Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepřepsal auto, tak ho vracím - nějaký zákon?

Od: dr* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

na začátku prosince jsem koupil auto. Jenže po koupi se zjistilo, že majitel se přestěhoval a změnil trvalé bydliště a je třeba auto přehlásit do tohoto místa a poté na mě. Domluvili jsme se, že nebudeme záležitost řešit přes svátky, auto jsem potřeboval. Odeslal jsem mu 6.1. RZ a malý TP i zelenou kartu, aby mohl tuto záležitost vyřídit. Před týdnem jsem se s majitelem spojil s tím, že odstupuji od kupní smlouvy, měsíc mi stojí auto před domem(nemůžu jej využívat pro účely, pro které jsem si jej koupil) a platím zbytečně povinné ručení a riskuji odtah, vzhledem k tomu, že auto stojí na ulici. Dohodli sme se, že nebudu nárokovat zaplacené povinné, jen chci zpět kupní cenu a náklady na odvoz vozidla do jeho bydliště. Značky přišly teprve dnes. Zítra mu mám vozidlo předat. Mám, ale obavy, zda od naší dohody neodstoupí. Je možné takovýto postup podložit nějakým zákonem? Zcela jistě nedodržel základní podmínku pro přepis vozidla do 10dnů od koupě.

Děkuji za odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xxx*
hodnocení

0x

Pokud vím takováto podmínka musí být zahrnuta ve smlouvě (přepis do 10 dnů) za druhé nevím proč jste mu zasílal značky ty se odevzdávají při změně okresu a až při přihlášení nikoliv při odhlášení na jinou osobu. Auto jste si měl ihned pojistit a mohl jste 30dní jezdit na kupní smlouvu jelikož povinné ručení zaniká dnem odhlášení vozu na nového majitele takže pokud ve smlouvě nejsou uvedeny podmínky pro její dodržení bude se dle mého zdůrazňuji laikckého názoru vše odehrávat na ochotě bývalého majitele samozřejmě on je povinen to na vás odhlásit ale bohužel nevím v jaké lhůtě

dr*
hodnocení

Já jsem si auto pojistil ihned po koupi asi druhý den. Jenže asi po týdnu, kdy jeho rodiče chtěli s plnou mocí na mou osobu auto odhlásit, zjistili na příslušném DI, že to nelze udělat neboť se jejich syn - majitel vozu přestěhoval a změnil trv.bydliště, ale auto bylo přihlášeno v předchozím místě. Tudíž jsem mu musel odeslat značky, aby auto mohl přihlásit v jiném kraji a městě a následně mohl auto odhlásit na mou osobu.

10ti denní lhůta, jak jsem zjistil, je lhůta daná zákonem. V kupní smlouvě není uvedeno mnoho náležitostí. Ale v tomto problém nevidím.

xxx*

Pokud je ta lhůta daná zákonem a on jí nedodržel potom zcela jistě lze od kupní smlouvy odstoupit pro nedodržení podmínek stanovených zákonem já do kupních smluv dávám z pravidla položku o sankci za každý den prodlení a to částkou 1% z ceny vozu pokud vám majitel nevýjde vstříc obrátil bych se na nějakou agentůru která se touto problematikou zabývá a za drobný poplatek za váš vše vyřídí i případné soudní tahanice

cyril*

Vaše odpověď obsahuje 5 typů informací a z toho jsou 3 zcela mylné.

1. Podmínka přepisu do 10 dnů nemusí být zahrnuta ve smlouvě.

2. Kupní smlouva není z hlediska provozu vozidla žádným dokladem nahrazujícím zákonem předepsané doklady k provozu. (OTP/ORV ani zelená karta)

3. Povinné ručení nezaniká dnem odhlášení vozu na nového majitele, ale dnem, kdy je tato skutečnost nahlášena a doložena pojistiteli.

Každopádně tazatel uvádí, že se nejedná o jeho první obchod s vozidly, ale popisované skutečnosti naznačují, že jeho počínání je vedeno buďto s laxním přístupem a nebo nevalnou znalostí celé problematiky.

xxx*

Co se 10de i lhůty týče to zde již bylo vyřešeno a ano to jsem nevěděl na kupní smlouvu lze jezdit 30 dní potvrzeno u PČR povinné ručení zaniká dnem odhlášení vozidla (ale prodej musím nahlásit pojišťovně abych dále neplatil) ale pojištění není na auto dnem odhlášení platné potvrdí vám to na městském úřadě

doplněno 10.02.11 23:01:

Pochopitelně že auto musím pojistit abych mohl jezdit na kupní smlouvu zelenou kartu mi to nenahradí

cyril*

Chtělo by to změnit zdroje informací. Policie nikdy nemohla potvrdit, že kupní smlouva nahrazuje doklady k vozidlu, to Vám mohl sdělit jedině podnapilý nebo hloupý policajt a náležitosti týkající se smluvního vztahu jsou vnitřní věcí smluvních stran a žádný městský úřad se k tomu nemá co vyjadřovat. Informace o zániku smlouvy jsou popsány v pojistných podmínkách nebo přímo v zákonu o pojištění. Tam se dozvíte to samé, co zde - pojištění nezaniká dnem odhlášení vozidla z důvodu prodeje, ale až dnem, kdy je tato skutečnost pojistiteli oznámena. Zaniknout dnem odhlášení, může jedině v případě odhlášení trvalého nebo dočasného.

xxx*

Já netvrdím že tyto dokumenty nahrazuje nýbrž že kupní smlouvu lze předložit při kontrole PČR namísto malého TP jak jinak bych mohl s vozidlem jed? Navíc nesčetněkrát jsem s takovým vozidlem jel policii tento dokument vždy stačil. Pokud odhlásím vozidlo a nový majitel vůz nabourá škoda už se neřeší z mé pojistky nýbrž z jeho pokud už jí uzavřel pokud ne je to jeho problém nikoliv můj a to je pro mne směrodatné.

cyril*

"Jak jinak bych mohl s vozidlem jed?" - nijak, jet s nim prostě nesmíte. Je to naprosto stejné jako když místo ŘP předložíte při kontrole výpis z katastru, že jste vlastníkem nemovitosti, ve které působí autoškola. Netvrdím, že se s tím nějaký policajt nespokojí, ale v případě průšvihu s tím neprorazíte u soudu.

xxx*

S tím soudem souhlasím ale povězte mi jak mohu podrobit auto evidenční kontrole bez které jej nelze přihlásit když s ním nemohu jed?

doplněno 11.02.11 00:36:

A jak mám vozidlo dostat domů?

cyril*

Co brání tomu, aby k vozidlu byly k dispozici požadované doklady? Jinak pokud nejsou, tak jedině na vozíku nebo nejezdit vůbec.

buss

Jaké doklady má mít řidič a předkládat? Je problém si kupní smlouvu napsat? Co to osvědčuje? Nevím co je malý TP u auta, snad kdysik u mopedu..., ale OoRV při koupi vozidla si nechám a s tím jezdím..

xxx*

Jenže ORV já to budu nazívat malý TP :) je nutný k odhlášení vozu! Kupní smlouva je opatřena podpisem obou smluvních stran takovou si těžko sám napíši pořád směrodatné je to že PČR je spokojena s kupní smlouvou

doplněno 11.02.11 00:04:

Zkrátka mě stačí že je spokojená PČR a myslím že i každému nikoho jiného to ani nezajímá a to je hlavní neznám přesné znění zákona pouze vycházím ze zkušeností díky jízdě s vozy které měli pouze kupní smlouvu zákon může mluvit jinak ale realita je takováto a tím je pro mne tato konverzace uzavřena

aii

Pokud jsi schopny napsat, ze nevis co je maly TP, pak se snazis tu z lidi delat akorat blbce, ale bohuzel ho delas jen ze sebe

hodnocení

0x

dr,

"Zcela jistě nedodržel základní podmínku pro přepis vozidla do 10dnů od koupě." toto není důvod ke zrušení kupní smlouvy

"zda od naší dohody neodstoupí" i to je možné...

"jsem mu 6.1. RZ a malý TP i zelenou kartu" co jste s tím sledoval...

"že odstupuji od kupní smlouvy, měsíc mi stojí auto před domem(nemůžu jej využívat pro účely, pro které jsem si jej koupil)" to bych asi nesouhlasil, ...

doplněno 10.02.11 18:12:

mě to vysvětlovat nemusíte,

když na to přistoupí, jak jste se dohodli, tak není co řešit.

dr*
hodnocení

mozna neni, ale neodstupuji od smlouvy z tohoto duvodu, ale z duvodu, ze jsem diky nepouzitelnemu autu mel naklady navic, protoze jsem musel cesty vyridit jinym vozem...nechci to zde rozepisovat. Zjednodusene me to prislo uz na nekolik tisic navic ta odstavka.

RZ a maly TP (ten mi byl předán při koupi) jsem mu musel zaslat, aby mohl auto prehlasit do noveho mista trvaleho bydliste, kde odevzdal stare znacky a obdrzel nove, zelenou kartu jsem mu zaslal aby mohl auto prepsat, jelikoz mne o to pozadal (original zelene karty mam samozrejme ja). nekupuji auto poprve ani naposled, takze nedelam nic ukvapeneho.

Od smlouvy odstupuji z duvodu, ze jsem mesic nemohl auto vyuzivat a byla to zcela prokazatelne chyba prodavajiciho.

nu*

logické a rozumné bývá odhlašovat auto hned při prodeji s předání peněz, také je dobré podívat se do občanského průkazu prodávajícího na trvalé bydliště, nenechávat nic náhodě a nic neodkládat, stěhováním mezi správními obvody se situace komplikuje v tom, že se registrovaný vlastník přemísťuje do jiného správního obvodu a podle zákona může o cokoliv ve vztahu k vozidlu žádat jen v tom správním obvodu, kde je přihlášen k trvalému pobytu,

dr*
hodnocení

Mám pocit, že jsem poněkud nepochopen, tady naprosto nejde o nějaké povinné ručení, to jsem pochopitelně sjednal ihned po koupi. V místě koupě, resp. v místě kde bylo auto přihlášeno a kde mi jej rodiče majitele, předali nebyl v ten den otevřený DI. Domluvili jsme se, že auto tedy na mě odhlásí v pondělí (nákup se uskutečnil v pátek). Měl jsem od auta malý TP. Za další asi týden mne kontaktovali s tím, že je situace taková, že se to musí převést do jiného kraje a města, díky změně trvalého bydliště majitele. To jsem nevěděl, protože jsem doteď vždy kupoval auto přímo nebo od bazaru. Ono těžko můžete odhlašovat auto např. o víkendu a když je někde 300km od vás, tak tam nejspíše nepojedete dvakrát, že...?

Po této informaci jsme se dohodli, že přes svátky nebudeme situaci řešit, aby nedošlo ke ztrátě balíčků na poště (mám s tím mnoho zkušeností). Jedná se primárně o to, že měsíc, kdy jsem neměl značky, který prodávající potřeboval k přehlášení do místa trv.bydliště jsem nemohl auto využívat, kdyby se situace vyřešila během týdne, neměl jsem s tím problém. Ale vznikly mi náklady navíc. Vzhledem k tomu, že se celá situace protáhla jsem se rozhodl odstoupit od kupní smlouvy. Býv. majitel mi nabídl náhradu škody. Nicméně jsme se dohodli na jeho navrácení a on souhlasil. Mám pro to i svědka.

Jediné o co mi jde, zda to lze nějak právně podložit. Děkuji.

nu*

nelze to ničím právně podložit, protože jste se na všem dohodli, když se kupuje auto tak se zkontroluje občanský prlůkaz prodávajícího, a v občanském průkazu je uvedeno trvalé bydliště, a z toho jasně vyplyne, na kterém dopravním úřadu je nutné auto "odhlásit" na Vás, na DI zapomeňte...takženejpozději v pátek jste měl zjistit, že auto nené registrováno v místě bydliště rodičů dotyčného, ale v místě bydliště prodávajícího...

Užívat auto jste mohl, nemusel jste nikam posílat značky ani doklaldy, stačilo si nechat podepsat plnou moc a vše si zařídit osobně...Kdyby jste nekupoval auto v Tramtárii, ale ve správním obvodu "svého" úřadu, mohl jste mít vše pod kontrolou...

Na nesmysly o 30-denním ježdění na kupní slouvu zapomeňte.

Vlastnictví k autu vzniká zaplacením kupní ceny a předáním auta, to proběhlo...registrace s tím nijak nesouvisí

jarda3*

Presne tak, plna moc funguje dokonale, nez bych se s prodejcem dohadoval zaridil jsem vsechno v pohode sam - je fakt, ze kdyz by to bylo na druhem konci republiky, chtelo by to vhodne naplanovat dovolenou a vylety ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]