Mám v plánu delší dovolenou na Ukrajině a k dispozici malé dieselové auto. Slyšel jsem ale, že místní nafta mi po čase může zničit motor, že je vhodná jen pro náklaďáky a traktory. Z předchozích návštěv tohoto státu vím, že místní obyvatelé používají spíše benzinová auta. Dá se tomu něčím zabránit, třeba přidáním petroleje nebo nějakého aditiva? Co konkrétně je na té naftě špatného?
Nafta je totez co lehky topny olej. Na Ukrajine muze byt nafta namixovana jeste s jinym olejem - tezsim, s nizsi viskozitou. Samotny motor takove palivo ohrozit nemuze, muze nadmerne zatezit palivovy system. "Disponujete-li vstřikovacími čerpadly Bosch nebo Nippon Denso, máte velkou šanci, že motor ustojí vaše experimenty s méně tekutým olejem bez úhony, avšak pro čerpadla systému Lucas/CAV může být takový pokus smrtící (totéž platí i pro systémy Common Rail)." Jeste dodam, ze pokud mas starsi diesel bez tlakovych zarizeni /tdi, cr/ nemusis se obavat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.