Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřeboval bych poradit. Před třemi roky jsem prodal automobil na Slovensku. Prodával jsem ho přes třetí osobu,takže osob,které jsem ho prodal jsem defacto neviděl.Kupní smlouvu mám ale je na ní uvedena jen adresa a jméno a příjmení kupujícího. Na registru vozidel mi bylo řečeno že je ještě potřeba RČ, ale to bohužel na smlouvě není a těžko ho dohledám,protože s dotyčnou osobou nejsem v telefonickém spojení. Nicméně tento člověk byl zplnomocněn a po třech letech mi přišla upomínka že za poslední čtvrtletí není hrazeno povinné ručení a to ručení již na jiného provozovatele vozidla.Tudíž jsem se dozvěděl že člověk kterému jsem to prodal automobil neodhlásil a jsem stále jeho majitelem a dokonce ho prodal novému provozovateli. Následně jsem kontaktoval Kacelář pojistitelů a bylo mi řečeno, že žádnou pohledávku vůči mě neevidují,takže ten kterému jsem to prodal byl aspoň tak hodný že povinné ručení platil,jenže nový provozovatel,kterému auto prodal již neplatí. Už jsem to i řešil přes podatelnu na registru vozidel.Tam mi bylo sděleno že k úplnému odhlášení potřebuji technický průkaz,osvědčení o registraci vozidla, 2ks registrační značky,kup.smlouvu s r.č., protokol o evidenční kontrole vozidla a vyplněný tiskopis přihláška k registraci vozidla do registru vozidel. A problém je takový že v té době kdy jsem auto prodával jsem byl hloupý,naivní a nerozvážný.Dotyčnému člověku jsem dal do rukou velký TP a ještě v době než jsem automobil prodal jsem byl na technické kontrole a evidenční a tam mi nebyla uznána z důvodu neodpovídajících pneumatik na vozidle,tudíž jsem ani nemohl změnit SPZ středočekého kraje na SPZ pro prahu. Tedy teď nevím jak postupovat. Mám si zažádat o duplikát TP a pak stačí vozidlo jen odhlásit přes kupní smlouvu?A jak je to s registrační značkou vozidla,protože pochybuji že jim ji budu moct předat.bohužel na ní není uvedeno rodné číslo kupujícího ani číslo OP.
Prosím poraďte mi. Děkuji mnohokrát
No ČKP mi sdělila že u nich žádnou pohledávku neevidují,ale ty tvrdíš že pokud mám smlouvu tak nejsem majitelem,ale přitom na registru vozidel mě mají jako majitele vozidla a dotyčná pojišťovna mě dopisem informovala že dotyčný provozovatel auta nezaplatil pojistné a já jakožto matijel mám dluh.takže to mi není zcela jisté.protože když ho tedy neodhlásím tak budu za nějakého filutu platit povinné ručení.Na druhou stranu v té pojištovně mi bylo řečeno že tento dluh mám nechat spadnout
registr má řekněme informativní charakter,není odrazem vlastnických práv...a přestože jsi v registru veden,neznamená to,že auto je tvoje...-a to právě prokážeš onou smlouvou-nic jiného ti ani zákon neumožňuje,coby fyzické osobě...takže neboj se nic,hlavně smlouvu uložit a vědět kam...
ano,ale pojistné za vozidlo se´mi bude načítat,já mám pocit,že ČKP kupní smlouva zajímat nebude,ale spíš to co je o mě vedeno na registru vozidel
Tyckysi,. Váš pocit je špatný. Poslechněte kolegy, právní majitel již nejste. ČKP na Vás určitě nemůže. Jedině evidence vozidel, že jste porušil zákon 50/2001 a tam můžou dát sankci. To záleží na místě kde bydlíte, páč třeba v Ostravě v podobném případě poradili co a jak, a neukládali sankci.
doplněno 08.02.11 13:50:Tyckysi,
vždy se najde řešení, což určitě doloží ti co mě trošku znají. Popsat zde přesně co a jak nejde, páč potřebuji doplnit některé informace.
Doporučím, najděte mě na internetu on line (přemýšlejte jak) a věřím, že najdeme vhodné řešení. Jsou i tací, že po 15 minutách hovoru se vrátí na začátek, ale po 30 minutách již se radují z postupu.
Nevím vše. ale vždy se najde řešení.
Pane Milane, myslíte, že je tedy lepší poradit se přímo na ČKP než na registru vozidel?Od nich jsem obrdžel dopis,že ke zrušení potřebují další doklady plus 2ks SPZ. V mém případě tyto náležitosti nejsem schopen dodat a musí snad existovat cesta jak toto definitvně ukončit. Nevíte nahodou jaká je výše sankce, kdyby mi jí uložili? Děkuji
A to že na kupní smlouvě není uvedeno rodné číslo a ani datum narození kupujícího nehraje roli? Já jen aby to ČKP nebralo jako,že je smlouva smyšlená a dotyčný vůbec neexistuje a v mém případě jakou jsem provedl kdysi klukovi třeba ani neexistuje.
na registru vozidel jste se poradil, pokud chcete na registru vozifel něco nahlásit, musíte uvést osobní údaje nového provozovatele, registr je podle zákona elektronický a současně pararelně veden písemně ve formě papírového spisu každého jednotlivého vozidla , elektronická část neumožňuje zapsat odhlášku na nového provozovatele bez uvedení rodného čísla nebo data narození, to snad pochopíte...je to propstě takový software...vzhledem k tomu, že na jedné adrese může bydlet několik osob jménem Honza novák, Novákova 25, Praha 1, je důležité zapsat toho správného Nováka...Takže bez data narození nebo r.č. jste bez šance, zákon stojí na staně úředníka.
Podpis kupní smlouvy s blíže neidentifikovatelnou osobou je Váš problém...Možná dotyčný skutečně neexistuje..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.