Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koroze hliníkových částí motoru

Od: aloisb® odpovědí: 11 změna:

Zakoupil jsem manželce SUZUKI Swift z roku 1999. Hliníkové části motoru jsou značně zoxidované (až pokryté slupkami) a nehezky to vypadá. Potřebuji poradit, čím by se dal tento povrch opět vyčistit a oživit. Napadá mě potřít to roztokem sody (uhličitan sodný), do kterého bych přidal několik šupinek louhu sodného, který reaguje s hliníkem a pak to opláchnout čistou vodou. Nebo víte o něčem lepším, co se třeba prodává?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarda3*
hodnocení

0x

Nadsenci na to jdou se smirglem, lesticima pastama atd... Ale normalne to na funkci nema vliv ;)

ar*
hodnocení

0x

Alosb, soda s tím moc nezmůže, jediné co opravdu dokáže starý hliník vyčistit je otryskání suchým ledem.

jabraka*
hodnocení

0x

Spíše bych šel do kyselých lázní,než do ještě více naleptaných hliníkových povrchů.

JABRAKA

lok*

Ono by stačilo občas na motoru všechno pohyblivé/páčky,lanovody,upínací pásky na hadicích,hliník,všechno co oxiduje/namazat nebo postříkat řidčím olejem.Nebo ho tam alespoň kápnout.Chrání to proti opotřebení a korozi.Spousta antitalentů na to kašle a pak,když člověk otevře motor tak jen spráskne ruce nad tím,jak motor a vše kolem vypadá.

bono*
hodnocení

0x

Odrezovač odrezol krásně odleptá povrchovou korozi,motor bude jako nový.Jasně že opláchnout pořádně wapem a nastříkat třeba WD-40.

1jara*

Ten odrezovač opravdu funguje i na hliník.

hodnocení

Svého času jsem používal pod nátěr oceli odrezovač na bázi fosforečných sloučenin. Povrch kovu pak byl čistý a barvy modrofialové. Už jsem ho ale dlouho neviděl v prodeji. Ten odrezovač současně prodávaný má nějaký obchodní název? A na jakém chemickém základu je vytvořen?

1jara*

Je více druhú u té první je základ kyselina fosforečná ale slabý roztok.

Bezoplachový odre/...

HG odrezovač | Ze/...

hodnocení

Dobrá, díky za radu, je to na ocel a litinu, ale vyzkouším to na tu slitinu hliníku, co je z ní ten motor.

repas

V drogerii si kupte kyselinu solnou(používá se na úklid a odstranění vodního kamene) stojí něco přes 20Kč.Neředěnou kyselinou hliník opatrně natřete štětcem,můžete dle potřeby některá horší místa i několikrát.Jasně že používejte gumové rukavice a brýle, od štětce to může odstříknout. Pak vše řádně opláchnout vodou a motor bude jako nový.

hodnocení

Tak to mě nenapadlo, domníval jsem se, že hliník je kyselinovzdorný, ale určitě to zkusím až se oteplí. HCl mám na chalupě na čištění záchodové mísy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]