Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravni nehoda-pojistovna

Od: robert71 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, na podzim jsem měl dopravní nehodu a předběžně označen za viníka s čímž jsem nesouhlasil a odbor dopravy nehodu tedy stále vyšetřuje. Nyní mi přišel dopis od druhého účastníka nehody, že už uplynulo od nehody 3 měsíce a že stále nedostal od pojištovny peníze a že viníkem jsem já. Požaduje po mě zaplacení částky za opravu. Dále uvádí, cituji : V případě nečinnosti z Vaší strany do 30 dnů berte tento dopis jako upozornění před žalobou o náhradu škody dle §427 zákonač.40/1964 sb. o.z. na který se odkazuje zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla v §1 odst. 3 zákona č.168/1999 sb, která bude proti Vám vedena u okresního soudu.
Chtěl bych se zeptat jestli má na tohle právo? V době nehody jsem byl samozřejmě pojištěn. A po komunikaci s pojištovnou mi bylo řečeno, že se případem zatím nezabývala počká na výsledek šetření. Tedy zatím nic platit nebude. Dále mi pán poslal kalkulaci nákladů(podle mě a fotek absolutně nesmyslná a vymyšlená), která je dvojnásobkem odhadní ceny auta(podle inzerce). Jinak náhodou jsem objevil i inzerát s poškozeným vozidlem, které je již dávno opravené a pán ho prodává s tím že bylo poškozeno jen lehce. Zajímalo by mě jestli je to v pořádku a jak mám reagovat a bránit se? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

3x

Oznamte všechny tyto skutečnosti své pojišťovně a neuškodí ani zdokladování poškození a poté oné nabídky vozu k prodeji. Celé to může sloužit jako případný podklad k doložení pokusu o pojistný podvod. Odpovězte mu, že sám musí dobře vědět, že nehoda není pravomocně dořešena a tudíž není komu co platit - to samé byste mohl požadovat i po něm. Se svými oprávněnými a hlavně doloženými nároky nechť se obrací na pojišťovnu.

nu*
hodnocení

3x

Je to asi tak, že pojišťovna musí do 3 měsíců od vyšetření dopravní nehody poskytnout poškozenému plnění z povinného ručení, do 1 měsíce od nahlášení a registrace škodní události oznámit poškozenému způsob likvidasce, tedy bud rozpočtem, nebo totálkou.

Podmínkou je nahlášení škodné události a uplatnění likvidace škody poškozeným a jeho spolupráce, tedy předložení všech potřebných podkladů...Přžedpokládám že jste po nehodě volal policii ...Podle občanského zákoníku se hradí škoda v penězích, samozřejmě lze také řešit uvedení vozidla do původního stavu, tedy provedením opravy a uhrazením faktur, ale o to musí poškozený výslovně požádat, jinak se pojišťovny snaží větší poškození řešit jako "totálky", tedy vyplacení rozdílu mezi "obecnou cenou" a hodnotou "zbytků" vozidla.

Pro poskytnutí pojistného plnění je určit, kdo se jak mírou podílel na dopravní nehodě.Pokud není šetření ukončeno a Vaše vina jednoznačně prokázána, nemůže po Vás nikdo nic požadovat. Ideální by bylo, kdyby byla uznána Vaše vina a poškozený by byl odškodněm z Vašeho povinného ručení a nic by nepožadoval. Pokud budete šikovný a dokážete Vaší nevinu, respektive částečnou vinu poškozeného, bude jemu pojistné plnění s největší pravděpoodobností pojišťovnou kráceno,jak je to běžnou praxí.

Odškodnění nelze požadovat dvakrát, tedy po Vaší pojišťovně z povinného ručení a současně po Vás jako po vinníkovi který způsobil škodu, tedy podle občanského zákoníku. Pokud by Vaše pojišťovna neuhradila skutečnou škodu, mohl by se poškozený domáhat po Vás zaplacení rozdílu mezi skutečnou škodou a pojistným plněním od pojišťovny, pokud by byl schopen prokázat, že pojišťovna pojistné plnění bezdůvodně krátila.

Doporučuji Vám zachovat si chladnou hlavu, pokud nebyla na místě nehody policie, bude to složitější, ale i kdyby byla a věc bude nejasná, doporučuji Vám poradit se s někým, kdo zná platnou legislativu vztahující se k problematice silniční dopravy a kdo Vám poradí, jak argumentovat před správním orgánem v rámci vyšetřování, často se stává že kvůli prvotním chybám policie, nedostaku jednoznačných důkazů atd bývá celé šetření "smeteno" ze stolu...Pak by nebyl vinník a pojišťovna i vy budete na konui, poškozený bude mít smůlu...Pokud budete vinníkem Vy, může po Vás teoreticky požadovat poškozený úhradu skutečné škody, a to i soudní cestou, důkazné břemeno je pak jen a jen na něm...vy by jste pak mohl požadovat uhradu škody po Vaší pojišťovně...

K tomu dopisu od poškozeného...Vinu určuje správní orgán, nebo při využití opravných prostředků se to může dostat až před soud..

Pokud poškozený argumentuje tím, že nedostal od pojišťovny pojistné plnění, s největší pravděpodobností při nahlášení škodné události i do příslušného formuláře uvedl, že požaduje plnění po pojišťovně a ne po Vás...

Podat žalobu je právem každého občana, tedy i Vás, ale opakuji, že důkazné břemeno je na poškozeném, tedy v tomto případě na žalobci...

Pokud poškozený auto auto dál prodá a následněm, třeba za půl roku nebo za rok bude zahájeno soudní řízení, zavírá si tím jako žalobce sám zadní vrátka, pokud by skutečně probíhalo soudní řízení a Vy by jste požadoval provedení dalších a nových důkazů formou znaleckých posudků vztahujícch se k autu, jeho stavu po opravě atd., byl by to problém, protže auto by měl někdo jiný a pochybuji že by nový vlastník auta s něčím podobným souhlasil...a s azutem se mohlo mezitím stát cokoliv...

Buďte klidný, do ukončení šetření a určení vinníka Vám nikdo nic nemůže...až bude rozhodnuto, zvažtem, zda využijete opravného prostředku nebo necháte Rozhodnutí nabýt právní moci...Pokud bude nějaké vydáno

nu, dlouhé, ale přesné, kvalitní a správné!

doplněno 16.02.11 17:07: roberte.
"...po me osobe kdybych nemel povinne ruceni..." ale ani tak mu nemáte co platit, i když můžete ...třeba i mě.

hodnocení

2x

Roberte, samozřejmě právo na to má!

Jako každý máme právo požadovat od kohokoliv cokoliv.

Jak již pravil Cyril, odkázal bych poškozeného na rozhodnutí úřadu o vině, pak dále na zákon 168/1999 o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.

Můžete ho i politovat, ale NIC MU NEPLATTE. Nikdy. Od toho je pojištovna.

doplněno 15.02.11 17:54:

cyrile, to mě poradil známý...

opět jste mě rozesmál, bude krásný večer, pane sousede.:)

cyril*

Zdravím sousede, co dělá pupínek? Nemnoží se to? *smich* Hlavně neškrábat!

robert71
hodnocení

Dekuji za odpovedi, ano policie byla na miste a predbezne oznacila me za vinika. Ja s tim nesouhlasil a tak pripad dal resi mistni odbor dopravy. Jen jsem se chtel ujistit ze nic nemusim platit. Podle me by mohl pozadovat odskodneni po me osobe kdybych nemel povinne ruceni. Druhy ucastnik nehody kontaktoval moji pojistovnu i ji pry hrozil pravniky, ale tam mu rekli ze mu nic nedaji dokud pripad nebude dosetren, tak to asi zkousi takhle na me.

strelec*
hodnocení

0x

Dobrý den jak se zde obecně píše, pokud není šetření ukončeno, není známí viník a z logického pohledu tedy není jasné kdo komu a kolik a z čeho bude hradit. Jinak doporučuji tady všeobecně, pokud je jedná celkem o malou nehodu, je dobré, i když to není zřejmé, že došlo k újmě na zdraví si vždy vyžádat lékařské ošetření ať už dopadne jakkoli, budete mít k dispozici doklad o sepsání protokolu o dopravní nehodě a tudíž zpětnou vazbu a podklady pro následující právní kroky. Jinak u vašeho případu, jak to bylo či nebylo s úrazem? Můžete mi odpovědět i na pratelsky@seznam.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]