Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet spotřeby auta

Od: tamaraau* odpovědí: 9 změna:

Jen si chci zkontrolovat, že to počítám správně. V lednu jsem naplnila nádrž auta, byla plná, nalila jsem tam cca 50 l. Pak jsem ujela 500 km a zase naliju 50 litrů. To znamená, že spotřebu mám 10 litrů/100 km. To je docela dost. Jasně, abych měla přesnější údaj, musela bych to měřit více měsíců. Někdy bych ujela na ten benzín 600 km nebo i více...

Děkuji za případné opravy.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Je to cela individuální, je to na řidiči. Není uvedeno auto, obsah, takže to nic neříká.
Každý kdo do toho auta sedne pojede jinak - styl brzda/plyn, dojíždění, rychlost, plynulá jízda ...
Ostatně dnes byl v TV test Cooper a nedostali se na to, co uvádí za spotřebu výrobce.

tamaraau*
hodnocení

-No jasně, to já vím. Takže já mám v tomto období spotřebu 10 litrů. Spočítala jsem to správně? Jen o to mi tu v dotazu jde.

Většinou před křižovatkou dám neutrál a dojedu... jinak jezdím krátké trasy, po městě, takže spotřeba není malá. Jo a taky někdy po dálnici 130 km/h, tam to taky teče dost... Styl brzda-plyn nemám, snad:)

Snažím se vždy na co nejvyšší rychlostní stupeň, takže když to jde, na pětku, či na čtyřku. Manuál.

Benzín, motor 1.2

doplněno 05.02.11 22:26:

Ptám se proto, že mi PP ukazuje 7.5 litru. A matematika mi v tom nehraje.

hop®

Výpočet je v pořádku.

Ke stylu jízdy:

- pokud ke křižovatce dojíždíte na neutrál, asi buď dlouho před křižovatkou brzdíte provoz, nebo potom "pálíte" brzdové obložení. Je to s velkou nadsázkou, jen chci říci, že brždění motorem má také svoje výhody.

- "na nejvyšší rychlostní stupeň" - ono jde jet dvacet i na pětku, ale to už není o snižování spotřeby (spíš naopak), ale o "podtáčení" motoru a tím jeho zvýšenému opotřebování. Motor má své optimální otáčky, které mu vyhovují, je to trošku o otáčkoměru a hlavně o citu.

Pokud jste moji reakci pochopila jako souhlas s Vaším způsobem jízdy s menším upřesněním, je to dobře. Opravdu jsem nechtěl nijak mentorovat nebo Vás podceňovat! :)

doplněno 05.02.11 22:53:

Nepíšete co máto za fáro - předpokládám, že s automatickým sytičem, který občas zbytečně obohacuje směs i ve chvílích, kdy to není nutně třeba. Krátké zimní jízdy můžou občas znamenat až dvojnásobnou spotřebu proti údajům v TP...

tamaraau*
hodnocení

Takže Palubní počítač mi lže. :(

aaaaaaaaaaaaaaaaa

PP vždy více nebo méně lžou. Moje auto za leden, počítač 6,2, výpočet dle tankování 5,75. Holt zima a většinou samé popijíždění po městě, klouzání, tak je spotřeba vysoká. Kontroluji si to vždy od plné do plné každý měsíc, na těch 3-4 nádržích se eliminují výkyvy.

tamaraau*
hodnocení

Tak u Vás to není takový rozdíl, půl litru. U mě je to 2.5 litru, tedy třetina. To je strašně moc:( Nechápu!

buss

V některých manuálech býval pilový diagram, ten říkal, na jaké otáčky, při zařazeném přev. stupni, je optimální rychlost. Obecně by se nemělo překračovat 75 % maximální co auto dá. Ono i tak je pak vidět, jak spotřeba stoupá.
Ostatně - je zima, doba jízdy ...

tamaraau*
hodnocení

Mrknu do tý knížky, co se mi někde válí ve skříni...

buss

Nebo web výrobce, popř. různých klubů té značky. Měly by to mít značkové servisy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]