyly dodrženy tak to i vy máte na triku . Téměř všichni majitelé se pak hájí tím,že za to nese zodpovědnost řidič . A kolečko je doklad proti vám . A to nezmiňuji praxi běžnou při kontrolách ,například SRN.

hodnocení

0x

měl byste nastudovat 561/2006

páč lehce můžete přijít o řidičák, a stihnete vše...

84.242.68.106/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]