Od noveho roku jsou nějake změny ve vyhlašce.Slyšel jsem že musi byt povinně v každem motorovem vozidle vystražna vesta.Znamena to že musim vozit vystražnou vestu i na motorce? Dík.
Výstražné reflexní vesty a zákon Pojem výstražná reflexní vesta již určitě slyšela většina řidičů. Vzhledově připomíná klasickou vestu, jenže tato je vyrobena z vysoce reflexního materiálu a slouží ke zvýšení viditelnosti osoby na místech s rizikem dopravní nehody nebo jiného nebezpečí. Každý si jistě umí představit situace, kdy lze takovouto vestu použít. Při dopravních nehodách, opravách automobilů na silnicích či dálnicích, za snížené viditelnosti při jízdě na jízdním kole a podobně. Jednoduše vždy, kdy potřebujeme opustit vozidlo a můžeme být kolemjedoucím řidičem v silničním provozu snadno přehlédnutelni. Řidiči, pozor! Od 1.1.2011 v ČR nastupuje v platnost povinnost výstražnou reflexní vestu vozit vždy při sobě jako součást povinné výbavy vozidla. Reflexní vesta je povinná jak pro dvoustopá vozidla, tak i jednostopá, jako jsou například motocykly.
Jestli se nepletu, tak vesty na motorku schválili tento nebo minulý týden ve sněmovně. Myslím, že to bude platit od září nebo od října t.r. Kolegové v práci, motorkáři se o tom bavili. V autě jsou vesty povinné od 1.ledna t.r. Na rozdíl od Rakouska je nemusíme mít v dosahu řidiče.
A jak spal Lui, pro motorkáře vejde v platnost od září kromě vesty také nová lékárnička. Alespoň, když jsem si jí kupoval v prosinci, bylo na ní napsáno, že splňuje i požadavky nového zákona, který vejde v platnost na podzim.
V osobním autě ano mimo obec vždy při závadě před vystoupením z vozidla,v obci za snížené viditelnosti ano pokud auto tvoří překážku silničního provozu,ale i na motorce je od 1.1.2011 povinná ve výbavě.Já osobně bych ji také doporučil,neboť je krásně vidět a přece jde o život na té silnici.
11)Motorová vozidla musí být vybavena oděvním doplňkem s označením z retroreflexního materiálu podle jiného právního předpisu^7b).
vyhláška 341/2002 v platném znění.
Zatím je povinnost mít vestu ve výbavě, ale není nikde napsáno jak a kdy použít, to teprve (asi v květnu) vyjde v novele 361/2000 doplněno 13.02.11 20:27:
kaldo, prosím o zdroj předpisu? doplněno 13.02.11 21:30:
cyrile, díky, ale myslel jsem předpis jak a kdy jí obléknout jak psal...
§ 32 vyhlášky 341/ 2002 Sb. Povinná výbava motorových a přípojných vozidel(11) Motorová vozidla musí být vybavena oděvním doplňkem s označením z retroreflexního materiálu podle jiného právního předpisu7b).vyhláška č. 30/2001 Sb.§ 3 Oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu(1) Oděvním doplňkem jsou šle oranžové nebo žlutozelené barvy doplněné pruhy z retroreflexního materiálu (dále jen "šle") nebo vesta oranžové nebo žlutozelené barvy doplněná pruhy z retroreflexního materiálu (dále jen "vesta") podle zvláštního technického předpisu.1)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.